7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante
Generalitati
SusSterolii si stanolii, numiti si fitosteroli, sunt compusi care se regasesc in mod natural in plante.
Desi ajung in organism in cantitati mici atunci cand sunt preluati din alimente de origine vegetala, ei aduc beneficii importante starii de sanatate, de la prevenirea bolilor cronice, pana la mentinerea greutatii corporale optime.
Din punct de vedere structural, sterolii se aseamana cu colesterolul uman, insa odata ingerati, sunt extrem de eficienti in reducerea nivelului de colesterol rau LDL in organism. Sterolii saturati poarta numele de stanoli.
Beneficii
SusSterolii si stanolii pot fi preluati din cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, nuci, seminte si uleiuri vegetale. Cercetatorii au identificat peste 200 de tipuri distincte de steroli. Beta-sitosterolul, campesterolul si stigmasterolul se regasesc in cele mai mari cantitati in plantele consumate de om, insa multe dintre proprietatile acestora se pierd prin procesarea termica.
Numeroase studii de specialitate au descoperit ca un aport de aproximativ 2 grame de fitosteroli in alimentatie este ideal pentru culegerea numeroaselor beneficii aduse de aceste substante.
1. Reglarea nivelului de colesterol
Primul si cel mai important beneficiu al sterolilor si stanolilor din plante este reglarea nivelului colesterolului total in organism. Excesul de colesterol conduce deseori la instalarea bolilor cardiovasculare, tratate de regula cu statine, substante medicamentoase care blocheaza activitatea unei enzime responsabile cu producerea de grasime la nivelul ficatului.
In spatele valorii terapeutice a statinelor se ascund efectele adverse posibile ale acestora, precum durerile musculare, riscul crescut de instalare a diabetului si chiar deteriorarea tesutului muscular. Cercetatorii au descoperit, mai nou, ca sterolii din plante pot fi un adjuvant excelent in tratarea afectiunilor cardiovasculare.
Fitosterolii intervin in metabolizarea colesterolului si previn absorbtia acestuia in fluxul sanguin. Aceste substante naturale reduc colesterolul rau LDL, fara sa afecteze nivelul colesterolului bun HDL.
2. Diminuarea riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral
Intrucat fitosterolii au proprietati puternice in reducerea nivelului colesterolului rau, introducerea lor frecventa in dieta ajuta si la diminuarea riscului instalarii bolilor coronariene si a producerii unui accident vascular cerebral.
Sterolii din plante faciliteaza eliminarea excesului de colesterol din organism, reducand semnificativ sansele formarii placii arteriale, care precede aparitia unui infarct miocardic. Aceste substante preluate din alimentele vegetale asigura buna functionare a aparatului cardiac si buna circulatie a sangelui catre organele vitale.
3. Reducerea riscului de instalare a cancerului
Oamenii de stiinta au strans dovezi care atesta faptul ca un consum regulat de fitosteroli contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului pulmonar, mamar, ovarian, colorectal si stomacal. Sterolii detin puternice proprietati antioxidante, protejand celulele sanatoase ale corpului de actiunea nociva a radicalilor liberi. Cercetatorii continua sa analizeze efectele sterolilor si stanolilor asupra prevenirii formarii tumorilor canceroase.
4. Reducerea numarului de trigliceride
Deseori, pacientii diagnosticati cu un nivel prea ridicat al trigliceridelor sunt sfatuiti de medicul specialist sa consume mai multe fructe si legume. Aceasta recomandare se explica prin faptul ca fitosterolii diminueaza din productia trigliceridelor in ficat. Un studiu in care subiectii au consumat 1,6 grame de steroli in fiecare zi a demonstrat ca aceasta metoda terapeutica ajuta la reducerea nivelului de trigliceride cu pana la 14%, in decurs de doar 6 saptamani.
5. Tratarea cancerului de prostata
Beta-sitosterolul poate fi un adjuvant puternic in tratarea cancerului de prostata. Intr-un studiu derulat in acest sens, s-a observat ca substanta injectata in celulele canceroase ale prostatei incetineste rata de crestere a celulei bolnave cu pana la 24%. Tot beta-sitosterolul a determinat accelerarea apoptozei(autodistrugerii) celulelor canceroase cu pana la 400%.
6. Intarirea sistemului imunitar
Cercetarile de specialitate au descoperit ca fitosterolii ajuta la controlul raspunsului imun al organismului. In timp ce stimuleaza randamentul anticorpilor, impiedica celulelor inflamatorii sa se multiplice. Suplimentele pe baza de steroli si stanoli ajuta la tratarea inflamatiilor incheieturilor in cazul diverselor forme de artrita.
7. Tratatea simptomatica a hiperplaziei benigne de prostata
Fructele produse de palmierul pitic Serenoa repens contin cantitati generoase de acizi grasi esentiali si fitosteroli. Studiile arata ca extractele din aceste fructe ajuta la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostata urinarea frecventa, golirea incompleta a vezicii urinare etc.
In unele cazuri, administrarea extractului din fructele palmierului pitic face posibila evitarea unei interventii chirurgicale. Nu acelasi lucru s-a demonstrat, insa, in cazul barbatilor care sufera de cancer de prostata Academia Americana a Cancerului nu sustine efectele anticancerigene ale extractului de Serenoa repens.
Alimente bogate in fitosteroli
SusDesi pot fi preluati si din suplimente alimentare, fitosterolii sunt cel mai bine absorbiti atunci cand provin din hrana. Alimentele in care se regasesc in cantitati satisfacatoare sunt
- alimente fortificate (unt, suc de portocale, batoane de cereale etc.);
- uleiuri vegetale diverse;
- maioneza;
- lactate (lapte, iaurt, branza etc.);
- fructe de padure;
- mere;
- fructe de avocado;
- rosii;
- afine;
- cereale integrale (orez brun, grau integral etc.);
- leguminoase (mazare, fasole si linte);
- fructe oleaginoase (alune, migdale, nuci, seminte de susan, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac etc.);
- legume (broccoli, varza de Bruxelles, marar, conopida, ciuperci etc.).
In timp ce sterolii si stanolii contribuie la mentinerea starii de sanatate pe termen lung, o dieta echilibrata, combaterea stresului si exercitiul fizic regulat raman cele mai puternice arme ale longevitatii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii
- 28 de alimente supernutritive
- 3 metode simple de a-ti tine colesterolul sub control
- Cand devine daunator cortizolul?
- Alimente recomandate pentru un somn linistit
- Matreata
- Flatulenta excesiva si alimentatia
- 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
- Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate