Afla de ce este bine sa consumi ulei de masline extravirgin
Generalitati
SusUleiul de masline este binecunoscut pentru proprietatile lui nutritive extraordinare si pentru rolul important pe care il joaca in mentinerea sanatatii corpului.
Este bogat in antioxidanti, vitamina E si polifenoli sau flavonoide.
Exista mai multe tipuri de ulei de masline pe piata, iar alegerea celui mai potrivit se poate dovedi dificila. Indicat este sa optezi pentru unul extravirgin, obtinut din prima presare a maslinelor. Este cel mai sanatos si cel mai gustos.
Cuprins articol
Ce nutrienti se gasesc in uleiul de masline?
SusGrasimi mononesaturate: sunt acizi grasi esentiali care ajuta la mentinerea colesterolului in valori optime. Ei scad nivelul colesterolului "rau" (LDL) si il cresc pe cel al colesterolului "bun" (HDL).
Luteina: este un atioxidant puternic care distruge radicalii liberi, protejand atat vederea, cat si celulele pielii.
Polifenolii: joaca un rol esential in impiedicarea formarii depozitelor de colesterol in vasele de sange si in prevenirea bolilor cardiovasculare; totodata, ei inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Vitamina A sau beta-carotenul: iti intareste dantura si oasele, iti intinereste pielea, te ajuta sa-ti mentii vederea sanatoasa si te protejeaza de mai multe afectiuni maligne, cum ar fi cancerul intestinal si esofagian, cancerul de stomac si de prostata sau cancerul pulmonar.
Vitamina E: este esentiala pentru sanatatea pielii si are rol antioxidant.
Ce boli pot fi prevenite prin consumul de ulei de masline extravirgin?
SusUleiul de masline obtinut prin presarea mecanica a maslinelor contine cea mai mare cantitate de acizi grasi esentiali pe care o poti gasi intr-un ulei natural.
El pastreaza toate vitaminele si nutrientii prezenti in maslinele din care este obtinut.
Iata ce boli poti preveni consumand regulat ulei de masline extravirgin:
- bolile cardiovasculare;
- cancerul;
- ulcerul gastroduodenal;
- gastrita;
- diabetul zaharat;
- obezitatea;
- calculii biliari;
- afectiunile ORL.
Rolul uleiului de masline in prevenirea cancerului
SusUn regim alimentar bogat in ulei de masline extravirgin scade cu mult riscul de cancer intestinal. Totodata, acest aliment te protejaza de cancerul de colon.
Cercetatorii au descoperit ca uleiul de masline reduce leziunile pre-canceroase si numarul de tumori care s-ar putea forma. In cazul celor care au dezvoltat totusi cancer, specialistii au remarcat ca tumorile au fost mai putin agresive, marind astfel sansele de supravietuire si speranta de viata.
Un studiu recent a aratat ca uleiul de masline ar putea ucide celulele canceroase in doar 30 de minute. Si asta multumita unui antioxidant prezent in compozitia lui – oleocantal. Acesta sparge lizozomii cancerosi, cei care contin "deseul" celular si care sunt mult mai fragili decat o celula canceroasa.
Odata sparti, acestia intra in faza de apoptoza sau "sinucidere", autodistrugandu-se. Moartea celulara survine intr-un timp record, de 30-60 de minute.
In mod normal, apoptoza celulelor canceroase dureaza intre 16 si 24 de ore. Oleocantalul din uleiul de masline extravirgin ar accelera acest proces de pana la 48 de ori.
Cercetatorii tin sa sublinieze ca celulele sanatoase nu sunt afectate de acest antioxidant puternic. Din contra, ele intra intr-o stare latenta, de somn, si isi revin dupa 24 de ore.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -