Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

7 moduri prin care puteti sa reduceti intensitatea durerilor cronice

Actualizat la data de: 06 Mai 2014

Generalitati

Sus
7 moduri prin care puteti sa reduceti intensitatea durerilor cronice

Durerea cronica este o sursa puternica de stres fiziologic si psihologic. Acest disconfort constant poate crea furie si frustrare, indreptate atat spre propria persoana, cat si spre cei din jur.

Statisticile medicale arata ca una din trei persoane se confrunta cu dureri cronice, cauzate fie de diverse afectiuni, fie de leziuni sau interventii chirurgicale dificile din trecut.

Daca suferiti dureri recurente care persista peste 6 luni, este momentul sa adoptati cateva schimbari in modul de viata, care sa reduca semnificativ intensitatea acestora.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Remedii pentru durerea cronica
  3. Citeste pe aceeasi tema

Remedii pentru durerea cronica

Sus

Prin definitie, durerea cronica este acel tip de disconfort fizic care dureaza mai mult de jumatate de an si afecteaza major calitatea vietii pacientului. In timp ce tratamentul medicamentos prescris de medic ajuta la ameliorarea simptomelor, exista si o componenta emotionala a factorilor declansatori ai durerilor demna de luat in seama.

Analgezicele au efecte secundare care pot cauza noi probleme de sanatate, fizioterapia nu functioneaza in toate cazurile, iar operatia este rareori o optiune in tratarea durerilor cronice. Gestionarea acestora este ca un puzzle complex, care implica adoptarea mai multor masuri care tin de stilul de viata si de echilibrul psihic. Strategiile de mai jos sunt recomandari utile din partea specialistilor, pentru pacientii care se lupta periodic cu dureri cronice dificil de suportat.

1. Tehnicile de respiratie, meditatia si biofeedback-ul

Sedarea organismului cu analgezice nu reprezinta o solutie viabila pe termen lung. Pentru un bun control al durerilor cronice, este necesara o buna cunoastere a propriului organism si a modului in care acesta reactioneaza la semnalele transmise de creier.

Tehnicile de relaxare s-au dovedit a fi utile in reducerea intensitatii durerilor resimtite la nivel fiziologic, in principal deoarece stresul creste nivelul inflamatiilor in corp, care preced instalarea durerii. Tehnicile de respiratie, meditatia si biofeedback-ul functioneaza ca reale terapii pentru prevenirea si ameliorarea disconfortului fizic.

Biofeedback-ul prespune atasarea unor senzori conectati unui dispozitiv de monitorizare a unei functii corporale (temperatura, tonus muscular, presiunea sangelui, frecventa cardiaca etc.) si redarea sonora a unui semnal care indica masura in care o persoana reuseste sa isi controleze corpul. Aceasta metoda ajuta medicul si pacientul deopotriva, sa gaseasca metode proprii de oprire a debutului durerilor cronice, prin inhibarea primelor procese care il produc.

2. Exercitiul fizic

Un tonus muscular scazut si slabiciunea corporala inseamna resimtirea mai puternica a durerii cronice. Oamenii de stiinta au descoperit ca exercitiile fizice usoare ajuta la eliberarea endorfinelor, hormonii fericirii care imbunatatesc starea de spirit si blocheaza semnalele durerii in organism. Exercitiile de intindere, tonifiere musculara si aerobice sunt cel mai eficiente in acest sens.

3. Renuntarea la vicii

Fumatul contribuie masiv la accentuarea durerilor cronice, cauzand totodata si o vindecare lenta a bolilor si leziunilor, o circulatie sanguina proasta si un risc crescut de dezvoltare a bolii degenerative a discului intervertebral, o cauza comuna a durerilor lombare. Renuntarea la acest viciu poate fi motivata, in acest caz, de o viata fara dureri.

Consumul de alcool este si el extrem de nociv pentru pacientii care sufera de dureri cronice, intrucat afecteaza calitatea somnului, iar odihna insuficienta conduce la instalarea stresului, o cauza centrala a revenirii durerilor cronice.

Chiar daca ofera initial o stare de somnolenta, alcoolul induce un somn superficial, intrerupt si mai putin odihnitor (creierul nu mai intra, decat foarte greu, in faza REM, cea a somnului adanc, cand creierul se regenereaza cel mai bine).

4. Dieta echilibrata

O dieta sanatoasa este importanta pentru oricine, cu atat mai mult pentru persoanele diagnosticate cu durere cronica. Astfel, este esentiala excluderea acelor alimente care pot agrava disconfortul fizic (cofeina, alcoolul, produsele pe baza de zahar, sursele de carbohidrat simpli etc.) si suplimentarea celor care ajuta la reducerea intensitatii si recurentei durerilor (cerealele integrale, fructele si legumele proaspete, proteinele pure).

Un regim alimentar echilibrat regleaza nivelul glicemiei in sange, previne ingrasarea, mentine sanatatea cardiovasculara si sprijina digestia. Toate aceste beneficii se reflecta, in mod direct, in episoade mai rare si mai putin intense ale durerii cronice.

5. Jurnalul durerilor

Monitorizarea momentelor in care se declanseaza durerilor si a factorilor care par sa le produca este o alta metoda utila de gestionare a lor. Pastrati un jurnal in care sa notati intervalul orar in care debuteaza simptomele si intensitatea lor, redata prin valori, pe o scara de la 1 la 10. Mentionati si ce activitati ati intreprins de-a lungul zilei si ce impact au avut ele asupra starii generale. La urmatorul consult medical, predati jurnalul medicului curant, care va putea gasi variante de tratament mai eficiente utilizand aceste repere relevante.

6. Distragerea atentiei de la durere

Durerile cronice se vor amplifica imediat ce toata atentia persoanei care le suporta se abate asupra lor. Psihologii spun ca angajarea in activitati placute, menite sa distraga atentia de la durere, poate fi o reala terapie. Lectura unei carti bune, vizionarea unui serial preferat, o cina cu prietenii, gradinaritul, plimbarea cu bicicleta in parc toate sunt cai prin care va puteti lua gandul de la durere, astfel incat aceasta sa isi piarda din intensitate si sa inceteze cat mai curand.

7. Gandirea constructiva

Gandirea pozitiva este o arma puternica in gestionarea durerilor cronice. Concentrati-va pe progresele pe care le faceti (disconfortul de azi este mai slab decat cel de ieri, saptamana trecuta durerile au fost mai puternice decat cele din prezent etc.), astfel incat sa va asumati convingerea ca aveti puterea de a va recapata nivelul de confort.

In loc sa va considerati o persoana vulnerabila si neputincioasa, intrati in rolul pacientului activ, care gaseste solutii si calea catre o viata calitativa si productiva.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate