Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

6 bariere in calea pierderii in greutate

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2011

Generalitati

Sus
6 bariere in calea pierderii in greutate

Desi o persoana face exact ce ar trebui pentru a slabi, uneori obiectivul sau se lasa asteptat. Totusi, care ar fi barierele in calea pierderii in greutate?
Urmatorii 6 factori ar ptuea fi vinovati de dificultatea inlaturarii kilogramelor in exces.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. 6 cauze care pot justifica dificultatea de a slabi
  3. Citeste pe aceeasi tema

6 cauze care pot justifica dificultatea de a slabi

Sus

1. Ritm circadian neregulat - Ceasul biologic al organismului este cel care coordoneaza cererile metabolice ale organismului legate de ciclul de trezire si somn. Atunci cand o persoana este treaza capacitatea de metabolizare atinge limite superioare. Prin urmare, hrana consumata se digera mai repede si este eliberata energia si utilizata in mod eficient. In timpul somnului, digestia este incetinita, scade temperatura corpului iar mintea nu este la fel de alerta ca atunci cand o persoana este treaza. Intreruperea modelului constant de somn poate duce la pierderea masei musculare si la cresterea in greutate - unul dintre motivele principale din care oamenii care lucreaza in schimburi se lupta cu surplusul de greutate.

2. Privarea de hrana sau postul - In realitate a nu manca este un lucru care are efecte negative pentru pierderea in greutate a unei persoane. In faza initiala a postului, orice persoana elimina lichid, apoi masa musculara si foarte putine grasimi. Lipsa hranei provoaca o reducere a ratei metabolismului bazal si stimuleaza organismul sa-si conserve energia. Rezultatul final este cresterea in greutate.

3. Lipsa sprijinului familial - Atunci cand familia sustine o persoana sa slabeasca si nu considera dorintele ei un moft, sansele de a pierde in greutate sunt mai mari. Succesul sau esecul unui program de management al greutatii ar putea depinde in mare masura de suportul familiei. Incurajarea, sprijinul si motivarea celui care doreste sa slabeasca de catre membrii familiei, ar putea oferi curajul necesar provocarilor necesare pentru atingerea unei greutati normale. Recaderile sunt normale in cazul tuturor celor care doresc sa mentina controlul greutatii dar reactia familiei poate stabili daca aceste recaderi sunt permanente sau temporare.

4. Asteptari ireale - Cei mai multi doresc sa isi atinga obiectivul de a slabi in 2-4 luni. Numarul de kilograme pierdute ar putea varia de la 4 la 40 dar termenul este, de obicei, acelasi. O scadere in greutate de aproximativ 2-4 kilograme intr-o luna este realista, dar nu ar fi sanatos ca aceasta sa fie depasita. Este posibil ca o persoana sa piarda in jur de 4-6 kilograme in prima luna dar aceasta pierdere initiala in greutate consta practic in eliminarea fluidelor din organism, nu a greutatii. Imposibilitatea de a pierde greutatea propusa de multe ori se soldeaza cu dezamagirea persoanei in cauza, care renunta sau recidiveaza.

5. Lipsa de somn - Adevarat, lipsa de somn poate duce la ineficienta scaderii in greutate sau chiar la cresterea in greutate. Acest lucru este explicabil prin interactiunea unor hormoni (leptina - produsa in celulele de grasime care trimite semnalele de satietate la creier si ghrelina - produsa in tractul gastro-intestinal, responsabila cu stimularea poftei de mancare).

6. Stresul - Nivelurile ridicate si constante de stres determina organismul sa produca o cantitate mare de cortizol. Excesul de cortizol incetineste metabolismul cauzand cresterea in greutate sau incapacitatea de a slabi. In plus, stresul accentuat duce la tulburari de alimentatie.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate