Aerul poluat, pericol pentru sanatatea familiei tale! De ce este important sa ai un purificator aer
Poluarea aerului reprezinta una dintre principalele probleme cu care oamenii se confrunta la nivel global. De-a lungul timpului au aparut mai multe metode care sa combata aceasta problema, printre care si purificatoarele de aer. In ultima vreme, acestea au castigat popularitate.
Tot mai des auzim ca oamenii au in casa un purificator aer. Studiile realizate de expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au demonstrat faptul ca poluarea dezvolta boli cronice care duc ulterior la deces. Potrivit OMS, anual se inregistreaza aproximativ sapte milioane de decese care sunt cauzate de expunerea la poluarea din exterior sau din interior.
„Poluarea aerului este in continuare una dintre principalele amenintari pentru sanatatea noastra. Impactul este impresionant, mai ales pentru cei vulnerabili”, sustine comisarul european pe probleme de mediu, Virginijus Sinkevicius.
Aerul din interior sau cel din exterior - care este mai poluat?
Vei fi surprins sa afli ca in interior aerul este de cinci ori mai poluat in comparatie cu cel de afara. Oamenii petrec mai mult de 90% din timp in interior. Desi pare greu de crezut, poluarea din spatiile inchise este mult mai ridicata, chiar si de 5 ori mai mare, decat cea cu care ne confruntam atunci cand petrecem timp in aer liber.
La nivelul Uniunii Europene (UE) se iau decizii importante care au in vedere reducerea mortalitatii din cauza poluarii aerului. Obiectivul oficialilor UE vizeaza reducerea cu 75%, fata de anul 2005, a ratei de mortalitate provocata de expunerea indelungata la aer poluat pana in 2030.
Ce solutii exista pentru purificarea aerului
Stefan Mosner, comisarul european pe probleme de energie, spune ca: "Sa deschizi o fereastra pentru a aerisi este un lucru ce apartine trecutului si reprezinta o imensa risipa de energie". Din fericire, exista si alte solutii. Pentru a imbunatati calitatea aerului pe care il respiri atunci cand esti in spatii inchise poti folosi un purificator aer. Aceste aparate sunt usor de amplasat in orice spatiu, fie ca este vorba de o casa sau un birou. Purificatoarele de aer dispun de filtre care ajuta la curatarea aerului si la eliminarea mirosului neplacut.
Cum functioneaza un purificator?
Un purificator de aer, in primul rand, trage aerul din incapere, apoi utilizeaza diferite tipuri de filtre prin care curata aerul. Din fericire, pentru un purificator cu filtru HEPA, care foloseste tehnologia Flash Steamer, de la Daikin filtrul HEPA nu trebuie schimbat decat dupa 10 ani de folosire intensa. De ce? Deoarece tehnologia Flash Streamer emite electroni rapizi cu putere de descopunere si astfel curata filtrul HEPA cu care este dotat purificatorul de aer.
De asemenea, Institutul Pasteur de Lille confirma eficienta purificatoarelor producatorului nipon Daikin. Testele efectuate in laboratoarele Institutului au demonstrat ca un purificator aer Daikin elimina in 2,5 minute mai mult de 99.98% din virusul uman coronavirus HCoV-229E.
Cu ce te mai ajuta un purificator de aer
Fie ca folosesti frecvent un semineu, fie ca locuiesti in apropierea unei zone in care incendiile de vegetatie sunt frecvente, este posibil sa ai nevoie de un purificator de aer care poate elimina particulele fine de fum din locuinta ta. Un studiu a constatat ca concentratiile de PM2,5 au fost cu 63% pana la 88% mai mici in casele cu purificatoare de aer portabile.
Cercetarile au demonstrat in mod constant ca mucegaiul este daunator pentru persoanele cu astm si alte afectiuni pulmonare, in special pentru ca sporii de mucegai se transmit in aer. Din acest motiv, oamenii apeleaza adesea la purificatoare de aer pentru a atenua aceasta problema.
Daca esti o persoana care are alergii sezoniere, filtrarea aerului este de obicei recomandata ca parte a planului de tratament, in special pentru ca purificatoarele de aer pot elimina unii dintre cei mai comuni alergeni din aer, reducand severitatea simptomelor. Cercetarile au demonstrat in mod constant ca utilizarea unui purificator cu filtru HEPA poate ajuta la controlul bolilor alergice prin reducerea necesitatilor de medicatie si imbunatatirea simptomelor.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior
- Poluarea din casa ta: stii cat de toxic este aerul pe care il inspiri?
- Cum afecteaza poluarea sanatatea intregului organism
- Efectele negative ale poluarii asupra organismului
- Astmul bronsic si alergiile - raspunsuri la intrebari frecvente
- Bronsita acuta - cauze, complicatii si tratament
- Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale
- 10 metode de reducere a temperaturii in casa fara folosirea aerului conditionat
- Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera