Ai intoleranta la lactoza? Afla ce produse din lapte poti manca
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusIntoleranta la lactoza apare atunci cand lactaza, o enzima care se situeaza in mucoasa intestinului subtire, nu este secretata suficient.
Astfel, lactoza nu este digerata corect in intestinul subtire si ajunge in colon.
Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune au simptome precum balonarea, crampele abdominale, indigestia, varsaturile.
Vestea cea buna: in timp ce efectele secundare te-ar putea face sa scoti din alimentatie pentru totdeauna orice produs din lapte, trebuie sa stii ca nu este mereu necesara o astfel de masura. Astfel, doar persoanele cu o intoleranta severa la lactoza trebuie sa elimine complet lactatele.
Pentru ceilalti, care sufera de forme mai usoara ale afectiunii, exista produse pe care le pot manca, fara sa aiba manifestari neplacute.
Cuprins articol
Cauze
SusIntoleranta la lactoza apare atunci cand intestinul subtire nu produce suficienta enzima (lactaza) pentru a digera zaharul din lapte (lactoza). In mod normal, lactaza transforma zaharul din lapte in doua zaharuri simple - glucoza si galactoza - care sunt absorbite in fluxul sanguin prin mucoasa intestinala.
Daca aveti deficit de lactaza, lactoza din alimente se deplaseaza in colon in loc sa fie procesata si absorbita. In colon, bacteriile normale interactioneaza cu lactoza nedigerata, provocand semnele si simptomele intolerantei la lactoza. Exista trei tipuri de intoleranta la lactoza. Diferiti factori cauzeaza deficitul de lactaza care sta la baza fiecarui tip.
Intoleranta primara la lactoza
Persoanele care dezvolta intoleranta primara la lactoza – cel mai frecvent tip – incep viata producand suficienta lactaza. Sugarii, care isi iau toata hrana din lapte, au nevoie de lactaza. Pe masura ce copiii inlocuiesc laptele cu alte alimente, cantitatea de lactaza pe care o produc in mod normal scade, dar de obicei ramane suficient de mare pentru a digera cantitatea de lactate dintr-o dieta tipica pentru adulti. In intoleranta primara la lactoza, productia de lactaza scade brusc pana la varsta adulta, ceea ce face ca produsele lactate sa fie dificil de digerat.
Intoleranta secundara la lactoza
Aceasta forma de intoleranta la lactoza apare atunci cand intestinul subtire scade productia de lactaza dupa o boala, o leziune sau o interventie chirurgicala care implica intestinul subtire. Bolile asociate cu intoleranta secundara la lactoza includ infectia intestinala, boala celiaca, proliferarea bacteriana si boala Crohn. Tratamentul tulburarii de baza poate restabili nivelul de lactaza si poate imbunatati semnele si simptomele, desi poate dura timp.
Intoleranta congenitala sau de dezvoltare la lactoza
Este posibil, dar rar, ca bebelusii sa se nasca cu intoleranta la lactoza cauzata de lipsa de lactaza. Aceasta tulburare se transmite din generatie in generatie intr-un model de mostenire numit autosomal recesiv, ceea ce inseamna ca atat mama, cat si tatal trebuie sa transmita aceeasi varianta de gena pentru ca un copil sa fie afectat. De asemenea, bebelusii prematuri pot avea intoleranta la lactoza din cauza nivelului insuficient de lactaza.
Factori de risc
SusFactorii care va pot face pe dumneavoastra sau pe copilul dumneavoastra mai predispus la intoleranta la lactoza includ:
- Cresterea varstei. Intoleranta la lactoza apare de obicei la varsta adulta. Afectiunea este mai putin frecventa la bebelusi si copiii mici.
- Etnie. Intoleranta la lactoza este cea mai frecventa la persoanele de origine africana, asiatica, hispanica si indiana americana.
- Nasterea prematura. Sugarii nascuti prematur ar putea avea niveluri reduse de lactaza, deoarece intestinul subtire nu dezvolta celule producatoare de lactaza pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru.
- Boli care afecteaza intestinu
Alimente ce pot fi consumate de persoanele cu intoleranta la lactoza
1. Unele sortimente de branza- Nu trebuie sa renunti definitiv la branza, caci exista sortimente care nu declanseaza simptomele neplacute ale intolerantei. Astfel, poti opta pentru branza cheddar si parmezan, sortimente pe care le poti manca cu o salata de rosii si cu paine integrala. Nu este recomandata mozzarella si nici branza brie.
2. Iaurtul, o alegere inteligenta- Iaurtul poate fi o alta alegere buna, insa trebuie sa acordati o atentie sporita sortimentului. Trebuie sa optati pentu iaurtul care contine culturi de bacterii active, probiotic. Bacteriile se hranesc cu lactoza continuta de aceste iaurturi, ceea ce inseamna ca ajunge mai putina in organism. In plus, iaurtul ajuta la reglarea florei intestinale si este bogat in vitaminele B2 si B12 si in calciu si potasiu.
3. Untul, permis- Un alt produs din lapte pe care il puteti consuma daca nu suferti de o intoleranta severa la lactoza este untul. In cazul in care va simtiti rau, puteti opta pentru untul clarificat. Aceasta varietate de unt este consumata mai ales in India, de mai bine de 5000 de ani, datorita beneficiilor pe care le are asupra sanatatii. Astfel, are actiune antiinflamatoare, ajuta in caz de anxietate si previne aparitia anemiei.
4. Chefirul, sursa de vitamine- Este gustos, contine vitamine si minerale si poate fi consumat si de catre persoanele care nu tolereaza lactoza. Este vorba despe chefir, care contine un tip de bacterii care descompune lactoza din stomacul persoanelor care au o deficienta a enzimei lactice. Este ideal de consumat dimineata, la micul dejun.
5. Laptele de capra- Pentru cei care au forme usoare de intoleranta la lactoza si laptele de capra este o varianta. Insa, spre deosebire de alte produse lactate recomandate in acest caz, laptele de capra are un continut destul de ridicat de lactoza. In orice caz, acest sortiment este mai usor de digerat decat cel de vaca de catre persoanele cu stomac sensibil si de care copii.
Asadar, daca sufertii de intoleranta la lactoza, incepeti prin a consuma portii mici din aceste alimente si vedeti cum va simtiti. Organismul fiecarei persoane poate reactiona diferit, iar un produs care ii face bine uneia, ii poate crea disconfort alteia. De asemenea, mergiti la un consult la medicul gastroenterolog, pentru un test de intolranta la lactoza, astfel incat sa aflati daca puteti consuma produse lactate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
- Intoleranta la lactoza
- Halena sau halitoza
- Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza
- Cat de mult ne afecteaza plasticul din jurul nostru?
- Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza?
- Laptele de soia
- Inca un motiv pentru a consuma iaurt
- Nutrientii din diferite tipuri de lapte
Citeste pe aceeasi tema
- Fumezi? Afla ce tipuri de cancer poti dezvolta
- Cele mai comune obiecte si locuri din care poti lua gripa si raceala
- Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante
- Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare
- Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?