7 moduri sa scapati definitiv de kilogramele in plus
Generalitati
SusDaca v-ati propus inceperea unei diete de slabit, scopul principal este sa scapati definitiv de kilogramele in plus, nu doar temporar.
Provocarea majora in acest proces important pentru atractivitatea personala si pentru sanatate este mentinerea greutatii, nicidecum doar eliminarea surplusului ponderal.
Specialistii spun ca exista cateva moduri sigure prin care se poate preveni ingrasarea dupa o cura de slabire, fenomen cu care se confrunta majoritatea persoanelor care au urmat unul sau mai multe regimuri de slabit.
Mentinerea greutatii corporale pe termen lung
SusUn studiu elaborat de cercetatorii Universitatii Penn State din SUA arata ca pana la 95% din persoanele care reusesc sa slabeasca prin sport si dieta alimentara ajung sa castige din nou in greutate in urmatorii ani dupa incheierea regimului care a dat rezultate. Acest lucru se intampla, potrivit oamenilor de stiinta, deoarece strategiile urmate pentru eliminarea kilogramelor in plus nu asigura si mentinerea noii greutati, odata cu trecerea timpului.
Cercetatorii au formulat cateva recomandari pentru evitarea asa-zisului efect yo-yo (de ingrasare dupa urmarea unei diete), repere ce se bazeaza pe patru principii simple urmarea unui program de miscare regulat, consumul prioritar de proteine slabe, concentrarea pe motivatia de a fi in forma si recompensarea efortului de a urma un stil de viata sanatos.
De altfel, slabitul definitiv inseamna asumarea unor angajamente personale de nutritie si miscare, ce pot fi onorate pe tot parcursul vietii. Revenirea la obiceiurile proaste dupa o perioada de disciplina alimentara si sport este calea sigura spre ingrasare si imbolnavire. Pentru a respecta aceste principii, incercati sa puneti in aplicare urmatoarele moduri de mentinere a greutatii in parametri ideali!
1. Gasiti o forma de miscare placuta
Fara doar si poate, respectarea unor restrictii alimentare la nesfarsit este un obiectiv aproape imposibil de atins. Acest lucru inseamna ca trebuie sa va preocupe in permanenta consumul caloriilor excedentare prin sport, in orice forma.
Miscarea regulata regleaza sensibilitatea la insulina, ceea ce inseamna ca organismul arde grasimi in loc de zaharuri, senzatia de foame se afla sub control, iar trupul ramane suplu. Tipul exercitiului fizic efectuat nu este important. Mai mult decat atat, alegerea unei forme de miscare care va produce placere este solutia viabila pentru mentinerea greutatii. Nu priviti programul de sport ca pe o corvoada, altfel il veti abandona in cele din urma.
Dansul in propria sufragerie pe muzica preferata, cursurile de Zumba sau Kangoo Jumps, jocurile de echipa cu amicii sau copii, mersul pe jos pe distante lungi, ciclismul, plimbarile pe role, urcatul si coboratul scarilor - toate sunt alternative distractive si eficiente pentru sesiunile clasice de fitness istovitoare.
2. Numarati caloriile corect
Studiile de specialitate au demonstrat de multa vreme ca dietele care presupun numaratul exact al caloriilor continute de alimente nu sunt sustenabile pe termen lung. Aceasta contabilizare stricta creeaza mai degraba frustrare si dorinta de a abandona eforturile de a fi in forma.
Tineti cont de caloriile pe care le ingerati, dar mai degraba din prisma calitatii lor, nu a cantitatii. Consumati preparatele hipercalorice in portii mici (friptura nu mai mare decat dimensiunea interiorului palmei, de pilda) si pe cele slab calorice in portii mai mari (legumele proaspete, cerealele integrale etc.).
3. Suplimentati aportul de fibre
Fibrele sunt nutrientii prietenosi cu silueta, astfel ca mentinerea greutatii este posibila prin integrarea mai multor alimente care ii contin. Axati-va meniul zilnic pe fructe, legume si cereale integrale, cele mai bune surse de fibre, intrucat va ajuta sa combateti senzatia accentuata de foame, sa aveti un tranzit intestinal optim si sa va mentineti nivelul glicemiei in limite normale.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma o salata de cruditati fara dressing bogat in grasimi intre mese, isi reduc aportul caloric zilnic cu pana la 10%. O supa vegetariana inainte de pranz poate avea acelasi efect!
4. Limitati portia zilnica de carbohidrati simpli
Carbohidratii simpli, proveniti din produsele preparate cu faina alba (rafinata), dulciuri si fast-food, determina cresterea nivelului de insulina in organism, hormonul care faciliteaza depozitarea grasimilor in tesuturi. Iar daca obisnuiti sa va potoliti foamea cu alimente bogate in zahar, senzatia de satietate va trece extrem de rapid.
5. Cumparati farfurii mai mici
Specialistii au sesizat o tendinta interesanta in fabricarea veselei in ultimii 20 de ani, farfuriile au crescut in dimensiune considerabil, fata de cele pe care le foloseau oamenii inainte de anii 2000.
Tendinta naturala este de umplere a farfuriei cu mancare, ceea ce inseamna ca numarul de calorii consumat la o mare creste si el exponential. De vreme ce portiile mici de hrana sunt cheia mentinerii greutatii pe termen lung, inlocuiti vesela supradimensionata, cu piese de dimensiuni mai mici.
6. Monitorizati-va greutatea in permanenta
Perceptia personala despre propria greutate este rareori obiectiva, au descoperit recent cercetatorii. Asigurati-va ca stiti exact in ce extrema va situati, folosind cel putin de doua ori pe luna cantarul.
Daca cifrele va demotiveaza, apelati la alta metoda eficienta probati din cand in cand haine mai vechi, achizitionate in perioade in care ati fost in forma. Daca va sunt confortabile, planul de mentinere a greutatii functioneaza. In cazul in care va strang, inseamna ca trebuie sa luati masuri pentru a elimina rapid surplusul ponderal. Aceste mici treziri la realitate va ajuta sa preveniti scenariul sumbru in care sa constatati ca aveti de eliminat 10-20 de kilograme, depuse pe nesimtite.
7. Consumati acelasi numar de mese in fiecare zi
Medicii nutritionisti spun ca nu conteaza daca este vorba despre 3, 4 sau 6 mese. Important in procesul mentinerii greutatii este sa nu sariti peste pranz sau peste o gustare, deoarece aceasta schimbare bulverseaza organismul obisnuit cu un program, in functie de care cere sau nu mancare.
Cand corpul nu se bucura de o rutina alimentara, incepe sa transmita semnale haotice de foame, care va predispun supraalimentarii sau consumului de alimente pe care nu le introduceti de obicei in meniul zilnic.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -