Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

5 tipuri de dureri asociate cu munca la birou si remediile lor

Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Generalitati

Sus
5 tipuri de dureri asociate cu munca la birou si remediile lor

Munca la birou este o cauza frecventa a mai multor tipuri de dureri instalate la nivelul muschilor, tendoanelor si al oaselor, agravate de tensiune si stres.

Anual, milioane de oameni din intreaga lume acuza dureri de spate accentuate, aparute pe fondul posturii adoptate zilnic la locul de munca.

Ignorate sau netratate, durerile specifice muncii la birou pot degenera in probleme de sanatate mai grave. In plus, disconfortul provocat de acestea afecteaza major capacitatea de concentrare si randamentul profesional. Din fericire, exista remedii pentru fiecare tip de durere raspandit in anumite medii profesionale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Dureri specifice muncii la birou
  3. Citeste pe aceeasi tema

Dureri specifice muncii la birou

Sus

1. Durerea din zona cervicala

Unul dintre cele mai raspandite tipuri de disconfort asociat cu munca la birou este durerea aparuta in zona cervicala (apare la nivelul cefei si se reflecta in umeri). Senzatia seamana cu o arsura persistenta, care nu cedeaza dupa masarea zonei dureroase.

Durerea cervicala este provocata, de regula, de mentinerea capului intr-o pozitie incorecta. Aplecarea repetitiva in fata pentru citirea unui email sau pentru o mai buna observare a datelor dintr-un tabel este suficienta pentru aparitia acestui disconfort suparator.

Cel mai bun remediu de combatere a durerii cervicale asociate cu munca la birou este sa aveti in permanenta monitorul computerului la nivelul capului si suficient de aproape, astfel incat sa cititi cu usurinta textul de pe ecran (stiti ca este la distanta corecta cand puteti distinge literele mici dintr-un document scris chiar si atunci cand va aplecati pe spatarul scaunului). De asemenea, este recomandat sa reglati luminozitatea monitorului la un nivel intermediar (cand este prea puternica, va puteti curba inconstient gatul pentru a distinge mai bine culori, forme sau litere).

2. Durerea din interiorul palmei

Aceasta durere este ca un junghi accentuat, resimtit la baza degetului mare de la mana sau pe suprafata interioara a palmei, aparut atunci cand rasuciti incheietura mainii, incercati sa deschideti o usa (apucand clanta) sau cand strangeti pumnul.

Acest disconfort poate fi o forma a tendinitei, numita tenosinovita de Quervain, cauzata de miscari repetitive de apucare sau ciupire. Afectiunea este raspandita in randul persoanelor care lucreaza domeniul liniilor de asamblare, care canta la un instrument, tricoteaza sau practica tenisul. Mai nou, tenosinovita de Quervain apare frecvent in randul angajatilor care utilizeaza intens tastatura si mouse-ul unui computer. Lasata netratata, durerea se poate extinde la nivelul antebratului. Odata instalate, simptomele afectiunii se pot ameliora prin tratament injectabil prescris de medic.

Pentru a preveni tenosinovita de Quervain, utilizati o tastatura functionala (cu taste care nu se blocheaza sau nu necesita apasari puternice) si un mouse sensibil la atingere, care nu va suprasolicita degetele de la mana. Daca activitatea dumneavoastra profesionala va solicita in permanenta motricitatea fina, luati pauze dese si permiteti mainilor sa se relaxeze.

3. Durerea zonei superioare a spatelui

Regiunea dintre gat si omoplati suporta o cantitate semnificativa de tensiune acumulata atat prin sezutul indelungat, cat si prin statul in picioare ore in sir. Durerea instalata in zona superioara a spatelui este rezultatul mentinerii unei posturi corporale anume intr-un interval lung de timp, fie ca este vorba despre statul pe scaun sau intr-o pozitie orizontala.

O perioada de 8-9 ore pe zi in care corpul ramane in aceeasi pozitie va conduce intotdeauna la aparitia durerilor de spate, mai ales in zona omoplatilor. Solutia in acest caz este sa alternati pozitia in sezut cu cea verticala (in picioare), pe tot parcursul zilei. De asemenea, exercitiile de intarire a musculaturii umerilor prin ridicarea de greutati pot fi de ajutor in prevenirea si combaterea acestei dureri specifice activitatii profesionale la birou.

De asemenea, acest tip de durere poate sa apara si atunci cand tineti spatele perfect drept in sezut ore in sir. Din cand in cand, lasati-va cu toata greutatea pe spatarul scaunului de birou, astfel incat coloana vertebrala sa nu mai fie supusa unei presiuni atat de accentuate.

4. Durerea incheieturilor mainilor si a coatelor

La finalul zilei de lucru, poate sa apara si o durere accentuata la nivelul incheieturilor mainilor si al coatelor, cauzata de regula de o forma de tendinita (inflamatia unui tendon). Aceasta afectiune este direct legata de profesie sau anumite activitati recreative, cauzele sale fiind asociate cu microtraumatisme repetate sau afectiuni degenerative.

Durerea este de obicei acuta, intepatoare, insotita de o inflamare a zonei inconjuratoare. Ulterior, apare slabiciunea intregii regiuni afectate. Tratamentul tendinitei implica pe repausul, administrarea de antiinflamatoare aplicate sub forma de pomezi sau de geluri si de medicamente analgezice.

Cele mai comune tipuri de tendinita sunt tratabile prin mici schimbari in modul de lucru tastatura pozitionata la nivelul cotului sau putin mai sus si bratele indoite la 45 de grade in timpul tastarii. Suportul special pentru antebrat poate fi de ajutor de asemenea.

5. Durerea degetelor de la mana

O alta durere asociata cu mediul profesional este o senzatie persistenta de amortire, intepaturi sau junghi, instalata la nivelul degetului aratator, mijlociu sau mare si care poate afecta somnul. In acest caz, poate fi vorba despre sindromul de tunel carpian, o afectiune a nervilor incheieturii mainilor, diagnosticata in special in randul angajatilor care lucreaza la computer mai mult de 20 de ore saptamanal.

Leziunile nervilor sunt mai dificil de tratat decat cele ale tendoanelor si muschilor. Desi exista posibilitatea ca alte terapii mai putin invazive sa fie suficiente pentru tratarea sindromului de tunel carpian, in 25% din cazuri este nevoie de interventie chirurgicala de specialitate.

Ca si solutie de prevenire a sindromului de tunel carpian, incercati sa nu suprasolicitati degetele mainii, palmele si incheieturile in timp ce tastati.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate