Atentie la sprayurile si picaturile nazale: pot da dependenta! Iata cu ce le poti inlocui
Generalitati
SusAtunci cand esti racit si ai nasul infundat, prima solutie salvatoare, la indemana oricui este sprayul nazal sau picaturile de nas.
Ce trebuie sa stii este ca anumite produse de desfundat nasul pot da dependenta.
Acestea contin substante active cu efect decongestionant, de tipul efedrinei sau pseudoefedrinei.
Cuprins articol
Cum functioneaza sprayurile decongestionante nazale?
SusSprayurile decongestionante determina contractarea vaselor de sange care cauzeaza congestia nazala, efectul imediat fiind acela de eliberare a cailor respiratorii.
Dupa trei zile de utilizare, vasele de sange de la nivelul nasului se obisnuiesc cu efectul de contractare fortata, de aceea este bine sa le folosesti o perioada foarte scurta de timp.
Ceea ce trebuie sa retii este ca aceste medicamante iti amelioreaza simptomele doar temporar. Utilizarea excesiva (mai multe pufuri decat este nevoie) duce la inrosirea si umflarea narilor, precum si la formarea de secretii nazale apoase.
Alte efecte secundare includ senzatiile temporare de arsura, intepaturi, uscarea mucoasei nazale, curgerea nasului si stranutul excesiv.
Dependenta apare, de regula, dupa 5-7 zile de utilizare a sprayurilor decongestionante nazale, cele care contin substante cu potential adictiv. Prin urmare, este bine sa nu utilizezi un spray nazal sau solutii nazale sub forma de picaturi mai mult de o saptamana.
Daca raceala persista, poti alege o solutie care sa contina o alta substanta activa sau poti sa cumperi spray pe baza de apa de mare.
De ce produc sprayurile nazale dependenta?
SusSubstantele active din sprayurile si picaturile nazale responsabile de instalarea depedentei sunt oximetazolina, fenilefrina, xilometazolina si nafazolina. Nu este vorba despre acelasi tip de dependenta determinat de droguri de mare risc, antidepresive si sedative.
Stupefiantele, alcoolul, tigarile, chiar si ciocolata sau tableta ori smartphone-ul activeaza acea zona a creierului responsabila cu senzatia de placere si cu recompensa.
In cazul sprayurilor si al picaturilor nazale lucrurile stau cu totul altfel. Specialistii o numesc "o dependenta a bolii de tratament". Aceasta depedenta este responsabila de declansarea rinitei medicamentoase, o afectiune caracterizata prin atrofierea mucoasei nazale si pierderea mirosului, apoi a gustului.
Cum sa eviti dependenta de sprayuri si picaturi nazale
SusIn afara de sprayurile decongestionante nazale, exista si sprayuri care contin steroizi. Aceste preparate medicamentoase sunt sigure si pot fi folosite pe perioade mai lungi de timp. O alta optiune temporara sunt sprayurile pe baza de corticosteroizi orali.
Sprayurile cu apa de mare sau solutie salina nu dau nici ele dependenta, sunt ieftine si te ajuta sa iti desfunzi nasul.
Specilistii recomanda sa alternezi apa de mare cu picaturile sau sprayurile nazale, pentru marirea efectului terapeutic. Solutia salina se foloseste pe timpul zilei, iar picaturile, seara, inainte de culcare.
De mare ajutor inainte de culcare sunt si inhalatiile cu infuzie de musetel, un puternic agent dezinfectant, cu proprietati emoliente. Ziua poti sa bei infuzie de eucalipt, un preparat cu efecte antiseptice si expectorante.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?
- Febra de fan sau rinita alergica
- Cefaleea repetitiva (nevralgia migrenoasa)
- Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
- Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala
- Surditatea - Pierderea auzului
- Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor
- 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii
- Congestia nazala