Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Astenia de toamna. Simptome si metode de preventie

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2016
Astenia de toamna. Simptome si metode de preventie

Astenia de toamna este un tip de depresie usoara care apare odata cu sezonul rece.

Aceasta se manifesta prin lipsa de energie si cu o stare permanenta de tristete.

In lunile de toamna, astenia nu dispare usor si afecteaza psihicul, de aceea trebuie luate masuri.

Sistemul imunitar se slabeste si pot aparea stari de insomnie, depresie, lipsa de concentrare, dar si fluctuatii ale apetitului.

Diagnostic

Diagnosticul de astenie de toamna se pune daca apar aceleasi simptome trei sezoane la rand si daca acestea nu se amelioreaza pe timpul verii.

Pentru ca nu exista un examen clinic in urma caruia sa poata fi pus diagnosticul de astenie de toamna, medicul curant va adresa diferite intrebari legate de istoria simptomelor pe care le resimti. De asemenea, este posibil ca medicul sa te supuna unui test de miscare si eventual sa iti solicite analize de sange.

Astenia de toamna poate afecta toate categoriile de varsta. Cel mai adesea, persoanele care traiesc in zone cu clima rece sunt mai afectate de aceasta. Urmeaza femeile, dar si persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 55 de ani.

Simptomele asteniei

- tristete, sentimente de vina
- anxietate, stres
- schimbari bruste ale starii de spirit
- letargie
- insomnie
- senzatie de oboseala
- lipsa apetitului
- scaderea libidoului
- pierderea energiei
- lipsa de concentrare

Cauzele asteniei de toamna

Nu se poate spune ca exista cu exactitate o cauza a asteniei de toamna, insa specialistii sustin ca ar fi produsa, in principiu, de lipsa de lumina naturala. De asemenea, poate sa mai apara la unele persoane pe fond genetic.

Substantele neurochimice sunt foarte importante pentru starile noastre de spirit. Melatonina este un hormon produs de creier in timpul noptii si care ajuta la reglarea somnului, a temperaturii si a producerii celorlalti hormoni din organism.

Cantitatea de melatonina produsa de creier este foarte importanta. Persoanele care sufera de astenie produc mai multa melatonina decat au nevoie, fapt care le deregleaza ceasul biologic si cauzeaza episoade depresive.

Cum previi astenia de toamna

Incearca sa petreci cat mai mult timp afara. Lumina naturala ajuta foarte mult psihicul.

Acorda atentie dietei. Include in meniul tau zilnic cat mai multe minerale si vitamine. Alimentatia joaca un rol important pentru pentru pastrarea energiei pe perioada sezonului rece.

Fa miscare cate 30 de minute pe zi, de cel putin trei ori pe saptamana.

Cum se trateaza astenia de toamna

Tratamentul include, ca si in cazul depresiei, medicamente antidepresive si terapie cognitiv-comportamentala. Apeland la aceasta terapie, se pot intelege fenomenele asociate asteniei.

Terapia pe baza de lumina (fototerapia) este o alta metoda de tratare a asteniei. Acest tip de terapie utilizeaza un anumit tip de lampa care imita lumina naturala, iar rezultatele apar in doua-trei saptamani.

In lipsa tratamentului simptomele se amelioreaza de la sine odata cu schimbarea anotimpului. Tratamentul, in acest caz, doar accelereaza ameliorarea simptomelor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate