Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Adevarul despre zahar

Actualizat la data de: 24 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Adevarul despre zahar

Zaharul a dobandit in ultimii ani o imagine negativa, deoarece consumul acestui aliment s-a dovedit a fi unul dintre factorii declansatori ai unor boli, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, probemele dentare, tulburarile de somn, bolile cardiovasculare si cancerul. In plus, o cantitate prea mare de zahar accelereaza procesul imbatranirii.

Zaharul rafinat este o substanta rezultata in urma procesarii industriale a zaharului prezent in trestia de zahar sau sfecla de zahar. Acesta este rafinat cu ajutorul unor substante chimice, cum ar fi dioxidul de sulf, acidul fosforic, hidroxidul de calciu si carbunele activ si, este deposedat de nutrientii naturali de care dispunea initial, la fel si de vitaminele, mineralele, proteinele si enzimele pe care le contine in mod natural.

Interesant este ca zaharul brut, despre care cei mai multi dintre oameni cred ca este natural, este zahar prelucrat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Efectele negative ale zaharului pentru sanatate
  3. Citeste pe aceeasi tema

Efectele negative ale zaharului pentru sanatate

Sus

- Consumul de zahar da dependenta. Oamenii au o preferinta destul de accentuata pentru gustul dulce. Cercetatorii inca nu au putut demonstra faptul ca exista o dependenta fizica de zahar, desi unele studii pe animale sugereaza ca un astfel de lucru este posibil.

In urma consumului de zahar, se modifica nivelurile de dopamina din creier, intocmai ca in cazul dependentilor de droguri. Consumul de zahar rafinat suprasolicita pancreasul si epuizeaza rezervele de crom din organism. Un simptom comun al deficitului de crom este pofta de dulce.

- Zaharul priveaza organismul de vitaminele din grupul B, extrage calciul din oase, par, dinti si sange.

- Un alt efect negativ al introducerii zaharului in dieta zilnica este afectarea sistemului digestiv. Acesta fermenteaza in stomac si inhiba secretia de sucuri gastrice si capacitatea organismului de a digera alimentele.

- Zaharul determina cresterea in greutate, modificarea dispozitiei si creste iritabilitatea.

- Cercetatorii au confirmat legatura dintre nivelurile crescute de zahar si grasimile nesanatoase din sange. Acest lucru inseamna colesterol ridicat, unul dintre factorii predispozanti ai bolilor cardiovasculare.

- Zaharul nu cauzeaza diabetul zaharat, dar obezitatea rezultata in urma consumului excesiv de zahar si rezistenta la insulina sunt factori de risc care cresc probabilitatile aparitiei acestei conditii.

- Studiile au confirmat ca persoanele care consuma mult zahar sunt mai predispuse ca altele la aparitia ridurilor si problemelor tenului. Explicatia ar fi ca moleculele de zahar se leaga de colagen intr-un proces numit glicare, in urma caruia pielea dvine mai rigida si inflexibila, fapt ce duce la imbatranirea prematura.

- Cercetarile au aratat ca odata cu reducerea aportului de zahar pot sa scada si probabilitatile aparitiei cancerului. Un consum ridicat de zahar determina o crestere rapida a insulinei. Insulina este o substanta naturala produsa de organism pentru a controla nivelul de glucoza din sange.

Cand este consumat zahar in cantitati moderate pana la mari, insulina este fabricata in exces. Multe tipuri de cancer au receptori de insulina si nivelurile ridicate de glucoza din sange pot incuraja cresterea celulelor canceroase.

- Alte efecte nocive ale zaharului sunt:

  • slabirea vederii
  • cresterea predispozitiei pentru alergii alimentare
  • deficienta in absorbtia de proteine
  • contribuie la formarea aftelor si incurajeaza aparitia candidozei
  • predispune la aparitia osteoporozei.

Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate