Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimente care reduc densitatea osoasa

Actualizat la data de: 01 Martie 2013

Generalitati

Sus
Alimente care reduc densitatea osoasa

Anumite alimente si nutrienti pot reduce densitatea oaselor si pot creste riscul aparitiei osteoporozei. Probabil cunoasteti faptul ca atat calciul, cat si vitamina D sunt necesare pentru ca oasele sa fie puternice.

Ceea ce probabil nu stiti este ca exista anumite elemente din dieta dumneavoastra care pot reduce densitatea oaselor, crescand riscul instalarii osteoporozei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Proteinele si osteoporoza
  3. Rolul bauturilor cofeinizate
  4. Retinolul - o forma a vitaminei A
  5. Factori dietetici care pot afecta sanatatea oaselor
  6. Fructe si legume
  7. Citeste pe aceeasi tema

Proteinele si osteoporoza

Sus

Aveti nevoie de proteine pentru ca oasele dumneavoastra sa fie puternice, dar atunci cand mancati alimente care contin prea multe proteine, corpul dumneavoastra produce substante chimice numite sulfati, care pot determina pierderea calciului din oase. Acest efect asupra oaselor este mai probabil sa apara in cazul proteinelor animale decat in situatia proteinelor vegetale.

Cercetatorii au descoperit ca femeile care mancau carne rosie de cel putin cinci ori pe saptamana aveau probabilitati mai mari de a inregistra fracturi osoase, fata de femeile care includeau carnea rosie in meniu, doar o singura data pe saptamana.

Rolul bauturilor cofeinizate

Sus

In urma unui studiu de mare amploare, cercetatorii au descoperit ca femeile care beau peste 330 mg de cafeina pe zi (echivalentul a patru cesti de cafea) aveau un risc mai crescut de a inregistra fracturi osoase.

Acest risc a fost observat in mod special la femeile care aveau un aport zilnic redus de calciu. Cercetatorii nu au gasit vreo asociere intre consumul de ceai si cresterea riscului de fracturi osoase. Un motiv ar putea fi faptul ca nivelul de cofeina din ceai este, de obicei, mai scazut (aproximativ jumatate) fata de cel prezent in cafea.

In cadrul altui studiu care a masurat densitatea minerala a oaselor de la nivelul coloanei vertebrale si a soldurilor, atat a barbatilor, cat si a femeilor, s-a constatat ca bauturile de tip cola pot provoca pierderea de masa osoasa, ca urmare a continutului de cofeina si fosfor din aceasta bautura. Se pare ca legatura dintre cola si pierderea masei osoase este rezultatul inlocuirii laptelui cu suc si astfel, scade cantitatea de calciu care ar trebui asimilata zilnic.

Retinolul - o forma a vitaminei A

Sus

Cercetatorii au descoperit ca femeile care utilizeaza vitamina A in doze mai mari de 3000 mcg pe zi au fost de doua ori mai susceptibile de a suferi fracturi de sold, comparativ cu cele care iau 1500 mcg sau chiar mai putin de vitamina A, zilnic.

Desi vitamina A este necesara pentru crestrea oaselor, o forma a acestei vitamine, retinolul, interfera cu absorbita vitaminei D. Vitamina D ajuta la fixarea calciului. Retinolul pote fi gasit in mai multe tipuri de produse de natura animala, cum ar fi ficatul, galbenusul de ou, produsele lactate, dar si unele suplimente alimentare. Betacarotenul, o alta forma a vitaminei A, care se regaseste in compozitia unor legume, cum ar fi morcovii si cartofii dulci, nu are niciun impact negativ asupra sanatatii oaselor.

Factori dietetici care pot afecta sanatatea oaselor

Sus

Alte surse alimentare care pot avea impact asupra densitatii osoase sunt:

- sodiul - prea mult sodiu prezent in dieta poate determina eliminarea calciului prin urina si transpiratie. Sodiul se gaseste in sarea de masa, dar si in compozitia multor alimente procesate.

- oxalatii - o alta forma de sare care se gaseste in unele alimente, oxalatii pot impiedica absorbtia calciului, daca oxalatii si calciul sunt ingredientele aceluiasi produs alimentar. Cartofii dulci, spanacul si rubarba contin oxalati. Desi aceste alimente pot juca un rol important intr-o dieta sanatoasa, acestea nu trebuie sa fie considerate surse de calciu. Din fericire, alimentele care contin oxalati nu interfera cu absorbtia calciului prezent in alte alimente, desi sunt consumate in acelasi timp.

- taratele de grau - singurul produs alimentar cunoscut pentru faptul ca reduce absorbtia calciului atunci cand sunt consumate alaturi de alimente care contin calciu sau chiar suplimente cu calciu, sunt taratele din grau. Daca luati suplimente cu calciu, alimentele care contin tarate de grau ar trebui sa fie consumate cu doua ore sau chiar mai multe dupa administrarea suplimentului.

- alcool - consumul excesiv de bauturi alcoolice este asociat cu o densitate osoasa mica, intrucat alcoolul interfera cu absorbtia calciului si a vitaminei D. Pentru a reduce riscul osteoprozei limitati consumul de alcool la un pahar pe zi.

- snacks-uri dulci - excesul de zahar inhiba absorbtia calciului si contribuie la scaderea depozitelor de fosfor, un alt mineral important pentru absorbtia calciului.

Fructe si legume

Sus

O dieta saraca in fructe si legume si bogata in proteine animale si carbohidrati va duce la o usoara acidoza care, in timp, poate contribui la pierderea semnificativa de masa osoasa. Neutralizarea unei diete producatoare de acid se poate face prin consumul de fructe si legume.

Consumul unei diete echilibrate poate fi dificil atunci cand se incearca mentinerea sanatatii oaselor. Totusi, obtinerea din alimentatie sau suplimente vitaminice a calciului, ar putea fi un mod de a preveni pierderea de masa osoasa.

Fasolea pinto, fasolea uscata si mazarea sunt bogate in substante numite fitati. Acestea pot sa interfere cu abilitatea organismului de a absorbi calciul care poate fi gastit chiar si in fasole.

Deoarece fasolea este bogata in magneziu, fibre si alte elemente nutritive (care o transforma intr-un aliment potrivit pentru prevenirea osteoporozei), aceasta nu ar trebui evitata tot timpul. Puteti reduce nivelul de fitati prin inmuierea boabelor in apa cateva ore, iar apoi ar trebui sa o gatiti in apa proaspata.

Unele tipuri de legume, cum ar fi rosiile, ciupercile, ardeii, cartofii albi si vinetele, pot provoca inflamatii ale oaselor, favorizand aparitia osteoporozei. Totusi, aceste legume contin si alte vitamine si minerale bune pentru starea dumneavoastra generala de sanatate.

Se pare ca o cantitate prea ridicata de vitamina A poate afecta rezistenta oaselor. De aceea, trebuie sa acordati atentie si consumului de morcovi. Expertii sunt de parere ca excesul de vitamina A poate declansa cresterea osteoclastelor (celule care descompun oasele). In plus, vitamina A interfera si cu vitamina D care este necesara pentru rezistenta oaselor.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate