Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Aparatul dentar

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2012

Generalitati

Sus
Aparatul dentar

Daca aveti dintii strambi, daca dintii nu se suprapun cand muscati un aliment, exista o paleta larga de tratamente (cu aparate dentare fixe sau mobile), care va pot ajuta sa va indreptati dintii. Adresati-va medicului dentist pentru a va recomanda solutia potrivita pentru dumneavoastra.

Medicul va va pune intrebari legate de sanatatea dumneavoastra, va efectua un examen clinic, va evalua starea de sanatatea a dintilor si va va face radiografii ale dintilor si cavitatii bucale. Un plan adecvat de tratament se va stabili pe baza tuturor acestor informatii colectate.

Unele persoane pot avea dintii sanatosi, dar in alte cazuri poate fi necesara chirurgia. Totusi, in cele mai multe dintre situatii, va fi nevoie de un aparat dentar.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de aparate dentare
  3. Nu exista limita de varsta pentru aparatele dentare
  4. O muscatura corecta este la fel de importanta ca frumusetea si rezistenta dintilor
  5. Tipurile de aparate dentare nu sunt atat de importante cum credeti
  6. Care este timpul de purtare al unui aparat dentar?
  7. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de aparate dentare

Sus

Daca ortodontul considera ca este necesar aparatul dentar, va va recomanda unul potrivit pentru dumneavoastra. Aparatele dentare pot fi corective, fixe sau detasabile, formate din benzi sau fire metalice.

In general, exista patru tipuri de aparate dentare:

- Aparate dentare cu bracketi - Fabricate din otel inoxidabil, ceramica de culoarea dintelui sau plastic, aceste aparate presupun interconectarea prin intermediul braketiilor, a unui arc in partea din fata a fiecarui dinte. Bracketii din plastic sau ceramica sunt preferati de cele mai multe ori din motive cosmetice. Bracketii din plastic, totusi se pot decolora pana la sfarsitul tratamentului. Un dezavantaj al bracketilor din ceramica sau de plastic este ca aceastia provoaca o frecare mai mare intre ei si fire, care poate creste pe parcursul tratamentului.

- Aparat dentar cu bracketii linguali - Aceste aparate dentare contin bracketi care se ataseaza la partea din spate a dintilor, iar arcul nu va putea fi vazut.

- Aparate traditionale - Acestea sunt in general invechite. Se refera la utilizarea unor arcuri lipite pe un suport de metal care inconjoara fiecare dinte.

- Noile miniaparate - Sunt mai mici decat aparatele dentare traditionale si pot fi o optiune pentru unele persoane. Ordodontul va va prezenta informatii despre diferite tipuri de aparate dentare si va va oferi cea mai buna optiune pentru dumneavoastra.

Nu exista limita de varsta pentru aparatele dentare

Sus

Majoritatea oamenilor cand se gandesc la aparatele dentare, considera ca acestea sunt recomandate mai ales adolescentilor. Atat timp cat gingiile si dintii sunt sanatosi, orice persoana poate sa-si indrepte dintii, indiferent de varsta. Cea mai importanta este sanatatea gingiilor si a oaselor maxilarului.

Daca gingiile s-au restrans sau pierdeti masa osoasa, nu sunt recomandate aparatele dentare, deoarece presiunea asupra gingiilor ar putea determina complicatii nefavorabile.

De ce unii oameni aleg sa poarte aparat dentar la maturitate? Pentru ca atunci cand erau copii, familiile lor nu-si permiteau sa plateasca un aparat dentar. La maturitate, doresc sa-si infrumuseteze zambetul si sa-si imbuntateasca sanatatea dentara.

Unii adulti au avut aparate dentare cand erau copii sau adolescenti, dar nu le-au purtat. In unele cazuri dintii ar putea deveni si mai strambi, iar in altele, de-a lungul timpului, ar putea fi necesara interventia chirurgicala a maxilarului si apoi purtarea de aparat dentar.

Costul unui aparat dentar difera in functie de tipul acestuia si de materialele din care este confectionat.

O muscatura corecta este la fel de importanta ca frumusetea si rezistenta dintilor

Sus

Multi oameni considera ca aparatul dentar contribuie doar la indreptarea dintilor. Acesta face mai mult decat atat. Ortodontul va analiza in timpul consultatiei daca dintii sunt drepti, daca isi indeplinesc rolul, daca apar dureri la nivelul maxilarului sau dintilor, daca gingiile sunt sanatoase, daca aveti probleme de respiratie sau vorbire.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care medicul il va evalua este corectitudinea muscaturii. Mai precis este vorba de modul in care dintii se intalnesc atunci cand deschideti si apoi inchideti gura. Ce folos daca dintii sunt frumosi si rezistenti, daca nu puteti mesteca sau vorbi in mod corespunzator sau chiar aveti dureri de cap?

Tipurile de aparate dentare nu sunt atat de importante cum credeti

Sus

Nu orice persoana este candidatul ideal pentru aparatele dentare invizibile. Majoritatea adultilor spera ca aparatele dentare sa fie cat mai putin vizibile. Totusi, doar un procent dintre acestia sunt potriviti pentru aparatele dentare din plastic. Motivul este ca, unele tipuri de tratamente nu au rezultate atat de bune in urma aplicarii aparatelor dentare invizibile.

La fel de bune sunt si aparatele dentare traditionale. Trebuie sa stiti ca nu toate sunt confectionate din metal. Exista aparate dentare din plastic sau ceramica, de diverse culori, care actioneaza la fel de bine ca si aparatele metalice. Aveti incredere in recomandarile ortodontului dumneavoastra.

Tehnica si experienta specialistului sunt mai importante decat culoarea sau modelul aparatului dentar. Desigur, exista avantaje in urma folosirii aparatelor dentare noi, intrucat acestea ar putea fi mai mici si mai putin vizibile. Toate astea insa nu le fac mai eficiente decat alte tipuri de aparate dentare.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l luati in considerare este pregatirea speciala a ortodontului privind aparatele dentare. Ortodontul trebuie sa fie instruit inclusiv de compania care produce aparatele dentare, inainte de a le folosi in mod optim pentru pacientii sai.

Concluzia ar fi ca nu trebuie sa va cramponati de un singur tip de aparat dentar sau un singur tip de tratament. Aveti incredere in experienta ortodontului dumneavoastra.

Care este timpul de purtare al unui aparat dentar?

Sus

Timpul necesar pentru purtarea unui aparat dentar variaza de la o persoana la alta in functie de gravitatea problemei, distanta dintre dinti, starea de sanatate a dintilor si gingiilor, dar si a oaselor de sprijin si, de cat de mult respecta pacientul instructiunile.

Un aparat dentar poate fi pastrat intre 1-3 ani. Dupa indepartarea acestuia, se vor purta aparate de contentie (dispozitive ortodentice individualizate), doar in timpul somnului, timp de 6 luni.


Medici specialisti Stomatologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate