Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimentele care pot interactiona cu medicatia

Actualizat la data de: 26 Iulie 2017

Generalitati

Sus
Alimentele care pot interactiona cu medicatia

Este cunoscut faptul ca anumite medicamente nu functioneaza bine impreuna. Totodata, si ceea ce mancati sau beti poate sa interactioneze si sa aiba efecte negative asupra medicatiei pe care o urmati.

De aceea, pentru a evita astfel de neplaceri, inainte de a lua un medicament pentru prima data, intrebati medicul de familie sau farmacistul despre posibilele interactiuni dintre alimente si medicamentul prescris.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente si substante care pot interactiona cu medicamentele
  3. Citeste pe aceeasi tema

Alimente si substante care pot interactiona cu medicamentele

Sus

Grepfrut. Este un fruct care poate modifica anumite celule din intestin, prin urmare, poate sa nu fie recomandat consumul acestuia in cazul administrarii anumitor pastile.

Lapte. Acesta poate ingreuna procesul de asimilare al unor antibiotice. Mai exact, mineralele din lapte, cum ar fi calciul si magneziul pot interactiona cu anumite antibiotice, diminuandu-le efectul.

De aceea, asigurati-va care sunt lactatele pe care le puteti consuma in perioada in care urmati un tratament cu antibiotice.

Ciocolata. In special ciocolata neagra poate diminua efectele medicamentelor utilizate in combaterea insomniei.

De asemenea, poate potenta efectul unor medicamente stimulante, cum ar fi metilfenidatul. Ciocolata poate cauza o crestere a tensiunii arteriale in cazul unor inhibitori de regula folositi in tratamentul depresiei.

Suplimente de fier. Pentru a evita orice neplacere, intrebati medicul daca pastilele prescrise pot fi administrate impreuna cu suplimentele de fier.

Alcool. Alcoolul anuleaza eficacitatea anumitor medicamente, inclusiv cele pentru tensiunea arteriala si inima, de aceea este strict contraindicat consumul acestuia. De asemenea, interactiunea dintre alcool si medicamente poate cauza efecte secundare periculoase.

Cafea. Consumul de cafea diminueaza efectul anumitor medicamente. De exemplu, daca urmati un tratament cu antidepresive sau antipsihotice, consumul de cafea poate cauza anumite reactii adverse sau, din contra, poate diminua efectul medicatiei in organism.

Antihistaminice. Sunt foarte utile in cazul unor alergii, insa unele dintre acestea pot anula efectul medicamentelor utilizate pentru tensiunea arteriala, provocand cresterea ritmului cardiac.

De aceea, este foarte important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre alte modalitati de a va gestiona alergiile daca utilizati medicamente pentru tensiunea arteriala.

Vitamina K. Este foarte important sa inlocuiti aceasta vitamina cu alimentele care o contin, precum broccoli, varza de Bruxelles, varza, patrunjel si spanac.

Sunatoare. Folosita uneori in tratamentul depresiei, sunatoarea poate interactiona cu anumite medicamente, slabind efectul acestora.

Ginkgo biloba. Unii oameni folosesc aceasta planta pentru a reduce sau a preveni tensiunea arteriala ridicata, dementa, sunetele din urechi (tinitus) si alte afectiuni, insa nu exista suficiente cercetari in acest sens.

Concret, ginkgo biloba poate cauza diminuarea efectelor medicamentelor utilizate pentru controlul convulsiilor.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate