6 semne ca sunteti mai obositi decat credeati
Generalitati
SusPrivarea de somn, una dintre cele mai comune cauze ale oboselii cronice, se manifesta prin diferite simptome fizice, uneori dificil de asociat imediat cu epuizarea organismului.
Multe persoane considera ca cinci sau sase ore de somn pe noapte sunt suficiente, ca apoi sa nu inteleaga de ce unele sarcini cotidiene par imposibil de indeplinit.
Invatati sa recunoasteti semnele ascunse ale privarii de somn si acordati mai multa atentie odihnei si relaxarii, astfel incat sa preveniti instalarea afectiunilor produse de oboseala.
Cuprins articol
Simptome ascunse ale oboselii
SusStudiile ultimilor ani dedicate efectelor oboselii cronice au scos in evidenta un adevar tulburator. Efectele privarii de somn pot conduce la instalarea a nu mai putin de 17 boli si afectiuni, printre care se numara:
- afectiunile cardiace;
- tulburarile de comportament (agresivitate si iritabilitate);
- tulburarile de greutate (supraponderalitate si obezitate);
- tulburarile de anxietate;
- depresia;
- diabetul de tip 2;
- hipertensiunea arteriala;
- infectiile recurente (pe fondul imunitatii scazute);
- tulburarile de memorie;
- afectiunile de vedere;
- sensibilitatea la durere;
- agravarea inflamatiilor din organsim.
Inainte de aparitia numeroaselor probleme de sanatate asociate cu privarea de somn, organismul transmite diverse semnale care anunta existenta consecintelor oboselii asupra functionalitatii sale
1. Treceti prin stari de agitatie aproape incontrolabile
In cazul in care resimtiti frecvent o stare de agitatie accentuata, exprimata prin ticuri nervoase sau dorinta de a va plimba in loc sa stati pe scaun, este posibil sa va domine o necesitate inconstienta de a va mentine starea de alerta. Atunci cand muschii sunt pusi in miscare, creierul primeste informatia de a fi activ. Asadar, specialistii spun ca agitatia si gesturile provocate de aceasta poate fi modul creierului de a incerca sa ramana treaz, desi ar avea, de fapt, nevoie de odihna.
Starile de agitatie si tremurul corporal mai pot fi provocate si de abuzul de cofeina, survenit tot pe fondul oboselii acumulate. Nu consumati mai mult de 4 cani de cafea pe zi si incercati sa va odihniti cel putin 8 ore in fiecare noapte.
2. Adormiti pe nesimtite in timpul zilei
Un alt simptom ascuns al privarii de somn se manifesta prin cele cateva minute in care adormiti in timpul zilei fara sa realizati acest lucru, ca apoi sa va treziti intr-o stare accentuata de dezorientare. Hans P.A. Van Dongen, doctorand la Universitatea de Stat din Washington si cercetator al Institutului de Cercetare in Performanta Somnului, explica acest fenomen frecvent intalnit in randul adultilor.
Cand o persoana ajunge sa fie epuizata, sectiunile cerebrale care controleaza atentia si timpul de raspuns incep sa ia mici pauza de la procesarea informatiilor primite din mediul inconjurator. Aceste momente de somn spontan pot sa dureze chiar si o jumatate de secunda, asadar pot trece neobservate in numeroase cazuri.
Specialistul recomanda un test prin care puteti verifica daca adormiti fara sa constientizati in timpul zilei. Retrageti-va intr-un colt intunecat si lipsit de zgomot, tineti un creion in mana si puneti alarma ceasului sa sune peste 5 minute. Incercati sa va relaxati si sa respirati adanc. In cazul in care creionul va scapa din mana in acest interval, creierul dumneavoastra are nevoie de mai mult somn.
3. Nu va puteti coordona miscarile corpului ca in mod normal
In cazul in care nu reusiti sa faceti mai multe lucruri simple secvential (sa tineti geanta in mana, cana de cafea si sa pasiti pe usa inainte sa se inchida, de pilda), este posibil sa suferiti deja de pe urma privarii de somn.
Combinatia de sarcini usoare, executate in ordine succesiva si intr-o anumita limita de timp, este un test excelent pentru evaluarea abilitatilor psihomotorii si a coordonarii corporale - primele capacitati pe care le pierdeti atunci cand se instaleaza oboseala cronica.
Intr-un studiu efectuat in anul 1997, cercetatorii au descoperit ca o persoana care nu a dormit o singura noapte, prezinta simptomele specifice starii de ebrietate coordonare maini-ochi necorespunzatoare, tulburari de gandire si locomotie, stare de confuzie generalizata etc.
De retinut este ca privarea de somn nu are aceleasi efecte asupra regiunilor corporale responsabile cu discernamantul critic. Cu alte cuvinte, in vreme ce puteti intampina dificultati in a manevra aparatura electrocasnica, va puteti ocupa cu succes de completarea unui raport la serviciu.
4. Aveti un comportament dezorientat la micul-dejun
In lipsa unei perioade suficiente de regenerare, creierul transmite semnale contradictorii de comportament, reactionand exagerat la stimulii din mediul inconjurator. Astfel, lumina naturala va poate deranja, cafeaua poate avea un gust diferit fata de alte dimineti, zgomotele obisnuite par mai intense etc.
O noapte in care nu v-ati odihnit corespunzator va va predispune, de asemenea, unei stari de spirit schimbatoare. Iritabilitatea, lipsa de rabdare si pesimismul sunt alte consecinte posibile ale privarii de somn.
5. Intampinati dificultati in exprimarea emotiilor
Zona prefrontala a creierului, responsabila cu sistemele de reglare a starilor emotionale, poate fi si ea afectata de lipsa de odihna. Acest lucru se reflecta in dificultatea de exprimare a emotiilor si trairilor. De pilda, puteti reactiona mult mai sonor in fata criticilor primite, decat de obicei. De asemenea, puteti spune lucruri pe care le regretati ulterior.
Cercetatorii Universitatii Harvard spun ca persoanele private de somn par sa fie mai usor de frustrat, mai intolerante, mai putin predispuse sa ierte, mai putin empatice si mai rigide, decat cele care se bucura de odihna suficienta in mod normal.
6. Simtiti nevoia sa consumati mai multi carbohidrati decat de obicei
Cercetarile recente au descoperit ca oboseala survenita in urma unei singure nopti nedormite diminueaza nivelul leptinei (hormonul care inhiba senzatia de foame) si creste nivelul grelinei (hormonul care induce apetitul alimentar). Acest fenomen poate conduce la accentuarea poftei de mancare, in special a celei pentru carbohidrati.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Beneficiile somnului de frumusete
- Privarea de somn
- Modalitati de imbunatatire a calitatii somnului pe timp de vara
- Masuri pentru un somn de calitate in vacanta
- Privarea de somn si pericolele sale ascunse
- De cat somn aveti nevoie pentru o sanatate de fier
- Legatura dintre somn si greutatea corporala
- Ce legatura exista intre privarea de somn si cancer?
- Cum sa scapati de semnele ochilor obositi