Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

12 indicii ca veti trai pana la 100 de ani

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2017

Sunteti sufletul petrecerilor

Sus
12 indicii ca veti trai pana la 100 de ani

Persoanele cu o viata sociala activa prezinta un risc cu 50% mai redus sa dezvolte dementa, conform unor cercetari recente. Studiul, realizat la Institutul Karolinska din Suedia, a cuprins un esantion de 500 de barbati si femei cu varsta maxima de 78 de ani.

In urma chestionarelor, majoritatea participantilor s-au descris ca fiind persoane rezistente la stres. Cercetatorii sunt de parere ca rezistenta sistemului nervos se datoreaza nivelului redus de cortizol - hormon specific stresului care atunci cand este secretat intr-o cantitate ridicata inhiba comunicarea intracelulara.

Se poate mentine un nivel scazut de cortizol prin: meditatia, consumul de ceai negru, odihna si relaxarea.

Cuprins articol

  1. Sunteti sufletul petrecerilor
  2. Alergati 40 de minute zilnic
  3. Cereale cu zmeura
  4. Va simtiti cu 10 ani mai tanar
  5. Noile tehnologii
  6. Menopauza s-a instalat dupa 52 de ani
  7. Numarul de calorii consumate
  8. Sarcina la o varsta inaintata
  9. Pulsul. Aveti 15 pulsatii in 15 secunde?
  10. Sforaitul
  11. Abdomen plat si dupa menopauza
  12. Va testati nivelul vitaminei D din sange
  13. Citeste pe aceeasi tema

Alergati 40 de minute zilnic

Sus

Oamenii de stiinta de la Universitatea din California au descoperit ca persoanele care au alergat de-a lungul vietii - in medie 5 ore pe saptamana - au trait mai mult si au functionat mai bine din punct de vedere fizic si cognitiv cand au inaintat in varsta. Studiile au fost facute in decurs de 21 de ani, timp in care a fost analizata evolutia subiectilor care au alergat si a celor care nu au optat pentru aceasta practica. Un procent mic dintre persoanele care au adoptat un stil de viata activ s-au confruntat cu boli cardiovasculare, cancer, boli neurologice sau infectii. Potrivit cercetatorilor, aerobicul contribuie la fortifierea sistemului imunitar, si, astfel, implicit la prevenirea afectiunilor.

Cereale cu zmeura

Sus

Majoritatea persoanelor consuma intre 14 si 17 g de fibre, zilnic. Daca mai adaugati aproximativ 10 g de fibre reduceti riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare cu 17%. Fibrele dietetice reduc cantitatea de colesterol total si pe cea de colesterol "rau" / LDL, imbunatatesc raspunsul la insulina si ajuta la pierderea in greutate.

Recomandari nutritionale
1. Pentru a asimila 12 g fibre la o singura masa, consumati cereale ( 1/2 ceasca = 4 g de fibre) cu zmeura (1 ceasca = 8 g fibre).
2. Alimente bogata in fibre: 1/2 cana de tarate = 8,8 g fibre, 1/2 ceasca linte fiarta = 7,8 g fibre, 1/2 ceasca de fasole boabe = 7,5 g fibre, 1 cartof dulce mediu = 4,8 g fibre, 1 para = 4,3 g fibre.

Va simtiti cu 10 ani mai tanar

Sus

Specialistii considera ca exista o stransa legatura intre sentimentul de tinerete, starea optima de sanatate si longevitate. Aceasta relatie creste optimismul si motivatia pentru a depasi provocarile; astfel, organismul menajeaza mai bine situatiile de stres, sistemul imunitar este stimulat iar riscul de imbolnavire scade.

Doriti sa traiti pana la 100 de ani?
Atunci, identificati zonele de pe Glob cu cea mai mare speranta de viata si preluati stilul de viata si regimul alimentar.

Noile tehnologii

Sus

Invatati sa folositi Twitter, Skype etc. si va veti mentine tineretea si sanatatea celulelor creierului. Sunt multe persoane varstnice care scriu e-mail-uri, cauta vechi prieteni pe motoare de cautare (in mod special google) si chiar comunica online cu ceilalti.

Cercetatorii sustin ca utilizarea noilor tehnologii contribuie la mentinerea sanatatii creierului deoarece persoana este conectata la evenimentele curente, pastreaza legatura cu prietenii si familia, iar acestea o fac sa se simta tanara si importanta.

Menopauza s-a instalat dupa 52 de ani

Sus

Potrivit studiilor, instalarea menopauzei la o varsta mai avansata reduce riscul dezvoltarii unei afectiuni de inima; acest fapt favorizeaza longevitatea persoanei.

Numarul de calorii consumate

Sus

In urma studiilor, cercetatorii au conchis ca atat barbatii, cat si femeile care si-au limitat numarul de calorii consumate zilnic la 1400 - 2000 si-au imbunatatit in mod real sanatatea inimii. Inima lor a functionat ca a persoanelor cu 15 ani mai tinere.

Nu este vorba doar despre a consuma cantitati mai mici de alimente, ci de a obtine mai multe substante nutritive din fiecare calorie.
Astfel, se recomanda o dieta bazata pe legume, fructe, cereale integrale, produse lactate degresate, carne macra, paine din faina integrala, sucuri si dulciuri naturale cu o cantitate redusa de zahar.

Sarcina la o varsta inaintata

Sus

Daca ati ramas insarcinata, in mod natural, dupa varsta de 40 de ani, veti trai cu 15% mai mult decat femeile care au dat nastere copiilor inaintea varstei de 40 de ani. Sanatatea ovarelor este o caracteristica genetica a persoanelor care au o viata indelungata.

Pulsul. Aveti 15 pulsatii in 15 secunde?

Sus

Acest lucru echivaleaza cu 60 de batai pe minut sau cu numarul batailor unei inimi sanatoase cand persoana se afla in stare de repaus. Majoritatea oamenilor manifesta intre 60 si 100 de batai ale inimii pe minut. Cu cat frecventa cardiaca se afla spre limita inferioara, cu atat inima este mai sanatoasa!

Sforaitul

Sus

Sforaitul este principalul simptom al sindromului de apnee in somn. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin oprirea pe termen scurt a respiratiei in timpul somnului, intrucat caile respiratorii sunt obturate. In cazurile severe acest lucru se poate intampla si de 60-70 de ori pe ora.

Apneea de somn poate provoca hipertensiune arteriala, probleme de memorie, crestere in greutate si depresie. Conform studiilor, persoanele care nu manifesta apnee obstructiva de somn au sanse de 3 ori mai mari sa traiasca mai mult decat cele cu apnee severa.

Consultati medicul in cazul in care sforaiti, prezentati stari de somnolenta in timpul zilei si modificari ale dispozitiei!

Abdomen plat si dupa menopauza

Sus

Speranta de viata scade cu pana la 20% in cazul femeilor care la menopauza prezinta un abdomen voluminos. Cand a trecut de prima tinerete femeia trebuie sa puna accent pe practicarea exercitiilor pentru abdomen deoarece modificarile hormonale determina cresterea in greutate si favorizeaza depunerea grasimilor in jurul taliei.

Daca talia masoara peste 90 cm la femei si peste 100 cm la barbati va recomandam:
- Sa practicati exercitii fizice saptamanal - 3 serii a cate 20 minute - pentru a va mentine conditia fizica, a va pastra masa musculara si pentru a stimula metabolismul.
- Sa consumati zilnic acizi grasi Omega-3 si 7 portii de fructe si legume bogate in antioxidanti pentru a preveni aparitia afectiunilor.
- Sa introduceti in alimentatia zilnica (25% din numarul total de calorii) grasimi sanatoase, cum ar fi acizii grasi mononesaturati deoarece protejeaza inima si nu conduc la o crestere in greutate.

Va testati nivelul vitaminei D din sange

Sus

Se recomanda monitorizarea frecventa a cantitatii de vitamina D din organism deoarece in cantitate ridicata aceasta devina toxica, iar in cantitate scazuta nu previne riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, cancer etc.

Pentru a preveni aparitia bolilor, organismul are nevoie de cel putin 30 nanograme de vitamina D pe mililitru de sange; aproximativ 80% din populatia globala nu prezinta cantitatea optima de vitamina D in organism.

Asimilarea unei cantitati adecvate din aceasta vitamina nu contribuie doar la prevenirea osteoporozei, ci reduce si riscul de boli de inima, cancer, infectii. La recomandarea medicului puteti urma un tratament cu suplimente nutritionale pentru a atinge valoarea normala de vitamina D din organism.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate