Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

8 moduri prin care puteti sa aveti o viata mai fericita

Actualizat la data de: 06 Ianuarie 2015

Generalitati

Sus
8 moduri prin care puteti sa aveti o viata mai fericita

O viata fericita este urarea principala transmisa la nasterea unui copil, oficierea unei casatorii sau trecerea catre Noul An.

Starea de fericire ramane insa un mister nedeslusit in totalitate pana si in lumea stiintifica, de vreme ce nu se pot stabili acele ingrediente minune care sa intretina in permanenta aceasta traire ravnita de toti oamenii.

Pe de alta parte, copierea unor comportamente care pot fi observate in randul persoanelor optimiste poate fi o solutie buna pentru o stare de fericire persistenta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cai de atingere a fericirii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cai de atingere a fericirii

Sus

Fericirea este definita, in psihologie, ca fiind o stare deosebita de implinire a ceva ce s-a realizat si a provocat un succes mult asteptat. Este resimtita ca o stare euforica, incarcata de trairi intense, energizante, dar si una de receptivitate si toleranta. In timp ce bucuria este o reactie de placere la ceva ce s-a produs in mediul inconjurator, fericirea izvoraste din interior.

Oamenii de stiinta nu au reusit sa inteleaga de ce unii oameni sunt mai fericiti decat altii, in conditiile in care se exclud factori precum posibilitatile materiale. Insa studiile derulate in acest sens au demonstrat ca oamenii care adopta comportamentele persoanelor fericite, devin la randul lor mai predispuse fericirii. Cheia este alegerea unei strategii compatibile cu personalitatea proprie, telurile si resursele personale, precum si depunerea unui efort real in atingerea unei stari de fericire constante.

Prin urmare, psihologii formuleaza o serie de strategii care s-au dovedit eficiente in cazul oamenilor fericiti. Ele conduc catre modelarea gandirii intr-o directie pozitiva, o calitate importanta a persoanelor care reusesc sa observe mereu partea plina a paharului si sa se bucure cu adevarat de existenta lor.

1. Concentrati-va pe lucrurile pozitive

Oamenii mereu fericiti sunt mai predispusi decat cei nefericiti sa perceapa lumea exterioara si pe sine intr-o aura pozitiva. Acest lucru se poate traduce si prin capacitatea de a vedea viitorul cu optimism. Increderea ca lucrurile vor lua in cele din urma o turnura buna alimenteaza starile de spirit pozitive.

Psihologii recomanda stabilirea unor sperante de viitor, crearea unor scopuri si obiective si implicarea totala in realizarea acestora. Pe masura ce incercati sa va atingeti telurile, identificati acele ganduri care par sa va dezavantajeze sau descurajeze si inlocuiti-le cu versiuni mai pozitive. Treptat, creierul va fi antrenat sa se concentreze in directii sanatoase, care va alimenteaza cu stari de spirit dezirabile.

2. Cultivati relatii interpersonale sanatoase

Relatiile sanatoase cu cei din jur (familie, partener de cuplu, prieteni, colegi de serviciu etc.) nu va ajuta doar sa atingeti o stare de fericire persistenta, ci contribuie si la cresterea duratei de viata, au descoperit cercetatorii.

Strategii demonstrate de atingere a fericirii sunt dedicarea timpului liber persoanelor dragi, exprimarea aprecierii fata de acestea, oferirea de sprijin si ajutor celor din jur, sinceritatea si impartasirea de afectiune. Relatiile puternice si satisfacatoare se cladesc si se mentin pe baza acestor ingrediente importante.

3. Faceti miscare

Oamenii care fac miscare in mod regulat sunt mai fericiti. Sportul este o metoda dovedita de prevenire si control a emotiilor negative. Totodata, ajuta la imbunatatirea formei fizice, care determina la randul sau cresterea stimei de sine. Miscarea efectuata intr-un cadru social (sporturile de echipa, joggingul cu un partener, dansul, inotul, sesiunile de aerobic etc.) este cu atat mai benefica unui psihic echilibrat, predispus gandurilor si trairilor pozitive.

4. Exprimati-va recunostinta

Recunostinta este un antidot puternic pentru furie si frustrare. Exprimarea gratitudinii sincere fata de o persoana conduce catre instalarea unei stari de calm, liniste si fericire. Psihologii recomanda notarea intr-un caiet a 5 lucruri pentru care va simtiti recunoscatori. Nici macar nu este nevoie sa le impartasiti cu altcineva simpla canalizare a atentiei catre aspectele pozitive ale vietii este suficienta pentru alimentarea starii de fericire.

5. Ajutati-i pe cei din jur

Oamenii altruisti, mereu pregatiti sa dea o mana de ajutor celor din jur, sunt si cei care se declara fericiti. Gesturile bune declanseaza o reactie imediata de implinire si bunastare, benefica si in consolidarea stimei de sine. In plus, altruismul ajuta si la crearea de legaturi sociale puternice si sanatoase, o alta conditie a unei vieti fericite.

6. Invatati sa iertati

Persoanele care au capacitatea sa ierte mai usor greselile celor din jur au, in general, o stima de sine crescuta si resimt un nivel superior al fericirii, au constatat psihologii. Iertarea nu este un proces la fel de usor pentru toata lumea, insa el poate fi antrenat, prin exercitii mentale (amintirea momentelor care cineva v-a iertat pentru o eroare comica) sau prin scrierea unor bilete de exprimare a intentiei de a ierta (chiar daca nu sunt trimise propriu-zis destinatarului).

7. Bucurati-va de lucrurile marunte

Folositi orice pretext al vietii, mic sau mare, pentru a va bucura. Lucrurile marunte pot fi surse consistente de fericire, daca sunt luate in considerare. Acest mod de a percepe lumea creste stima de sine si protejeaza impotriva emotiilor negative, formand un scut impotriva efectelor stresului cotidian. Obiceiul de a gasi un motiv de bucurie in aproape orice implica si rememorarea clipelor de fericire din trecut, aprecierea micilor detalii pozitive ale vietii cotidiene, rezervarea de timp pentru satisfacerea unei placeri unice etc.

8. Nu faceti din fericire o obsesie

Odata ce se transforma intr-o obsesie, fericirea devine de neatins. Ea este un scop tangibil, cata vreme provine din surse interioare si nu exterioare (propriul model de gandire). Astfel, fericirea nu va fi intretinuta de o casa impunatoare, ci mai degraba de ideea ca aceasta a fost realizata (constiinta fericirii), alaturi de celelalte lucruri frumoase ale vietii. Fericirea durabila nu apare imediat, ea necesita timp si efort.


Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate