6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural
Generalitati
SusDetoxifierea organismului si intarirea imunitatii ar trebui sa fie doua prioritati de baza la inceput de an, dupa excesele culinare de sarbatori si in conditiile temperaturilor scazute de afara.
Cea mai buna strategie in acest sens este sa va modificati stilul de viata, astfel incat sa eliminati natural toxinele acumulate excesiv in organism.
Supraincarcarea de toxine este un fenomen imposibil de evitat.
De aceea, specialistii recomanda cel putin patru cure de detoxifiere efectuate anual, care ajuta totodata si la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar.
Cuprins articol
Remedii naturiste de detoxifiere si crestere a imunitatii
Sus1. Apa calda cu lamaie
O metoda la indemana tuturor este consumul zilnic de apa calda cu suc de lamaie proaspat. Puteti sa va incepeti ziua cu aceasta bautura excelenta pentru detoxifiere si accelerare a arderilor metabolice. Continuati sa beti cate un pahar pe tot parcursul zilei, daca este posibil.
In sezonul rece, adaugati un praf de piper rosu sau de scortisoara in apa calduta cu lamaie (fruct cu proprietati antimicrobiene), pentru a-i amplifica efectele antivirale. In acest mod, sistemul imunitar va lupta mai eficient cu eventualele infectii sezoniere. Este important ca bautura sa fie consumata dimineata pe stomacul gol si imediat dupa mesele principale, pentru a-si face efectul.
2. Periajul pielii uscate
Practica de detoxifiere numita periajul pielii uscate este o metoda de stimulare a functionarii sistemului limfatic, responsabil cu drenajul toxinelor din organism care ar putea fi cauzatoare de boli. Metoda exacta presupune urmarea pasilor de mai jos
- Inainte de dus sau baie, folositi o perie de par pentru a masa pielea cu blandete, suficient cat sa se inroseasca usor (semnul stimularii circulatiei sanguine);
- Miscarile trebuie sa fie intotdeauna directionate catre inima, acesta fiind si sensul fluxului drenajului limfatic;
- Incepeti sa periati pielea de la nivelul talpilor, apoi continuati cu picioarele, periind in miscari circulare. Actionati asupra pieptului si umerilor in directia inimii, prin apasari indelungi, apoi incepeti cu masarea varfurilor degetelor, dinspre exterior spre corp. Folositi apasari superficiale si circulare in zona axilei.
- Tehnica sugereaza efectuarea de miscari circulare in sensul invers al acelor de ceasornic pe suprafata stomacului, astfel incat sa respectati ritmul digestiei si sa incurajati procesul de detoxificare.
3. Consumul ceaiului din plante
Ceaiul este unul dintre alimentele care pot sa intareasca imunitatea si sa curete corpul de toxine in timpul iernii. Anumite plante detin in mod natural proprietati detoxifiante, avand diverse efecte curative. Cateva recomandari utile sunt
- Pentru combaterea inflamatiilor urzica si musetelul;
- Pentru ameliorarea constipatiei siminichia, ceaiul de in si aloe vera;
- Pentru purificarea sangelui brusture sau trifoi rosu;
- Pentru sustinerea functiei hepatice papadie sau armurariu.
4. Adoptarea de schimbari sanatoase in modul de viata
Alte cai naturale de eliminare a toxinelor si crestere a rezistentei la boli sunt
- Consumul mai mare fibre alimentare orez brun, fructe si legume organice (sfecla, ridichi, anghinare, varza, broccoli, spirulina, chlorella si alge marine);
- Suplimentarea aportului de vitamina C. Acest nutrient ajuta organismul sa produca glutation, un compus hepatic necesar pentru eliminarea surplusului de toxine din corp.
- Hidratarea corespunzatoare. Consumul de apa este o conditie de baza a detoxifierii, indiferent de anotimp. Chiar si iarna, este necesar sa beti cel putin doi litri de apa plata pe zi, fara exceptie. Apa proaspata este importanta in curatarea colonului. Fara apa, functiile colonului se ingreuneaza si creste riscul de constipatie.
- Combaterea stresului. Relaxati-va mai des, inspirati adanc pentru a permite oxigenului sa ajunga la nivelul tuturor tesuturilor corpului si concentrati-va pe emotiile pozitive, astfel incat sa nu amplificati efectele stresului asupra sanatatii fizice si psihice.
- Practicarea hidroterapiei. O practica considerata a fi eficienta in stimularea drenajului limfatic si imbunatatirea reactiei imune, hidroterapia presupune sa faceti un dus cu apa fierbinte timp de 5 minute (lasand apa sa se scurga pe spate), urmat imediat de un dus cu apa rece, lung de 30 de secunde. Repetati aceasta succesiune de trei ori, apoi intindeti-va in pat pentru minimum 30 de minute. Hidroterapia s-a dovedit a fi eficienta in numeroase cazuri, insa ea nu aduce aceleasi beneficii tuturor practicantilor.
- Sesiunile de sauna. In acest fel, organismul scapa de toxinele in exces, eliminandu-le prin transpiratie.
- Miscarea. Cele mai bune forme de miscare pentru stimularea imunitatii organismului si eliminarea toxinelor sunt yoga si cataratul (in sali speciale). Specialistii recomanda o ora zilnica de miscare pentru detoxifiere si crestere a rezistentei la boli. Qigong este o arta martiala bazata pe un sistem de exercitii destinate in mod special detoxifierii.
5. Consumul regulat de sucuri din fructe
Cele mai eficiente sunt sucul de morcov cu mere si ghimbir, sucul de portocale cu morcovi si ghimbir si sucurile de prune. De asemenea, supele de broccoli si conopida sunt o varianta excelenta de detoxifiere a colonului.
6. Consumul sporit de alimente benefice digestiei
Consumati mai multa fasole, linte, naut, cereale integrale, avocado si nuci, toate sunt surse importante de fibre. Semintele de in, semintele de chia si fulgii de ovaz sunt surse bune de fibre solubile. Mai mult decat atat, orezul brun este o sursa excelenta de fibre insolubile. Fibrele insolubile ajuta stomacul sa se mentina sanatos si curata colonul, reducand seminificativ riscul de a dezvolta cancer la colon, iar fibrele solubile ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, prevenind constipatia.
Alimentele bogate in clorofila (elimina toxinele din tractul digestiv) sunt si ele benefice detoxifierii corpului broccoli, salata verde, spanac, varza, mere verzi, mazare, telina, patrunjel, sparanghel, castraveti, ardei verde gras, ceapa verde, fasole verde, kiwi, avocado, varza de Bruxelles etc.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard
- Tipuri de detoxifiere
- Retete pentru detoxifiere
- Dieta de detoxifiere cu fructe
- 7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism
- Detoxifierea de toamna
- Detoxifierea naturala - adevar si mit
- Dieta de detoxifiere cu lamaie
- Detoxifierea prin post