Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

11 semne ca trebuie sa eliminati toxinele din organism

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2014

Generalitati

Sus
11 semne ca trebuie sa eliminati toxinele din organism

Starile de oboseala persistente sau problemele cutanate pot fi primele semne care anunta necesitatea eliminarii toxinelor acumulate excesiv in organism.

Detoxificarea este o practica medicinala adoptata de numeroase culturi ale lumii pentru curatarea corpului de substantele nocive si suplimentarea aportului de nutrienti esentiali.

Printre efectele pe termen lung se numara intarirea sistemului imunitar, facilitarea pierderii kilogramelor in plus si ameliorarea tulburarilor digestive, precum si prevenirea bolilor dermatologice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele acumularii excesive de toxine in corp
  3. Semnele ascunse ale toxicitatii cronice
  4. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele acumularii excesive de toxine in corp

Sus

Organismul are propriile sale mecanisme de eliminare a toxinelor, prin functia hepatica, renala, limfatica si pulmonara. Dieta, modul de viata si alti factori de mediu pot afecta procesele naturale de detoxificare, substantele organice cu actiune toxica ajungand sa cauzeze o serie intreaga de probleme de sanatate.

Toxicitatea cronica a organismului se manifesta prin urmatoarele simptome

- oboseala;
- dureri musculare;
- dureri articulare;
- congestia sinusurilor;
- secretii postnazale;
- migrene;
- balonare;
- constipatie;
- materii fecale foarte urat mirositoare;
- tulburari de somn;
- dificultati de concentrare;
- retentie de apa in tesuturi;
- probleme cutanate;
- etc.

Semnele ascunse ale toxicitatii cronice

Sus

De cele mai multe ori, toxicitatea cronica se manifesta prin anumite semne ascunse, ce reprezinta un semnal de alarma important in privinta nevoii de detoxificare a organismului. Cele mai importante dintre acestea sunt enumerate mai jos.

1. Pierderea dificila in greutate

Exista situatii in care modificarea dietei si miscarea nu dau rezultate in eliminarea kilogramelor in plus. Ineficienta unui regim de slabit poate fi cauzata de excesul de toxine din organism. Multe dintre aceste substante nocive (dioxinele, pesticidele) sunt lipofile, ceea ce inseamna ca sunt depozitate in grasimea corporala, asadar tesuturile adipoase sunt mult mai dificil de eliminat.

2. Starile inexplicabile de epuizare

In conditiile care va odihniti 7-8 ore pe noapte si va treziti cu stari inexplicabile de epuizare, cantitatea de toxine acumulata in organism poate fi de vina, din pricina suprasolicitarii glandelor suprarenale. Stresul cronic rezultat produce disfunctii la acest nivel si contribuie la instalarea starilor accentuate de oboseala. Cel mai bun exemplu de astfel de toxina este cofeina, care afecteaza in mod direct glandele suprarenale.

3. Insomnia

Nivelul ridicat al toxinelor in corp determina si o crestere semnificativa a cantitatii de cortizol secretata in organism, asa-zisul hormon al stresului. In mod normal, nivelul cortizolului este cel mai ridicat in prima parte a zilei si cel mai scazut seara. Atunci cand productia hormonului este dezechilibrata pe fondul anumitor factori, asa cum este toxicitatea cronica, secretia cortizolului ramane crescuta in a doua parte a zilei, afectand astfel capacitatea de odihna si determinand instalarea insomniei.

4. Tulburarile de gandire

Oamenii de stiinta au descoperit ca anumite toxine (in special aspartamul si glutamatul de sodiu, ingrediente adaugate in alimentele procesate), pot afecta in mare masura functiile cognitive. Aceste substante chimice nocive in cantitati mari se mai numesc si excitotoxine, deoarece stimuleaza celulele nervoase intr-o masura atat de mare, incat le determina moartea in anumite cazuri. Aspartamul este introdus in numeroase bauturi acidulate fara zahar, alimente dietetice si paste de dinti.

5. Durerile de cap fara cauze aparente

Durerile de cap frecvente, fara o explicatie aparenta, pot fi cauzate de toxinele acumulate excesiv in organism. Substantele asociate de oamenii de stiinta cu debutul durerilor de cap sunt aspartamul, glutamatul de sodiu, metalele grele, colorantii artificiali si conservantii.

6. Oscilatiile de dispozitie

Oscilatiile de dispozitie sunt cauzate, de cele mai multe ori, de tulburarile hormonale. Unele toxine, asa cum sunt xenoestrogenii, interfereaza cu secretia normala a hormonilor, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Acesti compusi sintetici au o actiune similara cu cea a estrogenului in corp. Toxicele substante numite BPA sau ftalatii (provenite din ambalajele din plastic) s-au dovedit a fi cauze posibile ale tulburarilor hormonale in cadrul studiilor derulate de cercetatori.

7. Mirosul corporal neplacut

Respiratia neplacuta (halena) sau mirosul mai pregnant al transpiratiei si al materiilor fecale sunt indicatori posibili ai dificultatii cu care ficatul si colonul reusesc sa eliminele toxinele din organism.

8. Constipatia

Persoanele care nu elimina zilnic materiile fecale din colon din pricina constipatiei sunt predispuse unui risc crescut de toxicitate a sangelui. De aceea, este important sa suplimentati aportul de fibre si de apa in alimentatie, pentru prevenirea si tratarea acestei tulburari digestive frecvente.

9. Durerile musculare

Daca suferiti de dureri musculare fara o cauza aparenta, cantitatea mare de toxine din organism poate fi cauza. Unele substante nocive din corp stimuleaza receptorii durerii de la nivelul muschilor, provocand spasme si dureri musculare.

10. Reactiile cutanate

Atunci cand ficatul nu reuseste sa elimine complet toxinele cu care organismul intra in contact, tesutul cutanat preia aceasta functie. Astfel, creste riscul aparitiei acneei, eczemei sau a furunculului.

11. Sensibilitatea la mirosuri

Persoanele cu o hipersensibilitate la mirosuri, care debuteaza din senin, sufera de regula de toxicitate cronica. Ficatul care nu reuseste sa detoxifice organismul in parametri normali determina instalarea acestui simptom, care conduce de obicei la debutul durerilor de cap si al senzatiilor de greata.

Detoxificarea organismului presupune consumul unei diete usoare, bazate pe fructe, legume, cereale integrale si hidratare intensa. In acest mod, functia ficatului, intestinelor, rinichilor si a pielii de eliminare a toxinelor este imbunatatita. Specialistii recomanda adultilor ca cel putin o data pe an sa urmeze o cura de detoxificare, cu exceptia femeilor insarcinate, mamelor care alapteaza si persoanelor diagnosticate cu boli cronice.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate