Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

200 de interventii chirurgicale robotice in Institutul Clinic Fundeni

Publicat la data de: 30 Martie 2009

Institutul Clinic Fundeni marcheaza in aceasta luna 200 de operatii chirurgicale asistate robotic utilizand sistemul chirurgical „da Vinci”.
Programul de chirurgie robotica din Institutul Clinic Fundeni constituie un program pilot pentru Romania si este rezultatul unei colaborari intre Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii.

Scopurile programului au fost legate de introducerea acestei tehnici avansate in tara noastra si de instruire a chirurgilor romani in acest gen de tehnologie. In urma celor 200 de cazuri pot fi confirmate avantajele metodei subliniate anterior, dar si superioritatea tehnologiei robotice in unele operatii specifice Institutului Clinic Fundeni.

- In cazul timectomiilor, chirurgia robotica cu instrumentele de foarte mici dimensiuni, permite o exereza superioara in spatiul ingust al mediastinului anterior.
- Chirurgia rectului, folosind platforma „da Vinci”, este superioara chirurgiei acum clasice laparoscopice prin scaderea incidentei complicatiilor sexuale si urinare si prin o rata mai scazuta a conversiei si fistulelor postoperatorii.
- Hernii hiatale dificile si achalazia cardiei sunt indicatii de electie pentru chirurgia robotica.
- Evidari limfoganglionare in chirurgia oncologica gastrica sau a aparatului genital feminin se executa mult mai bine folosind chirurgia robotica decat in chirurgia laparoscopica sau deschisa.
- Abordul toracoscopic robotic al esofagului in stadiile incipiente poate sa devina standardul acestui tip de interventie, tinand cont de morbiditatea si rezultatele oncologice mult superioare.

In Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic exista 3 colective care efectueaza constant chirurgie robotica si in care sunt angrenati medici primari, specialisti si rezidenti. Initial interventiile au fost executate de 3 chirurgi experimentati in chirurgia laparoscopica avansata.

Experienta castigata, a determinat cresterea complexitatii interventiilor chirurgicale care au evoluat mult mai simplu si fara complicatii. Prin urmare, alti 3 chirurgi au avut capacitatea sa execute sub stricta supraveghere o gastrectomie subtotala, 2 cazuri de esocardiomiotomii Heller, 3 splenectomii, o fundoplicatura Nissen si 3 rezectii colorectale. Un numar de alti 4 rezidenti au fost calificati pentru pozitia de prim ajutor.

Toate acestea, evidentiaza faptul ca, atat personalul calificat, cat si rezidentii s-au adaptat mult mai repede chirurgiei robotice fata de laparoscopie, existand astfel o curba de invatare mult redusa.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate