Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Actualizat la data de: 22 Martie 2013

Generalitati

Sus
Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Bananele sunt disponibile in forme, soiuri si marimi diferite si pot fi consumate in orice moment al zilei. Acest fruct versatil poate fi fiert, consumat crud sau uscat. Bananele sunt la indemna oricui si sunt bogate in substante nutritive, vitamine si minerale.

Bananele ar putea inlocui portia de zahar de la micul dejun si reprezinta o modalitate excelenta de a creste aportul de fibre, potasiu si vitamina C.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Avantajele pentru vedere obtinute in urma consumului de banane
  3. Modalitati de a include mai multe banane in dieta
  4. Citeste pe aceeasi tema

Avantajele pentru vedere obtinute in urma consumului de banane

Sus

Datele rezultate ca urmare a mai multor studii de specialitate demonstreaza ca prin consumul a mai multor portii zilnice de banane poate fi redus riscul aparitiei degenerescentei maculare asociata cu inaintarea in varsta, cauza principala a pierderii vederii la personale in varsta. Specialistii sustin ca riscul poate fi redus cu pana la 36%.

In cadrul unui studiu, care a implicat un lot numeric important de femei si barbati, cercetatorii au evaluat efectul consumului de fructe asupra vederii. Oamenii de stiinta au intentionat sa descopere legatura dintre consumul de legume, fructe, vitamine antioxidante (A, C si E) si carotenoide si degenerescenta maculara, mai ales relatia dintre acestea si degenerescenta maculara neovasculara - o forma mult mai severa a bolii asociata cu pierderea totala a vederii. Aportul alimentar a fost inregistrat periodic pe o perioada de 18 ani in cazul femeilor si pe o perioada de 12 ani in cazul barbatilor.

In mod surprinzator, consumul de legume, vitamine si carotenoide nu a fost la fel de puternic asociat cu scaderea riscului de degenerescenta maculara, precum fructele, care au oferit protectie si impotriva formei severe a acestei boli.

Printre fructele care au oferit aceasta protectie s-au numarat si bananele, pe care specialistii le considera extrem de benefice pentru intreg organismul. Printre avantajele oferite sanatatii de catre banane se numara:

  • consolidarea sau intarirea oaselor
  • mentinerea senzatiei de satietate pentru mai mult timp
  • reglarea tensiunii arteriale
  • mentinerea sanatatii rinichilor.

Modalitati de a include mai multe banane in dieta

Sus

Exista numeroase modalitati prin care puteti include mai multe banane in dieta dumneavoastra. Bananele pot fi preparate in mai multe feluri si pot fi, de asemenea, introduse intr-o varietate de mancaruri.

- Inghetata de banane. Nu va veti mai dori o alta inghetata! Congelati bananele, apoi pasati-le pana cand amestecul devine cremos. Puteti adauga scortisoara pentru un gust mai bun si pentru avantajele oferite sanatatii de acest condiment.

- Banane la micul dejun. Bucurati-va de o banana amestecata cu fulgi de ovaz sau taiati cateva felii de banana si ungeti-le cu unt de arahide. Veti avea parte de mai multa energie pentru intreaga zi.

- Briose cu banane. Sunt mereu gustoase si sanatoase daca alegeti sa utilizati faina din grau integral pentru coacerea lor. Adaugati bucati de banane si, pentru ca desertul sa fie complet, le puteti unge cu dulceata pentru un aport natural de zahar.

- Banane la cina. Bananele la cina sunt un adevarat festin. Striviti banana si amestecati-o cu putina supa fierbinte de legume. Adaugati apoi amestecul peste carne sau preparatele din carne. Veti descoperi gustul unic al combinatiei, iar fibrele din banane va vor impiedica sa consumati alte gustari nesanatoase intre cina si somn.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate