7 alimente care ar putea fi inselatoare
Generalitati
SusCredeti ca intr-adevar stiti ce contin uleiul de masline sau cafeaua dvs. preferata? Ulei este obtinut din masline si cafeaua din boabe macinate de cafea, evident, ati putea raspunde.
Specialistii infirma acest lucru. Multe dintre alimentele pe care le consumam zi de zi contin ingrediente care nu ar trebui sa existe in compozitia acestora.
In scopul de a reduce costurile, companiile diminueaza cantitatea ingredientelor principale si adauga altele mai putin costisitoare. Iata 7 dintre alimentele a caror compozitie este frecvent modificata.
Cuprins articol
Ulei de masline
SusNu este atat de simplu sa gasim un tip de ulei la fel de sanatos ca uleiul de masline. In varianta sa extravirgina, uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste functia gastrica si ofera stralucire pielii.
Cercetatorii au descoperit insa ca uleiul de masline extravirgin este cel mai des falsificat, de obicei in compozitia acestuia adaugandu-se ulei de alune (deloc indicat mai ales pentru persoanele alergice la alune).
Alte substante care nu au ce cauta in sticla cu ulei de masline ar putea fi ulei de porumb, ulei de floarea soarelui, ulei de arahide, ulei vegetal, ulei de soia, ulei de palmier si ulei de nuca.
Lapte
SusIn cazul in care credeti ca laptele din cafeaua dvs. provine de la o vaca, va inselati. Se pare ca in cutia cu lapte sursele sunt diferite: laptele de oaie se adauga in cutia cu lapte de bovine si laptele de bivolita in cea cu lapte de capra.
Laptele mai este deseori preparat din lapte praf reconstituit, uree si cheag. In unele cazuri, mai rau, s-a depistat prezenta unui lapte compus din grasimi, uree, detergent, soda caustica, zahar, sare si lapte praf degresat.
Miere
SusMierea este una dintre alimentele consumate pentru proprietatile sale vindecatoare gratie antioxidantilor din compozitia sa si pentru gustul delicios, dar si aceasta este deseori falsificata si ar putea sa contina sirop de zahar, sirop de porumb, fructoza, glucoza, fructoza din sirop de porumb, sfecla de zahar.
Sofran
SusSofranul este unul din cele mai scumpe alimente din lume, astfel incat locul sau intr-o asemenea lista nu ar trebui sa fie surprinzator. Surprinzatoare ar putea fi lucrurile care sunt uneori amestecate cu sofranul.
In interiorul sticlelor cu preturi astronomice pe eticheta carora scrie ca ar contine doar sofran, oamenii de stiinta au descoperit glicerina, praf de lemn de santal, tartrazina (colorant galben care determina hiperactivitate la copii si lupus), sulfat de bariu si borax.
Sucul de portocale
SusSucul de portocale nu este strain de denaturari de-a dreptul revoltatoare, care ar putea sa influenteze in mod negativ decizia cumparatorului.
In compozitia acestuia s-a confirmat ca exista suc de lamaie, suc de mandarine, suc de grapefruit, fructoza din sirop de porumb, extract de boia de ardei si sfecla de zahar.
Cafea
SusStiati ca in cafeaua de dimineata s-ar putea afla inclusiv bete sau ramuri pisate? Credeti sau nu, cercetatorii le-au gasit in cafea, impreuna cu porumb prajit, orz prajit si macinat, cereale, cicoare, caramel, amidon si smochine.
Suc de mere
SusChiar si in sucul de mere pot fi prezente ingrediente nepermise sau nespecificate pe eticheta produsului precum suc de struguri, sirop de porumb, suc de pere, suc de ananas, stafide, suc de smochine, fructoza, acid malic. Chiar daca in aceste conditii gustul acestuia este acceptabil, compozitia sa este mult prea putin sanatoasa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Motive surprinzatoare pentru cresterea in greutate
- Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate
- Beneficiile cerealelor integrale
- Ce spun mainile despre sanatatea unei persoane
- Dioxinele, un real pericol pentru sanatate
- Adevarul despre ejacularea precoce
- Beneficiile sucului de portocale
- Beneficiile citricelor: portocale, mandarine, grapefruit, pomelo
- Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate