Aerul conditionat, riscuri si beneficii
Generalitati
SusNu cu multi ani in urma, aerul conditionat era un lux pe care si-l permiteau doar cei privilegiati. In prezent acesta este intalnit in mod normal, atat in sistemul de transport public, cat si in birouri.
Aerul conditionat face parte, chiar daca vrem sau nu, din viata noastra. Din pacate, temperaturile extrem de scazute si intretinerea lor defectuoasa pot duce la probleme de sanatate, care declanseaza afectiuni comune, dar si boli grave.
Cuprins articol
Beneficiile folosirii aerului conditionat
SusCaldura extrema are un impact negativ asurpa intelectului si asupra activitatii fizice, iar aerul conditionat poate reprezenta un mod de a rectifica aceste inconveniente.
Printre avantajele utilizarii aerului conditionat se numara:
- imbunatatirea nivelului de confort la locul de munca, dar si in alte locuri
- cresterea performantei la locul de munca
- stimularea activitatii fizice si intelectuale
- o temperatura mai mica reduce prezenta insectelor si a parazitilor
- scade posibilitatea unei persoane de a transpira sau de a se deshidrata
- un sistem curat de aer conditionat ajuta la excluderea alergenilor externi, cum ar fi polenul
- daca aparatul de aer conditionat este calitativ si bine intretinut, se va reinnoi si imbunatati calitatea aerului din incapere.
Riscuri
Sus- Schimbarile bruste de temperatura si umiditate afecteaza sistemul respirator
- Are efect de uscare a pielii si a mucoaselor
- Contribuie la poluarea fonica
- Aerul recirculat poate contribui la transmiterea facila a bolilor infectioase respiratorii
- Acarienii si fungii din aer pot cauza reactii alergice
- Aerul conditionat este asociat cu rinita cronica, faringita, iritatia gatului si raguseala
- Aerul conditionat poate accentua afectiunile oculare, cum ar fi conjunctivita si blefarita si cauzeaza probleme pentru purtatorii de lentile de contact.
Infectii bacteriene
Sus- Utilizarea aerului conditionat poate crea umiditatea si conditiile necesare pentru dezvoltarea a mai multor tipuri de bacterii care sunt periculoase pentru om. Tavile de apa ale aerului conditionat, necesare pentru dezumidificare, sunt un loc in care bacteriile se reproduc, daca acestea nu sunt golite. Doua astfel de infectii bacteriene, grave sunt pneumonia bacteriana si boala legionarilor.
- Prin folosirea aerului conditionat se agraveaza conditiile respiratorii. Pe anumite piese din interiorul aerului conditionat se formeaza condens si se pot dezvolta microorganisme si mucegaiuri. Acestea sunt raspandite in toata casa prin sistemul central de ventilatie al aerului conditionat. Persoanele care sufera de boli respiratorii cum ar fi bronsita sau astmul, pot face infectii pulmonare serioase, pot avea respiratia scurtata, suieratoare, dar si alte simptome severe.
- Contaminarea aerului din interior. Specialistii avertizeaza ca aerul din interior ar putea fi mult mai poluat decat cel din exterior cu bacterii, mucegaiuri, polen, virusuri si par de animale. Intrucat oamenii petrec marea majoritate a timpului in interior, acest inconvenient amplifica riscul agravarii unor conditii, in cazul persoanelor cu boli respiratorii si cardiovasculare. De aceea este necesar sa se reduca, prin aerisirea constanta a incaperilor, poluantii atmosferici din interior.
- Boala legionarilor. O alta conditie frecvent declansata de aerul conditionat este boala legionarilor, un tip de penumonie cauzata de bacteria Legionella care se dezvolta in partile calde si umede ale unui aer conditionat.
Simptomele initiale ale bolii legionarilor includ pierderea de energie, dureri de cap, greata, dureri ale corpului, febra ridicata si dureri toracice. Daca nu este tratata imediat, boala legionarilor poate afecta sistemele corpului si poate determina tulburari permanente fizice si psihice. Boala poate fi chiar fatala daca febra este ridicata si anticorpii nu-si pot face datoria.
Recomandari pentru prevenirea aparitiei bolilor asociate cu folosirea aerului conditionat
SusRiscul aparitiei bolilor poate fi redus prin:
- mentinerea in conditii corespunzatoare a aparatelor de aer conditionat si verificarea lor, periodica, de catre un profesionist
- ventilarea regulata a spatiilor cu aer conditionat
- instalarea si intretinerea profesionala este recomandata pentru ambele unitati individuale si sistemele centralizate.
- pastrarea unei temperaturi in incaperi intre 21-25 de grade celsius
- mentinerea umiditatii intre 60-70%
Cum va puteti racori fara aer conditionat
Sus- Trageti jaluzelele si perdelele pe timpul zilei pentru a bloca accesul caldurii soarelui. Imediat ce soarele incepe sa incalzeasca locuinta dumneavoastra inchideti toate ferestrele si usile exterioare, in cea mai mare parte a zilei. Faceti acest lucru pana la lasarea noptii, cand temperatura se raceste suficient pentru a putea deschide ferestrele pe timpul noptii.
- Deschideti ferestrele in timpul noptii, astfel incat aerul rece al noptii sa patrunda in casa toata noaptea. Lasati cat mai multe usi din casa deschise pentru a se aerisi fiecare incapere si a fi eliminata caldura din timpul zilei.
- Incercati sa scadeti temperatura din casa, cu ajutorul ventilatoarelor pozitionate in tavan sau in vecinatatea unei ferestre. Pozitionati ventilatorul astfel incat aerul rece sa ajunga si la etajele inferioare si sa raceasca aerul cald dinspre tavan.
- Confectionati-va propriul aer conditionat. Puneti un castron din metal cu gheata in fata unui ventilator si reglati ventilatorul astfel incat aerul sa sufle peste gheata. Cand gheata se topeste, reinlocuiti-o.
- Evitati formarea aburilor. In timpul zilei nu faceti dusuri fierbinti, nu spalati vase si nici nu gatiti pana pana cand nu scade temperatura. Asigurati-va ca in camera nu patrunde aer cald de la masina de spalat vase sau rufe, ca usa de la cuptor se inchide bine.
Pentru ca somnul dumneavoastra sa fie odihnitor pe timp de noapte, pe parcursul verii, puteti incerca urmatoarele idei:
- puneti o perna mica in congelator inainte cu o ora sau doua inainte de a merge la culcare
- puneti la aerisit asternuturile in cea mai racoroasa zona pe parcursul zilei, la aer. Puneti-le pe pat cu cateva minute inainte de culcare
- utilizati asternuturi din satin: aceasta tesatura o veti simti mai fina si mai rece in timpul somnului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cum iti poate afecta sanatatea aparatul de aer conditionat
- Boli provocate de expunerea la aerul conditionat
- Metode de reducere a temperaturii fara aer conditionat
- Atentie la aerul conditionat! Folosirea incorecta slabeste imunitatea!
- Cum sa rezistati fara aer conditionat in timpul zilelor caniculare
- Aerul curat sau controlul nivelului de poluare al aerului de la domiciliu
- Alergenii din aer
- 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior
- Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top