15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane
Introducere
SusMersul unei persoane, ritmul si postura, pot dezvalui informatii suprinzatoare legate de starea generala de sanatate.
Specialistii au identificat 15 moduri de mers care pot semnala diverse afectiuni sau probleme de sanatate.
Cuprins articol
Indicii ale starii de sanatate
Sus1. Mersul in ritm lent - speranta de viata scurta
Poate fi un indiciu pentru o speranta de viata mai scurta. Viteza de mers este un indicator de incredere privind longevitatea unei persoane, mai ales pentru cele cu varsta de peste 75 de ani. In general, mersul incet este determinat de o serie de probleme de sanatate care scurteaza viata.
In urma unor studii s-a demonstrat ca oamenii care merg cu o viteza mai mica de 2 metri per secunda, au o sansa mai mica de viata decat altii. De asemnea, alte studii au emis ipoteza ca adultii cu varste cuprinse intre 70-79 de ani care mergeau pe jos cel putin 1.5 km aveau sanse reduse sa se mai afle in viata in urmatorii sase ani.
Totusi, mersul pe jos intr-un ritm mai rapid sau mai lent nu contribuie la sanatatea unei persoane: fiecare trebuie sa mearga natural, cum ii permite starea de sanatate. Fortarea limitelor poate declasa uneori prejudicii grave.
2. Mainile fixe pe langa corp - afectiuni lombare
Cand piciorul stang vine inaintea celui drept, coloana vertebrala face o rotatie uosara in partea dreapta si astfel bratul drept se misca inapoi.
Coordonarea muschilor de pe ambele parti ale corpului este cea care ofera sprijin portiunii inferioare a coloanei vertebrale. Daca o persoana merge pe jos fara sa miste prea mult bratele, acest lucru poate fi un semnal de alarma privind mobilitatea spatelui, iar consecinta poate fi durerea lombara.
3. Unul dintre picioare loveste solul - ruptura a discurilor intervertebrale sau accident vascular
Acest semn poate semnifica o ruptura a discurilor intervertebrale sau un posibil accident vascular. Mersul este cauzat de o slabiciune a muschiului tibial anterior sau muschii peronieri.
O persoana care face un pas sanatos calca intai pe calcai, apoi partea din fata a talpei piciorului atinge pamantul; piciorul este ridicat pentru ca aceleasi miscari sa se repete si cu celalalt membru inferior. In cazul in care piciorul nu este bine controlat de muschi, contactul cu solul este unul mai brutal.
Acesta ar putea fi o manifestare a unui accident vascular sau un alt eveniment neuromuscular dar si un simptom specific unui nerv comprimat.
O alta cauza posibila ar fi fractura unui disc intervertebral situat in partea inferioara a spatelui, deoarece astfel, poate fi comprimat un nerv care ajunge pana spre zona inferioara a piciorului. Un alt motiv destul de rar este incrucisarea picioarelor, iar in acest caz, un nerv peronier poate fi dislocat din cauza presiunii.
4. Mersul increzator (in cazul femeilor) - satisfactie pe plan sexual
Mersul plin de incredere poate denota satisfactia sexuala. Cercetatorii au descoperit ca mersul unei persoane de sex feminin ar putea oferi indicii despre abilitatea acesteia de a atinge un orgasm. Femeile cu un mers fluid si energic au mai multe sanse in obtinerea cu usurinta a unui orgasm.
5. Mersul cu pasi mici - boli degenerative ale genuchiului sau soldului
In momentul in care piciorul atinge solul, genunchiul trebuie sa fie intins. In cazul in care nu este, acest aspect ar putea indica existenta unor probleme locomotorii, in urma carora abilitatea articulatiei de a se misca corespunzator rotula este redusa.
Tulburarile degenerative ale articulatii piciorului pot fi tratate cu ajutorul fizioterapiei sau masajului menit sa relaxeze articulatia si sa imbunatateasca miscarea.
O alta cauza poate influenta mersul - cu pasi mici - este diminuarea capacitatilor de extensie a soldurilor din cauza careia, in timpul mersului, miscarea nu va mai fi cea normala, din sold; acest inconvenient solicita si spatele.
La persoanele in varsta, problema o reprezinta faptul ca spatiul dintre articulatii si nervi se micsoreaza si apar durerile de spate ca urmare a deficitului de flexie dorsala a piciorului. Totusi, cand o persoana merge cu pasi mici, soldurile nu trebuie sa se miste prea mult.
6. Inclinarea pelvisului sau a umarului intr-o parte - probleme ale spatelui
Postura evidentiaza o problema a spatelui: muschii abductori situati pe partea exterioara a soldurilor au rolul de a sustine pelvisul la fiecare pas facut.
Pe masura ce o persoana inainteaza in timp ce merge, muschii abductori mentin echilibrul corpului - exceptie facand cazul in care muschii nu functioneaza corect.
Pentru a reduce presiunea musculara exercitata asupra partii afectate a corpului, pelvisul se inclina catre partea neafectata; Uneori, compensarea este atat de pronuntata incat pozitia inclinata a pelvisului sau umarului devin vizibile.
7. Picioare curbate - osteoartrita
Mersul lent al unei persoane care are picioarele "strambe" poate fi determinat de boala artrozica (osteoartrita) asociata cu imbatranirea, in cele mai multe dintre cazuri. Pentru ca genunchii nu pot sa sustina greutatea corpului in mod corespunzator, pur si simplu se deformeaza.
Rahitismul sau mostenirea genetica pot contribui la mersul "cracanat", dar aceste situatii se intalnesc mai ales pe parcursul etapelor de dezvoltare ale unui copil si pot fi luate masuri terapeutice, in urma carora picioarele se vor indrepta.
8. Mersul cu genunchii orientati catre interior - artrita reumatoida
Aceasta pozitie a picioarelor poate semnifica prezenta artritei reumatoide, o boala de tip inflamator, care determina orientarea genunchilor unul spre altul.
In cazul afectiunii genu valgum sau genunchi valgus, picioarele nu sunt drepte si sunt orientate catre exterior.
Ca urmare, mersul va fi ingreunat de genunchii care se pot atinge si distanta existenta intre glezne. Uneori, in functie de articulatiile afectate, poate rezulta aceasta postura a picioarelor si in urma osteoartritei.
9. Pasi mici in timpul intoarcerii sau ocolirii obstacolelor - conditie fizica precare
Prin acest mod se poate fi semnalata o conditie fizica slaba.
Echilibrul sau orientarea in spatiu presupun coordonarea a trei sisteme: vazul, urechea interna si ceea ce se numeste proprioceptia- foarte importanta pentru mentinerea echilibrului in timpul mersului, estimarea distantelor, mentinerea unor pozitii ale articulatiilor membrelor inferioare (cu ajutorul unor receptori din tesutul conjunctiv a caror calitate depinde de conditia fizica a unei persoane).
Cu cat o persoana este mai activa va avea mai multi receptori in tesutul conjuctiv, nivelul proprprioceptiei va fi mai ridicat, iar echilibrul mai bun.
Nu doar intoarcerile sau ocolirea obiectelor se vor face cu pasi marunti ci si urcarea treptelor care necesita mentinerea echilibrului pe un picior o perioada mai mare de timp.
Pentru a remedia aceasta problema, specialistii nu recomanda folosirea pentru sprijin a bastoanelor, intrucat se considera ca utilizarea dispozitivelor de adaptare incurajeaza sedentarismul. Indicate sunt exercitiile fizice de tonifiere a muschilor realizate sub indrumarea unui specialist.
Problemele de echilibru pot fi legate si de neuropatii periferice, un tip de leziuni ale nervilor cauzate de diabetul zaharat, dar si de abuzul de alcool sau unele deficiente de vitamine.
10. Pasitul usor fara ca piciorul sa fie ridicat prea mult de la sol - platfus, monturi, neuroame
Platfusul este usor de identificat printr-o simpla analiza a talpii: talpa piciorului nu prezinta arcada intalnita in mod normal, fiind aproape dreapta.
Cel mai frecvent tip de neurom este neuromul lui Morton, extrem de dureros, care presupune compresia nervilor interdigitali intre capetele metatarsiene, cel mai comun simptom fiind afectarea spatiului interdigital trei si patru (dintre al patrulea si al treilea deget). Modificarea mersului se va face in scopul evitarii durerii.
11. Mersul tarsit - boala Parkinson
De obicei, acest tip de mers este specific bolii Parkinson, intalnit mai ales la persoanele in varsta. Mersul este distinct, intrucat presupune o usoare aplecare inspre inainte, iar picioarele nu pot fi ridicate prea mult de la pamant. Pasii pot fi scurti si ezitanti. Practic, aceasta este una dintre cele mai frecvente manifestari ale bolii Parkinson, o disfunctie neuromotorie a bolii neuromusculare. Alaturi de tremur, acesta poate fi unul dintre semnele precoce ale bolii.
Chiar si persoanele care sufera de dementa intr-o stare avansata, cum ar fi boala Alzheimer sau a altor tulburari cognitive, pot merge in acest mod, din cauza faptului ca nu mai exista coordonarea fireasca dintre creier si musculatura. O data cu acest simptom apar si pierderile de memorie iar dificultatile de gandire sunt mult mai evidente.
12. Mersul pe varfuri cu ambele picioare - paralizie cerebrala sau traumatism al maduvei spinarii
Acest tip de mers, poate fi un indiciu pentru paralizia cerebrala sau un traumatism al maduvei spinarii.
Piciorul atinge solul intai cu varful si apoi cu calcaiul, invers fata de situatia normala. Cand varfurile ambelor picioare ating pamantul in acelasi timp, acest lucru este aproape intotdeauna consecinta afectiunilor grave ale coloanei vertebrale sau creierului, cum ar fi paralizia cerebrala sau traumatismele maduvei spinarii.
Nota: uneori copii mici merg in varful picioarelor pe parcursul dezvoltarii lor fara ca acest lucru sa semnifice vreo boala sau paralizie. Daca totusi situatia persista, parintele trebuie sa se prezinte cu copilul la medic pentru o evaluare amanuntita.
13. Mersul pe varfuri cu un singur picior - accident vascular
Un astfel de mers poate releva ca a a avut loc un accident vascular cerebral, care, de obicei, afecteaza o singura parte a corpului. Mersul pe varfuri cu un singur picior poate fi si consecinta poliomielitei.
14. Mersul viguros - muschi subdezvoltati la nivelul gambei
Mersul viguros si chiar usor saltat este specific persoanelor care au muschii gambei supradezvoltati. Acest tip de mers poate fi periculos pentru femeile care poarta tocuri foarte inalte.
De aceea, mai ales pentru siguranta, dar si pentru a evita aparitia a diverse probleme ale coloanei, persoanele de sex feminin, in varsta, ar trebui sa nu poarte pantofi incomozi cu tocuri prea inalte.
15. Pasi mai mari cu un unul dintre picioare si pelvisul usor oblic - diferenta de lungime intre picioare
Acest mers poate fi intalnit la persoanele care prezinta o discrepanta de lungime intre membrele inferioare (un picior este mai scurt decat celalalt). Ca atare, pasul facut cu unul dintre picioare va fi mai mare, iar cu celalalt mai mic, aproape tarat (piciorul care va fi tarat va fi cel mai mare). De asemenea, pozitia pelvisului va fi oblica.
Vor exista si modificari la nivelul coloanei vertebrale lombare: cuta orizonatala de-a lungul coloanei vertebrale de pe partea cu piciorul mai lung, intrucat spatele este aplecat in aceasta directie. Unele persoane se pot naste cu aceasta diferenta la nivelul membrelor inferioare.
In cazul altora, aceasta discrepanta poate fi rezultatul unor interventii la nivelul soldului sau a genunchilor care nu au fost alineate perfect dupa vindecare. Daca diferenta este de cativa centimetrii, probabil ca nu vor exista probleme de sanatate. De obicei, pantofii ortopedici cu toc inalt pot compensa deosebirea dintre cele doua picioare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cauzele durerii in mers – Osteonecroza (Necroza aseptica de cap femural - ...
- Tulburari de mers si cauzele lor
- Mersul pe role: metoda relaxanta pentru arderea caloriilor
- Fracturile bratului – diafiza humerala
- Sindromul dureros patelofemural
- Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!
- Imbunatatirea conditiei fizice generale
- 17 obiceiuri foarte nocive pentru inima
- Dezvaluirea secretelor celor care fac miscare
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top