5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii
Generalitati
SusDetoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului.
Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald.
Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece.
Cuprins articol
Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece
SusIn sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece.
Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a organismului, eliminand produsele reziduale care ar putea produce dezechilibre. Rinichii filtreaza sangele, regleaza nivelul fluidelor in corp si al aciditatii, echilibreaza cantitatea de sodiu, potasiu, calciu, magneziu si fosfor, facilitand in acelasi timp eliminarea elementelor nedorite, precum nitrogenul, sarurile, mineralele si chimicalele nocive.
Atunci cand ficatul este suprasolicitat de o incarcare prea mare de toxine, aceste substante toxice sunt redirectionate catre tractul urinar sau excretate prin tesutul cutanat. Iritat de toxine, tractul urinar devine susceptibil la infectii provocate de bacterii si virusuri.
Glandele suprarenale au nevoie si ele de putin ajutor in sezonul rece pentru a functiona corespunzator. Atunci cand sunt suprasolicitate, se instaleaza starile de ameteala, scaderile bruste de tensiune si tulburarile de vedere.
Tot in timpul iernii, excesele alimentare de sarbatori contribuie masiv la acumularea excesiva a toxinelor in organism. Abuzul de preparate culinare greu de digerat, sedentarismul si consumul exagerat de alcool, greseli incurajate de traditiile de Craciun si Revelion, isi pun si ele amprenta asupra starii generale de sanatate. In consecinta, primele zile din luna ianuarie vin cu stari accentuate de oboseala, lipsa de motivare si kilograme in plus.
Metode de detoxificare pentru iarna
Sus1. Consumul de ceaiuri, ierburi aromatice si condimente cu efecte vindecatoare
O prima cale de detoxificare eficienta a organismului in sezonul rece este sa consumati cat mai frecvent plante, ierburi aromatice si condimente cu proprietati medicinale recunoscute. Urzica este o sursa excelenta de minerale alcaline, ajutand rinichii sa elimine impuritatile si asistand functionarea glandelor suprarenale.
Alte plante cu efect protector asupra sistemului renal sunt boabele de ienupar (au efect diuretic si combat infectiile de vezica urinara), radacina de ghimbir (intensifica circulatia sangelui la nivelul rinichilor), nalba mare (amelioreaza iritatiile mucoasei tractului urinar) sau coada calului (are puternice efecte diuretice, calmante, antimicrobiene si cicatrizante).
Sodiul si alti electroliti din sarea de mare asista atat functionarea rinichilor, cat si a glandelor suprarenale. Tamari, un sos de soia invechit, stimuleaza drenajul limfatic si furnizeaza organismului enzime, calciu si fier. Scortisoara, nucsoara, cuisoarele si alte condimente specifice iernii sunt recomandate pentru beneficiile lor curative diverse, printre care se numara si detoxificarea organismului.
2. Hidratarea intensa
Hidratarea suficienta a organismului ramane la fel de importanta si in timpul iernii, cand oamenii consuma de regula mai putine lichide decat in anotimpul cald. Specialistii recomanda cel putin un pahar cu apa dupa fiecare bautura alcoolica servita, pentru prevenirea deshidratarii, constipatiei, oboselii si acumularii excesive de toxine in organism. Doar un aport bogat de lichide poate asista corespunzator mecanismele naturale de eliminare a substantelor toxice din corp.
3. Comportamentul alimentar corect
Abuzurile alimentare ingreuneaza procesele digestive, determinand corpul sa nu mai poata procesa corect hrana, absorbi nutrientii si elimina reziduurile. Consecintele imediate sunt instalarea gazelor intestinale, a balonarii si a starilor de letargie. Discutiile de la mesele festive pot fi si ele nocive pentru digestie, din pricina inspirarii aerului in cantitati mari din cauza vorbitului in timpul mesei si a mestecatului deficitar al hranei.
Cea mai buna cale de prevenire a acestor neplaceri este sa acordati atentie masticatiei si sa consumati portii bine controlate. Dupa mesele copioase soldate cu simptome digestive, puteti preveni indigestia si alte complicatii prin administrarea unor suplimente alimentare cu enzime digestive.
4. Suplimentarea aportului de fibre
Fibrele sunt esentiale pentru reglarea digestiei si a rezervelor de energie. Ele previn oscilatiile nivelului de glicemie in sange, induc mai rapid starea de satietate (prevenind excesele alimentare) si trateaza constipatia, asadar faciliteaza detoxificarea organismului si curatarea colonului. Suplimentati aportul de fibre consumand cat mai multe cereale integrale, nuci, seminte, fructe si legume.
5. Protectia ficatului
Intrucat alcoolul este nelipsit de la mesele de sarbatori, acesta reprezinta un real pericol pentru sanatatea ficatului, responsabil cu unul dintre cele mai importante procese de detoxificare. Atunci cand functia hepatica este suprasolicitata, nu isi mai indeplineste rolul in mod corespunzator. In conditiile unui exces de toxine, ficatul nu mai poate procesa si elimina corect produsele reziduale din organism.
Pentru contracararea efectului nociv al alcoolului asupra ficatului, consumati alimente care sprijina buna functionare a acestui organ arpagicul (absoarbe umiditatea crescuta cauzata de alcool si alimente grase), castraveti (regleaza temperatura interna a ficatului si vezicii biliare), sparanghelul (contine glutation, un agent de curatare natural), varza kale (are efect revitalizant asupra ficatului suprasolicitat) sau turmericul (condiment care ajuta la prevenirea steatozei hepatice).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top