Adevarul despre soia
Generalitati
SusSoia este considerata un aliment miracol. Totusi, care este adevarul despre soia?
Aceasta contine o cantitate mare de proteine si substante nutritive si, are colesterol. Unii specialistii sustin ca o dieta bogata in proteine de soia poate contribui la prevenirea aparitiei bolilor de inima, iar izoflavonele continute de aceasta planta pot ajuta la preintampinarea anumitor forme de cancer.
Cu toate acestea, exista cercetatori care au inceput sa caute raspunsuri daca soia ofera intr-adevar atat de multe beneficii pentru sanatate.
Cuprins articol
Beneficiile consumului de soia
SusSoia este incontestabil un aliment sanatos, care ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane. In soia se gasesc o multime de grasimi sanatoase, fibre si proteine. Alimentele care deriva din soia (tofu sau laptele din soia) sunt substitute sanatoase pentru produsele de origine animala care contin colesterol. Soia este bogata in substante nutritive sanatoase, cum ar fi vitaminele din grupul B si acizi grasi Omega 3.
Printre beneficiile pentru sanatate furnizate de consumul de soia se numara:
- prevenirea declansarii bolilor coronariene prin pastrarea in limite normale a valorilor colesterolului
- prevenirea aparitiei cancerului, gratie cantitatilor mari de fitoestrogeni, care actioneaza ca o forma slaba de estrogen. Cei mai puternici fitoestrogeni sunt izoflavonele, care ar putea contribui la reducerea riscului unei persoane de a dezvolta cancer de san sau de prostata
- ameliorarea manifestarilor menopauzei, mai ales bufeurile si osteoporoza.
Dezavantaje si neclaritati legate de consumul de soia
SusChiar daca are un continut important de nutrienti, soia nu este tolerata intotdeauna de organism. Multe persoane, mai ales copiii si sugarii, pot deveni alergici la soia. Atunci cand se intampla acest lucru, soia va fi exclusa in totalitate din dieta lor.
In privinta beneficiilor oferite sanatatii de catre soia, unii specialisti contesta sau pun sub semnul intrebarii anumite calitati ale plantei. Una dintre probleme ar fi daca fitoestrogenii continuti de soia ar putea incuraja, de fapt, aparitia cancerului de san. De aceea, este recomandat ca femeile care au deja un risc crescut de a dezvolta cancer de san sa consume soia cu moderatie.
In plus, se pare ca soia nu are capacitatea de a preveni declansarea cancerului de prostata la barbatii care au leziuni prostatice precanceroase.
O alta dezbatere ia in calcul efectele, considerate anterior pozitive, pe care soia le are asupra inimii. Cercetatorii considera ca nivelul de colesterol rau poate fi scazut doar cu ajutorul unor cantitati mari de soia. In schimb, se pare ca soia nu modifica in niciun fel tensiunea arteriala si nici nu poate influenta valorile colesterolului rau din organism.
In concluzie, se poate spune ca soia este un aliment bogat in substante nutritive esentiale pentru mentinerea unei stari optime de sanatate, mai ales atunci cand este necesar sa se evite carnea si produsele lactate. Totusi, alimentatia oricarei persoane ar trebui sa fie echilibrata, iar soia sa reprezinte doar o parte din zecile de alimente care alcatuiesc un regim alimentar sanatos.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Totul despre grasimile trans
- Mituri despre alergiile alimentare
- Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea a ...
- Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. Leguminoasele
- Pasi catre sanatate si longevitate
- Gustari cu continut scazut de zahar
- 5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea
- Turul piramidei nutritionale
- Laptele de soia