Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Afectiuni si tratamente care pot afecta capacitatea de a conduce

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2011

Generalitati

Sus
Afectiuni si tratamente care pot afecta capacitatea de a conduce

Pentru majoritatea persoanelor a conduce o masina este un aspect important in viata de zi cu zi: pentru mentinerea contactului social, pentru deplasarea la locul de munca si inapoi si pentru satisfacerea nevoilor zilnice precum achizitionarea de bunuri si beneficierea de anumite servicii.

Condusul poate fi esential pentru munca desfasurata de anumite persoane. Fiecare individ in parte este responsabil sa se asigure ca este in masura sa conduca, asa ca oricine isi face griji legate de capacitatea de a conduce in siguranta trebuie sa se adreseze medicului. Anumite conditii medicale pot afecta pe termen scurt, lung si chiar permanent abilitatea de a conduce in siguranta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Afectiuni care afecteaza condusul
  3. Sanatatea si reguluile sofatului
  4. Responsabilitatile legale
  5. Conditii temporare
  6. Sofatul conditionat
  7. Vehiculele comerciale
  8. Sofatul in timpul tratamentului medicamentos - Sofatul in siguranta
  9. Cum poate fi afectat sofatul de catre utilizarea de medicamente?
  10. Se poate conduce in siguranta in urma administrarii unor medicamente?
  11. Citeste pe aceeasi tema

Afectiuni care afecteaza condusul

Sus

Exista mai multe conditii medicale care pot afecta abilitatea de a conduce:
- Amnezia sau lesinuri
- Tulburari de vedere
- Boli cardiace

- Epilepsie
- Tulburari de somn
- Diabet
- Tulburari psihiatrice
- Probleme neurologice
- Afectiuni determinate de inaintarea in varsta.

In mod normal prezenta acestor afectiuni nu semnifica faptul ca o persoana nu poate conduce deloc, dar este indicat sa se adreseze mai des medicului sau sa limiteze timpul pe care il petrece pentru sofat.

Sanatatea si reguluile sofatului

Sus

Medicul va informa pacientul despre starea sa de sanatate si ii va spune in ce conditii aceasta ar putea afecta abilitatea acestuia de a sofa in siguranta si cum ar putea fi supravegheata. Pacientul este suspus unui control fizic si psihic, iar rezultatele acestui control trebuie sa se incadreze in anumite standarde.

Autoritatile sunt cele care decid in final eliberarea sau nu a licentei sau permisului de condus. Vor lua in considerare sfatul medicului cat si alti factori precum istoricul accidentelor in care persoana a fost implicata si chiar tipul de autovehicul condus.

Responsabilitatile legale

Sus

Legea obliga o persoana ce sufera de o afectiune cronica sau permanenta care poate afecta capacitatea de a sofa in conditii de siguranta sa se adreseze autoritatilor competente.

Un individ care sufera de afectiuni nedeclarate in prealabil, boli ce au contribuit esential la producerea unui accident, poate fi pus sub acuzare, iar firma asiguratoare poate invalida asigurarea. Medicul este obligat sa sfatuiasca pacientul despre abilitatea de aconduce a acestuia, sa se adreseze autoritatilor printr-o scrisoare sau raport si chiar sa intervina direct si personal daca acesta crede ca pacientul poate fi un pericol public.

Conditii temporare

Sus

Exista foarte multe conditii temporare pot impiedica o persoana sa sofeze. De exemplu, dupa o anestezie, medicul va sfatui sa nu conduca cel putin urmatoarele 24 de ore. O fractura a piciorului poate deasemenea sa faca sofatul imposibil. In aceste cazuri, medicul recomanda restrictia temporara a condusului fara ca acest lucru sa afecteze in vreun fel statutul de posesor al carnetului de conducere.

Sofatul conditionat

Sus

Sofatul conditionat inseamna posibilitatea de a conduce dar numai indeplinind anumite conditii si restrictii precum sofatul numai in timpul zilei, purtarea de lentile corectoare in timpul condusului sau consultul medical periodic in urma caruia va fi eliberat un raport medical adresat autoritatilor. Daca o persoana se afla sub incidenta sofatului conditionat este responsabilitatea sa sa respecte orice conditie impusa si sa se supuna controlului medical.

Vehiculele comerciale

Sus

Conducatorii de camioane, vehicule de transport pasageri cat si conducatorii ce transporta incarcaturi periculoase trebuie sa atinga unui standard medical mai ridicat decat ceilalti soferi din trafic.

Sofatul in timpul tratamentului medicamentos - Sofatul in siguranta

Sus

Pentru majoritatea oamenilor sofatul reprezinta libertate, control si independenta. A conduce o masina permite multora dintre oameni sa ajunga in locurile in care doresc sau au nevoie sa se deplaseze. Pentru multe persoane sofatul este importanta din punct de vedere economic: pentru unii a conduce face parte din atributiile muncii lor, iar altii utilizeaza sofatul ca mijloc de deplasare la serviciu.

Cum poate fi afectat sofatul de catre utilizarea de medicamente?

Sus

Oamenii ar putea folosi medicamente dintr-o varietate de motive, inclusiv:
- alergii
- anxietate
- artrita
- raceala si gripa
- depresie
- diabet zaharat
- boli cardiovasculare si colesterol marit
- hipertensiune arteriala
- spasme musculare
- durere
- alte conditii. Medicamentele pe care o persoana le poate folosi ar putea fi atat prescrise de medic cat si eliberate fara prescriptie medicala. Multe persoane iau suplimente nutritive sau remedii pe baza de plante. Unele dintre aceste medicamente sau chiar suplimente nutritive pot cauza o varietate de reactii care ar putea face mai dificil condusul unei masini in conditii de siguranta.

Printre aceste reactii negative se enumera:
- somnolenta
- vederea incetosata
- ametelile
- incetinirea reactiei de miscare
- lesin
- incapacitatea de a se concentra
- greata.

Adesea, oamenii folosesc mai mult de un singur medicament la un moment dat. Acest lucru este valabil mai ales in cazul adultilor mai in varsta, deoarece acestia utilzeaza medicamente mai mult decat orice alta grupa de varsta. Din cauza schimbarilor care au loc la nivelul organismului o data cu varsta, acestia sunt mai predispusi la probleme legate de administrarea medicamentelor. Cu cat o persoana foloseste mai multe medicamente cu atat exista un risc mai ridicat sa fie afectata capacitatea de a conduce in siguranta.

Se poate conduce in siguranta in urma administrarii unor medicamente?

Sus

Da, exista anumite tipuri de medicamente care nu influenteaza sofatul in siguranta. Acest lucru depinde de efectul acestor medicamente (inclusiv celor eliberate pe baza de prescriptie medicala cat si a celor care pot fi achizitionate fara recomandarea medicului) asupra abilitatilor unei persoane de a conduce. In unele cazuri, posibil ca bolnavul sa nu fie constient de efecte.

Dar, in majoritatea cazurilor, medicul ar putea ajuta la minimizarea impactului negativ al medicamentelor asupra capacitatii de a conduce, in mai multe moduri.

Medicul ar putea sa:
- ajusteze doza de medicamente
- stabileasca momentul utilizarii dozelor astfel incat sa condusul sa fie afectat cat mai putin
- inlocuiasca un medicament care ar putea provoca somnolenta sau alte reactii adverse cu altul cu mai putine reactii adverse
- recomande realizarea de exercitii fizice sau programe de nutritie pentru a compensa necesitatea utilizarii medicamentelor.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate