12 alimente care va scapa de senzatia de greata
Ce este senzatia de greata?
SusSenzatia de greata este o stare profunda de disconfort, deseori insotita de varsaturi care deshidrateaza organismul, ce trebuie sa fie tratata inca de la primele simptome.
Anumite alimente pot avea un efect de ameliorare a greturilor si va pot ajuta sa scapati de stomacul deranjat, in cazul in care neplacerile sunt cauzate de o indigestie obisnuita sau de sarcina.
Daca senzatia de greata este insotita si de febra sau varsaturi persistente, efectuati imediat un control medical pentru stabilirea cauzei exacte a starii de rau.
Alimente recomandate in combaterea senzatiei de greata
Cuprins articol
Ghimbirul
SusAcest remediu natural este folosit de secole pentru tratarea tulburarilor digestive, dar mai ales a ameliorarii senzatiei de greata.
Oamenii de stiinta cred ca fitochimicalele din ghimbir ar putea juca un rol central in tratarea rapida a indigestiei si a simptomelor sale.
Mai mult decat atat, specialistii au descoperit ca ghimbirul, luat in combinatie cu medicamentele prescrise pentru inhibarea senzatiei de greata provocata de chimioterapie, reduce aproape total disconfortul digestiv asociat cu acest tratament oncologic.
Puteti consuma atat ghimbir proaspat, cat si sub forma de pudra (circa o jumatate de lingurita la un pahar limonada).
Menta
SusDoar aroma speciala si revigoranta a mentei poate aduce un plus de confort in episoadele de greata, insa menta functioneaza cel mai bine atunci cand este consumata ca atare (mestecata) sau preparata sub forma de ceai.
Alimentele bogate in amidon
SusBiscuitii, painea sau toastul, alaturi de toate alimentele bogate in amidon, ajuta la absorbtia acidului gastric pentru calmarea stomacului deranjat.
Tocmai din acest motiv, femeile gravide care sufera de greturi matinale, sunt sfatuite sa manance imediat dupa trezire cativa biscuiti, pentru prevenirea varsaturilor.
Merele si legumele crude
SusLegumele crude si merele contin cantitati importante de fibre, care combat eficient senzatia de greata.
Totodata, aceste alimente ajuta si la eliminarea toxinelor din organism, o conditie principala pentru recuperarea de pe urma unei tulburari digestive.
In cazul in care intampinati dificultati in a consuma alimente solide, sucul de mere si piureul de fructe pot fi optiuni ideale de calmare a disconfortului gastric.
Fructele oleaginoase
SusDeficitul de proteine poate acutiza senzatia de greata, de aceea este important sa consumati alimente bogate in acesti nutrienti, blande cu sistemul digestiv.
Fructele oleaginoase sunt usor de digerat si asigura un aport proteic important. Ele va energizeaza si va ajuta sa controlati mai bine starile de greata, mai ales atunci depuneti efort.
Supa de pui strecurata
SusIn episoadele acute de greata si varsaturi, supa de pui clasica poate fi dificil de consumat si digerat.
Astfel, specialistii va recomanda sa beti doar zeama acesteia (cu cat mai saraca in grasimi, cu atat mai bine), atat pentru nutrientii atat de necesari pentru refacerea organismului, cat si pentru efectul binevenit de eliminare a greturilor.
Bauturile pentru sportivi
Bauturile pentru sportivi sunt bauturi speciale, imbogatite cu electrolitii sodiu si potasiu, tocmai pentru un efect rapid de revitalizare.
Ele s-au dovedit a fi eficiente in combaterea senzatiilor de greata, precum si in recuperarea in urma deshidratarii provocate de varsaturi.
Bananele
SusIdeale pentru perioadele in care nu puteti consuma orice aliment din pricina tulburarilor digestive, bananele sunt bogate in potasiu, un mineral pierdut din pricina varsaturilor si a diareei.
Tot ele va ajuta sa tineti greata sub control, oferind stomacului o hrana usor de digerat pe care sa o proceseze.
Lamaia
SusDintre toate citricele cu efect revigorant, lamaia da cel mai bun randament in combaterea senzatiei de greata in orice moment al zilei.
Consumati felii proaspete de lamaie ca atare, bucurati-va de mirosul lor (au efect si pe cale olfactiva), adaugati-le in ceai sau in orice fel de mancare puteti consuma.
Pana si dropsurile cu aroma de lamaie pot inlatura eficient disconfortul provocat de o tulburare digestiva insotita de stari de greata.
Alimentele reci
SusCercetatorii au descoperit ca senzatia de greata este controlata de sistemul nervos central si de alti factori externi, precum temperatura alimentelor consumate.
Preparatele alimentare reci, precum salatele, sandwich-urile, inghetata fara grasimi sau serbetul, au un impact mai bland asupra sistemului digestiv, taie greata si previn starile de rau provocate de infometare.
Alimentele dietetice
SusAromele tari, condimentele si grasimile stimuleaza greata si agraveaza tulburarile digestive.
La polul opus, se afla alimentele dietetice (orezul, cartofii fierti, taieteii etc.), pe care este bine sa le consumati pentru ameliorarea simptomelor de greata si varsaturi.
Ardeii iuti
SusIn ciuda faptului ca alimentele condimentate nu sunt recomandate in afectiunile digestive, cercetatorii au descoperit ca ardeii iuti pot fi utili in combaterea senzatiei de greata.
Acestia contin un compus numit capsaicina, care blocheaza perceptia de durere.
Aceeasi substanta stimuleaza neurotrasmitatorul P, care actioneaza asupra creierului simular cu medicamentele antivomitive.
Retetele cu ardei iuti in compozitie sunt recomandate chiar si pacientilor diagnosticati cu cancer, care au tulburari de apetit din pricina simptomelor digestive cauzate de chimioterapie.
Tot in ameliorarea simptomelor de greata este recomandat sa consumati minimum 8-10 pahare de apa pe zi, dar si sa completati aportul de lichide cu sucuri din fructe proaspete si apa minerala slab carbonatata.
Consumati 6-8 mese mici pe zi, in loc de 3 mese principale copioase, optati pentru lactate degresate in totalitate si ramaneti in picioare cateva minute dupa masa (nu va intindeti in pat).
Consumati si dropsuri mentolate, expuneti-va aerului proaspat cat mai mult posibil si concentati-va atentia catre activitati placute.
Evitati alimentele grase si procesate, precum si pe cele bogate in sare.
Feriti-va de mirosurile puternice si reduceti consumul de cofeina, alcool si sucuri acidulate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Menta are efecte uimitoare pentru sanatate
- Contraceptie si placere pentru o viata sexuala implinita
- Autoinducerea varsaturilor: pericole pentru sanatate
- Sarcina - Luna a II-a
- Cistita
- Atacul de panica si tulburarea de panica
- Parazitii intestinali - preventie si remedii
- 9 alimente recomandate cand aveti gripa
- Aditivii periculosi din alimente