Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alegerea pernei potrivite pentru un somn sanatos

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Alegerea pernei potrivite pentru un somn sanatos

Ca si in cazul saltelei, alegerea pernei este o chestiune foarte personala. Unii oameni nu dau importanta acestui aspect, in timp ce altii sunt foarte pretentiosi in alegerea pernei pe care dorm. Capul cantareste mai mult de 4,5 kg, de aceea perna trebuie sa ofere atat sprijin, cat si confort.

O perna buna ar trebui sa mentina capul in linie dreapta cu spatele si coloana vertebrala. Pozitiile diferite in care oamenii dorm necesita, insa perne diferite.

Daca aveti tendinta sa dormiti pe o anumita parte, aveti nevoie de o perna ferma care sa sustina capul si gatul. In cazul in care preferati sa dormiti pe spate, o perna de consistenta medie sau ferma va poate oferi mai mult confort.

Cei care dorm pe burta ar trebui sa aleaga o perna moale pentru a reduce tensiunea care se poate exercita asupra gatului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Luati in considerare stilul de dormit atunci cand cumparati o perna
  3. Sfaturile expertilor
  4. Testati perna
  5. Tipuri de umpluturi pentru perne
  6. Ce trebuie sa stiti despre pernele specifice
  7. Pernele pentru care puteti opta
  8. Citeste pe aceeasi tema

Luati in considerare stilul de dormit atunci cand cumparati o perna

Sus

Inainte de a cumpara o perna noua, ganditi-va la pozitia dumneavoastra de somn. Scopul unei perne este de a va ajuta sa tineti capul in timpul somnului, intr-o pozitie in care sa se evite inclinarea acestuia, prea mult, inainte sau inapoi.

Sfaturile expertilor

Sus
  • Daca dormiti pe spate, aveti nevoie de o perna mai subtire, astfel incat capul sa nu se incline in fata. Cautati o perna cu o ridicatura in treimea inferioara a acesteia, pentru a sprijini corect gatul.
  • Daca dormiti pe o anumita parte, aveti nevoie de o perna mai ferma, pentru a umple distanta dintre ureche si partea exterioara a umarului.
  • Daca sunteti printre cei care dorm pe burta, alegeti o perna foarte subtire, aproape plata. In aceasta pozitie este de preferat sa luati in considerare pozitionarea unei perne sub abdomen, pentru a evita durerile din zona inferioara a spatelui.

Testati perna

Sus

Daca doriti sa stabiliti care perna este mai buna, faceti cateva teste. Daca aveti o perna din poliester, impaturiti-o si asezati un pantof in partea de sus. Daca perna revine la pozitia initiala si darama pantoful, starea acesteia este, inca, buna.

Daca aveti o perna din pene sau fulgi, impaturiti-o si incercati sa scoateti aerul din ea. Cand dati drumul la perna, aceasta ar trebui sa revina singura la forma initiala. Daca acest lucru nu se intampla, perna trebuie inlocuita.

Tipuri de umpluturi pentru perne

Sus

Exista o gama larga de materiale care pot fi folosite pentru umplerea pernelor. Cele mai comune sunt combinatiile de puf si pene, spuma sau poliester. Pernele cu memorie si cele de latex au devenit destul de populare in ultimii ani, in special in randul persoanelor care cauta un sprijin suplimentar pentru gat.

Care este perna ideala pentru dumneavoastra? Acest lucru poate depinde de modul in care va simtiti in ziua respectiva. Multe persoane au mai multe feluri de perne, din care pot sa aleaga.

Iata care sunt aspectele de care ar fi indicat sa tineti cont cand vreti sa achizitionati o perna, in functie de tipul de umplutura al acesteia:

- Spuma - cu cat densitatea este mai mare, cu atat sprijinul va fi mai bun, fara ca perna sa fie prea moale.

- Spuma cu memorie - acestea sunt populare, deoarece reduc presiunea prin modelarea continua si adaptarea la forma corpului, de fiecare data cand va mutati in alta pozitie. Pernele cu spuma cu memorie sunt disponibile in diferite forme, inclusiv in cunoscuta forma de S care este menita sa sustina gatul.

- Latex - este cel mai ferm tip de perna si rezista la mucegai si acarieni. Pernele din latex pot ajuta la aliniamentul gatului si spatelui, deoarece sunt adesea concepute pentru a sprijini gatul.

- Lana/bumbac - pernele din lana si bumbac sunt hipoalergenice si rezistente la mucegai si acarieni. Ambele sunt destul de ferme. Ca atare, daca va place o perna mai moale, aceasta umplutura nu este indicata pentru dumneavoastra.

- Puf/pene - multi experti considera ca acestea sunt unele dintre cele mai bune perne pentru somnul de noapte. Continutul acestor perne poate fi aranjat, astfel incat sa va ofere suportul de care aveti nevoie pentru oricare parte a capului sau gatului. In plus, sunt moi, dar suficient de ferme pentru a oferi sprijin.

Combinatia in proportii egale de puf si pene este cea mai indicata pentru sustinerea de care aveti nevoie in timpul somnului. Ati evitat pana acum pernele din puf si pene din cauza astmului si alergiilor? Mai multe studii au aratat ca acestea nu prezinta riscuri mai mari decat pernele sintetice.

In cazul in care nu puteti achizitiona o perna de calitate din cauza pretului, puteti alege pernele din poliester, care imita pernele din puf. Totusi, specialistii avertizeaza ca pernele mai ieftine au o durata mai mica de viata decat cele care au costuri mai ridicate.

Ce trebuie sa stiti despre pernele specifice

Sus

Multe dintre perne sunt concepute pentru a raspunde nevoilor specifice, inclusiv bufeurilor, durerilor de cap si durerilor de gat. Pernele recomandate pentru ameliorarea acestor probleme pot fi scumpe si exista putine studii clinice disponibile legate de eficienta acestora.

Pernele pentru care puteti opta

Sus

- Pernele pentru sustinerea coloanei cervicale - Sunt disponibile in diverse forme si materiale, iar partea inferioara a acestei perne ofera amortizare si sustinere suplimentara gatului. Medicii considera ca acest tip de perna poate fi, ocazional, de ajutor. Totusi, studiile sunt insuficiente pentru ca argumentele stiintifice sa fie pro sau contra utilizarii acestor perne.

- Pernele cu apa - Sunt preferate de unii fizioterapeuti si chiropracticieni, iar densitatea si gradul de sprijin al acestor perne pot fi reglate in functie de necesitatile personale.

- Pernele reci - Realizate ca antidot la bufeurile si transpiratiile nocturne, aceste perne includ o umplutura de margele minuscule care absorb si indeparteaza caldura capului. Partea de perna pe care se odihneste fata va fi tot timpul rece.

- Pernele care promoveaza oxigenarea - Tehnologia acestei perne se bazeaza pe studiul tesaturilor sosetelor care stimuleaza circulatia sanguina la pacientii care sufera de diabet zaharat. Aceste perne folosesc aceeasi tehnologie, pentru a creste continutul de oxigen cu pana la 29% in vasele mici de sange. Desi nu se poate spune care este mecanismul, medicii au afirmat ca unii dintre pacientii lor au raportat reducere partiala a durerilor, dupa ce au folosit aceste perne.

- Pernele antisforait - Exista cercetari limitate care au demonstrat ca pernele cu un design special pot influenta sforaitul. Conform insa altor studii, la care se adauga parerile pacientilor, se pare ca sforaitul nu poate fi oprit cu ajutorul acestor perne.

- Perne pozitionale - Aceste perne sunt concepute pentru dormitul pe spate, burta sau intr-o parte. Expertii spun ca aceste perne pot fi de ajutor. Daca va doriti o astfel de perna, analizati marimea potrivita si alegeti-o in functie de nivelul de sprijin si confort potrivite pentru corpul dumneavoastra.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate