Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimente pentru combaterea flatulentei

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Alimente pentru combaterea flatulentei

Flatulenta este produsa de excesul de gaze acumulate in sistemul digestiv. In timpul digestiei se formeaza si unele gaze - metan, azot, hidrogen si oxid de carbon. Atunci cand exista o acumulare excesiva de gaze, se produce o umflare anormala care duce, uneori, la dureri abdominale.

Gazele se produc atunci cand organismul descompune alimentele pentru a produce energie. O persoana normala elimina gaze de 6-20 de ori pe zi.

Desi toata lume sufera ocazional de flatulenta, aceasta poate fi o problema destul de jenanta. Flatulenta cronica ar putea fi un semn ca sistemul digestiv nu functioneaza corect, iar pentru a depasi acest inconvenient poate fi nevoie de modificari substantiale in dieta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Fructe si legume
  3. Iaurt
  4. Plante ce reduc simptomele de flatulenta
  5. Menta
  6. Seminte de fenicul
  7. Ghimbir
  8. Lamaie
  9. Dovleac
  10. Ananas
  11. Vitamina C
  12. Citeste pe aceeasi tema

Fructe si legume

Sus

Fructele si legumele sunt alimente bogate in fibre solubile. Acest tip de fibre difera de cele non-solubile, deoarece sunt mai usor de digerat si nu produc multe gaze. Cu toate acestea, unele fructe citrice pot cauza flatulenta. Exista si alte fructe pe care trebuie sa le consumati cu moderatie, cum ar fi caisele, bananele si prunele. Nu este insa recomandat sa renuntati in totalitate la aceste fucte, deoarece sunt bogate in fibre, vitamine si alte componente capabile sa previna mai multe tipuri de boli.

Persoanele care nu consuma de obicei prea multe fructe si legume vor suferi de balonare in cazul in care mananca dintr-o data, o cantitate mai mare de fructe si legume. Cel mai bine este ca acestea sa fie introduse treptat in dieta, pentru ca organismul sa se obisnuieasca si sa nu reactioneze intr-un mod negativ la aceste alimente.

Iaurt

Sus

Iaurtul stimuleaza formarea de bacterii benefice in interiorul intestinelor. Bacteriile bune neutralizeaza cresterea altor bacterii care ajuta la descompunerea alimentelor. Consumul zilnic de iaurt poate reduce flatulenta. In cazul in care nu doriti sa mancati iaurt, puteti utiliza capsule de acidofilus (continut de iaurt in mod natural ) combinate cu polen de albine. Aceste suplimente ajuta la reducerea flatulentei.

Plante ce reduc simptomele de flatulenta

Sus

Unele plante ajuta la eliminarea gazelor in exces, diminueaza inflamatia intestinala sau previn formarea de gaze in exces. Unele preparate cu rol carminativ din compozitia anumitor plante precum rozmarin, fenicul, salvie, coriandru sau piper, ajuta la expulzarea gazelor intestinale. Combinati aceste plante cu alimentele care stiti ca va produc flatulenta, pentru a evita balonarea. Se recomanda sa beti ceaiuri preparate din aceste plante dupa fiecare masa.

Menta

Sus

Menta se gaseste usor aproape oriunde in lume, dar a fost cultivata pentru prima data in Europa si a fost folosita in scopuri culinare si medicinale. Menta a devenit binecunoscuta pentru efectele sale benefice asupra tractului digestiv si este adesea recomandata persoanelor care sufera da flatulenta, dar si celor care sufera de sindrom de intestin iritabil - un sindrom digestiv caracterizat prin flatulenta.

Recent, s-a efectuat un studiu pe subiecti diagnosticati cu sindrom de intestin iritabil care au utilizat capsule cu ulei de menta timp de 4 saptamani. S-a constatat ca 75% dintre acestia au prezentat o reducere semnificativa a simptomelor de sindrom de intestin iritabil dupa utilizarea capsulelor cu ulei de menta.

Seminte de fenicul

Sus

Semintele de fenicul sunt folosite de secole in stimularea digestiei si reducerea flatulentei. Constituentul activ din semintele de fenicul se numeste anetol tepenoid si s-a demonstrat ca acesta inhiba spasmele din musculatura neteda, inclusiv cele din tractul intestinal. Cu aroma lor usoara de anason, semintele de fenicul sunt utilizate in compozitia a diferite tipuri de preparate culinare din intreaga lume.

In nordul si centrul Europei acestea sunt incluse in aluatul pentru paine. Semintele de fenicul sunt introduse in mezelurile procesate. Chiar daca in general, au un efect benefic asupra sistemului digestiv si a intregului organism, femeile gravide ar trebui sa evite consumul de seminte de fenicul in cantitati mai mari.

Ghimbir

Sus

Ghimbirul este unul dintre cele mai vechi condimente din lume. Este cunoscut pentru capacitatile sale de a trata raceala. Are printre altele si puterea de a atenua simptomele de disconfort gastrointesinal si este frecvent utilizat pentru combaterea flatulentei.

Ghimbirul contine zingibain, o enzima digestiva si este deosebit de eficient in prevenirea aparitiei gazelor cauzate de alimente bogate in proteine. Ghimbirul proaspat - considerata cea mai eficienta forma de ghimbir - este disponibil pe tot parcursul anului in majoritatea magazinelor alimentare.

Lamaie

Sus

Sucul de lamaie poate calma, uneori, simptomele de flatulenta. Pentru estomparea rapida a gazelor intestinale, beti sucul de la jumatate de lamaie si o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu. Chiar daca acest amestec are un gust un pic amar, sucul acid al lamaiei combinat cu bicarbonatul de sodiu poate avea efecte pozitive in ameliorarea neplacerilor cauzate de flatulenta. Beti un pic de suc de lamaie inainte de a consuma alimente care provoaca gaze intestinale, pentru a preveni flatulenta.

Dovleac

Sus

Dovleacul poate ajuta la solutionarea problemelor digestive, iar acest aliment usor poate reduce seminificativ flatulenta prin diminuarea cantitatii de gaze produse in organism. Dovleacul copt sau fiert, la care se pot adauga diferite condimente, impiedica emisiile de gaze. Supa de dovleac este un alt preparat care poate ameliora simptomele flatulentei.

Ananas

Sus

Imbogatiti-va dieta anti-flatulenta prin consumul regulat de ananas. Ananasul contine bromelaina, o enzima care ajuta la digestia proteinelor. Trebuie insa sa stiti ca cea mai mare cantitate de bromelaina se afla in coada ananasului, care nu este la fel de gustoasa ca si pulpa fructului, dar care este totusi comestibila.

Vitamina C

Sus

Fructele si legumele bogate in vitamina C ar trebui sa reprezinte o parte importanta in dieta oricarei persoane, mai ales in dieta celor cu probleme digestive si flatulenta. Acest nutrient esential poate fi gasit in sucul de portocale, in ardei gras (rosu, galben si portocaliu), in rosii, mango, kiwi si papaya.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate