4 obiceiuri bune, 4 rele pentru sanatatea dumneavoastra
Generalitati
SusCare sunt cele mai folositoare obiceiuri pentru o viata sanatoasa? Dar cele mai putin benefice? In cazul in care doriti sa duceti o viata cat mai sanatoasa, va recomandam sa acordati atentie micilor obiceiuri cotidiene ce se vor reflecta in starea generala a organismului dumneavoastra si sa incercati sa le modificati in cazul in care au un rasunet nociv asupra sanatatii.
In ce consta micul dumneavoastra dejun - cateva gogosi luate in graba? Dar pranzul - mancare de la fast-food? Va afundati in fotoliu, in fata televizorului, dupa fiecare zi lunga petrecuta la birou? Va simtiti permanent stresat si nu sunteti capabil sa va relaxati? Daca raspunsul la majoritatea acestor intrebari este afirmativ, va recomandam sa va opriti putin si sa reflectati la felul in care actualul dumneavoastra stil de viata va va afecta, in viitor, sanatatea.
Specialistii trag un semnal de alarma in legatura cu ritmul alert al vietii omului modern si atentioneaza asupra faptului ca majoritatea problemelor cronice de sanatate cu care acesta ajunge sa se confrunte nu pot fi ameliorate si vindecate prin simpla administrare de medicamente.
Actualmente studiile arata faptul ca intre starea de spirit (psiho-emotionala) si starea de sanatate fizica exista o influentare reciproca, astfel: depresia si stresul duc, in timp, la aparitia problemelor cardiace si pot chiar precipita aparitia infarctului miocardic acut.
Cuprins articol
4 obiceiuri rele
SusIata in continuare topul celor mai nocive 4 lucruri pentru sanatate, in viziunea specialistilor:
1. Fumatul - este de departe ocupantul primului loc pe lista atitudinilor vicioase cu rezultate dramatice asupra sanatatii. Fumatul este implicat in aparitia cancerului pulmonar (aceasta este forma de cancer cu cea mai mare incidenta si mortalitate in randul populatiei adulte), cancer orofaringian, labial. Este, de asemenea, factor de risc pentru aparitia bolii coronariene ischemice si accidentelor vasculare.
2. Mancarea de la fast-food si consumul abuziv de carne rosie - pericolul legat de acestea deriva din continutul abundent in colesterol, grasimi animale, sare, conservanti si, desigur, din faptul ca toate aceste alimente sunt hipercalorigene. Acest tip de mancare trebuie eliminat grabnic din dieta. Ar fi benefic pentru organism daca v-ati dezobisnui sa consumati, alaturi de mancarea de la fast-food si alte produse care intra in categoria de junk-food, cum ar fi chipsurile, gogosile.
3. Viata sedentara - daca aveti un program lung care impune statul la birou, daca va deplasati folosind doar masina personala (in care caz cea mai lunga plimbare din timpul zilei este din parcare la usa casei), trebuie sa va schimbati atitudinea si sa faceti cat mai multa miscare.
4. Evitarea vizitelor la medic - trebuie sa va obisnuiti sa va faceti controale periodice prin care sa va verificati nivelul colesterolului sau macar valorile tensiunii arteriale.
4 obiceiuri bune
SusOpuse acestor obiceiuri sunt cele cu efecte benefice asupra sanatatii. Iata cele mai importante 4 dintre ele:
1. Dieta sanatoasa - consumati cereale integrale la micul dejun. Sporiti aportul de produse proaspete (atat fructe, cat si legume) si diversificati lista lor, adaugand clasicelor mere, rosii, banane, portocale, struguri, cartofi, legume precum broccoli, spanac, varza de Bruxelles. Inlocuiti painea alba cu paine neagra sau graham, carnea rosie cu peste sau pui. Aceasta dieta va va mentine pe drumul cel bun spre o viata sanatoasa.
2. Activitati in aer liber - opriti televizorul sau calculatorul si iesiti la o plimbare. Parcati masina mai departe de birou pentru a merge si pe jos cateva minute. Nu mai asteptati liftul, urcati pe scari. Incepeti sa faceti exercitii aerobice in fiecare zi. Nu trebuie sa fie excesiv de grele la inceput, ci de intensitate medie, pana cand organismul dumneavoastra incepe sa se obisnuiasca cu miscarea. Chiar si cateva minute de sport pe zi conteaza!
3. Vizita anuala la medicul de familie - programati-va in vederea efectuarii examenului de bilant medical in fiecare an. Medicul de familie va poate face analizele de baza, cum ar fi masurarea tensiunii arteriale, determinarea colesterolului si glicemiei. Nu ezitati sa cereti si parerea medicului specialist cand situatia o impune. Este mai usor de prevenit decat de tratat - se stie!
4. Relaxarea - specialistii recomanda numeroase metode de a face fata stresului si de a reusi sa va relaxati. Este indicat sa aveti un hobby, sa va ocupati timpul liber cu o activitate placuta. Petreceti mai mult timp cu prietenii, socializati mai mult. Toate acestea vor reduce treptat nivelul stresului si vor scadea riscul de a dezvolta boli cardiace si atacuri de cord.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- 10 obiceiuri care pot ajuta la scaderea in greutate
- 10 obiceiuri nocive atunci cand faceti miscare
- 8 obiceiuri sanatoase pe care toti copiii ar trebui sa le adopte
- 9 obiceiuri de infrumusetare care pot pune sanatatea in pericol
- 10 lucruri care va redau buna dispozitie dimineata
- 7 obiceiuri profesionale ale oamenilor fericiti
- 9 dintre cele mai eficiente obiceiuri de infrumusetare
- 5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii
- Motive pentru o viata activa