Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2013

Generalitati

Sus
8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar

Excesul alimentar este partea mai putin pozitiva a sarbatorilor de iarna, cand abundenta de pe masa familiilor de pretutindeni conduce la episoade de indigestie si alte tulburari digestive.

Abuzul alimentar survine de regula dupa mancatul prea rapid si in cantitati prea mari, inainte ca hormonii sa poata transmite creierului ca stomacul a primit suficienta hrana.

Starile de rau dupa un exces alimentar se traduc prin senzatii de oboseala, slabiciune, disconfort fizic, balonare si senzatie de greata. Din fericire, exista cateva metode de ameliorare a acestor simptome asociate cu abuzul de alimente, odata ce raul a fost produs.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Consecintele abuzului alimentar
  3. Ameliorarea disconfortului dupa abuzul alimentar
  4. Citeste pe aceeasi tema

Consecintele abuzului alimentar

Sus

Atunci cand o persoana supune tractul digestiv unei cantitati prea mari de hrana, primul simptom care apare este disconfortul fiziologic crescut. Pe masura ce alimentele sunt ingerate, organismul elibereaza hormoni care transmit creierului senzatia de satietate sau plin. Printre acesti hormoni se numara leptina, colecistochinina sau glucagonul. Receptorii stomacali semnaleaza, de asemenea, creierului ca stomacul a fost extins prin ingestia de alimente si lichide.

Acesti hormoni au nevoie de o perioada relativa de timp pentru a transmite informatiile creierului, reactionand de multe ori mai tarziu decat ajunge stomacul sa fie suprasaturat de hrana. Din acest motiv, disconfortul provocat de supraalimentare ajunge sa fie resimtit dupa consumul unui meniu copios si nu in timpul ingerarii hranei.

In afara de alimentele si lichidele care forteaza tesutul stomacal, gazele care extind suplimentar intestinele participa si ele la starile de rau dupa excesul alimentar.

Ameliorarea disconfortului dupa abuzul alimentar

Sus

Disconfortul resimtit dupa abuzul alimentar este extrem de neplacut, insa exista metode eficiente prin care starile de rau pot fi ameliorate si combatute cu succes.

1. Puneti-va in miscare

In ciuda impulsului de a va intinde in pat si a astepta ca semnele indigestiei sa dispara ca prin minune, o strategie utila prin care va puteti reveni dupa un exces alimentar este sa va puneti corpul in miscare. Exercitiul fizic ajuta la stimularea digestiei dificile, prin ameliorarea absobtiei de nutrienti din hrana, accelerarea miscarilor intestinale si imbunatatirea respiratiei ingreunate.

Miscarea dupa abuzul alimentar ajuta si la ameliorarea starii de spirit, stimularea circulatiei sanguine si la accelerarea proceselor metabolice de ardere a grasimilor. Ideal ar fi sa faceti o plimbare in aer liber si sa va masati abdomenul cu palmele circular, de jur imprejurul buricului.

2. Luati un medicament antiacid

Medicamentele antiacide, luate imediat dupa masa, absorb acidul stomacal in exces, ameliorand numite dureri cauzate de excesul alimentar si consumul prea rapid de hrana. Consultati un farmacist asupra modului corect de administrare.

3. Beti un ceai din plante

Imediat ce experimentati senzatia de prea plin, insotita de dificultatea de a respira normal, interveniti inainte ca greata si balonarea sa va copleseasca. O buna solutie in acest sens este sa consumati un ceai din plante, care sa stimuleze digestia si sa va ofere rapid o senzatie placuta de usurare.

Amestecati cate o lingurita de menta, rozmarin, oregano, coriandru, salvie si busuioc si turnati peste plante o cana de apa fierbite. Consumati acest ceai dupa o masa copioasa si veti preveni eficient indigestia si acumularea gazelor in intestine.

4. Consumati o bautura diuretica naturala

Daca ati petrecut o noapte intreaga la un festin bogat in preparate copioase si bauturi alcoolice, probabil ca v-ati trezit a doua zi dimineata cu efectele extrem de neplacute ale abuzului alimentar si ale consumului exagerat de alcool.

In aceasta situatie, puteti ameliora starea de rau cu ajutorul unei bauturi diuretice naturale, un cocktail tonic cu otet de cidru. Amestecati o lingurita din acest produs natural cu un pahar de apa calduta si beti continutul pe stomacul gol, inainte de micul dejun.

Acest remediu eficient amelioreaza tulburarile digestive, ajuta la detoxifierea ficatului, echilibreaza nivelul sucului gastric si reduce balonarea intestinala. Puteti adauga bauturii o lingurita de miere sau de sirop de artar, ambele benefice unei digestii bune. Un alt ingredient binevenit este sucul de lamaie.

5. Consumati alimentele potrivite la urmatoarea masa

Primul impuls pe care orice persoana il are dupa un exces alimentar este sa nu mai manance nimic ore in sir. Nutritionistii spun ca aceasta nu este tocmai o solutie practica, atunci cand procesele digestive sunt bulversate.

Un mod eficient de a ajuta corpul sa se refaca dupa un exces alimentar este sa consumati o masa usoara, cu fibre si proteine. Optati pentru o portie mica de carbohidrati complecsi (din fructe, legume si cereale integrale), alaturi de proteine pure, precum carnea de pui fara piele, pestele, fasolea, nucile sau produsele din soia.

6. Hidratati-va corespunzator

Este foarte important ca, dupa un abuz alimentar sau alcoolic, sa ajutati corpul sa elimine toxinele si resturile digestive din colon. Puteti realiza acest lucru doar printr-o hidratare corespunzatoare, consumand cel putin 1-2 pahare de apa in prima jumatate de ora de la debutul simptomelor.

Apa nu ajuta doar la accelerarea digestiei si eliberarea mai rapida a tractului digestiv, ci si la combaterea deshidratarii provocate de consumul de alcool.

7. Consumati fructe

La fel de util in combaterea starilor de rau dupa un abuz alimentar este sa consumati fructe, care ajuta digestia atat prin continutul bogat in fibre, cat si prin aportul important de vitamina C. Ananasul este un detoxifiant natural pentru ficat, care contribuie eficient la metabolizarea optima a grasimilor ingerate.

Fructele de kiwi sunt foarte bogate in vitamina C, importanta pentru facilitarea digestiei, intarirea imunitatii si combaterea starii neplacute de greata.

8. Consumati ghimbir

O infuzie cu ghimbir poate fi cea mai rapida cale de a scapa de simptomele unei indigestii. Radacina acestei plante cu numeroase proprietati benefice pentru organism este un antivomitiv natural si un stimulator excelent pentru digestie.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate