Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului

Nu exista persoana care sa nu isi doreasca sa fie mai creativa, mai sensibila, mai productiva, sa exceleze in tot ceea ce face, insa din cauza haosului si a stresului de zi cu zi, este foarte greu de atins intregul potential de activitate al creierului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Mediul inconjurator
  3. Exercitii fizice si mentale
  4. Dieta
  5. Somnul
  6. Socializarea
  7. Invatatul
  8. Obiceiurile
  9. Provocarile
  10. Vitaminele
  11. Stilul de viata
  12. Concluzie
  13. Citeste pe aceeasi tema

Mediul inconjurator

Sus

Patrunderea in mediul inconjurator se face cu toate simturile, pentru ca persoana sa devina un bun ascultator si sa observa toate detaliile si frumusetile naturii.

1. Ascultarea - devenind un bun ascultator veti reusi sa identificati toate subtilitatile care definesc personalitatea cuiva sau care contribuie la solutionarea unei probleme. Persoana va deveni mai constienta pe mediul in care traieste si de tendintele naturale de evolutie.
2. Pauza - pentru a preveni epuizarea este indicat sa plecati cu cateva ore mai devreme de la serviciu sau sa va luati cateva zile libere pentru a va relaxa si pentru a va recapata linistea interioara.
3. Vizualizarea ghidata - aceasta tehnica de medicatie ghidata ajuta mintea sa faca conexiuni intre sentimentele si experientele, care aparent nu au nicio legatura.
4. Aerul curat - improspatarea aerului imbunatateste starea de spirit si puterea de concentrare a creierului.
5. Internetul - navigarea pe internet implica persoana mental si fizic pe masura accesarii unui numar tot mai mare de pagini online.
6. Plimbarile de cunoastere - cunoasteti-va cartierul intr-o noua maniere, astfel, mergeti la plimbare si incercati sa observati mirosurile, zgomotele, textele existente pe peretii blocurilor etc.
7. Identificarea "orei de varf" a creierului - potrivit, studiilor persoanele in varsta gandesc mai bine dimineata, in timp ce persoanele tinere se concentreaza mai bine dupa-amiaza.
8. Parfum natural - aromele naturale, cum ar fi de santal, cresc fluxul sanguin de la nivelul creierului.
9. Conectati noile amintiri/experiente la evenimente, senzatii sau amintiri mai vechi - realizarea conexiunilor intre noile amintiri si lucrurile pe care creierul deja le cunoaste ajuta la stimularea permanenta a memoriei.
10. Ascultati muzica clasica - potrivit studiilor, persoanele care asculta frecvent muzica clasica reusesc sa faca mult mai repede conexiuni complexe.
11. Evitarea neurotoxicelor - poluantii, aditivii alimentari si alte substante chimice incetinesc activitatea neuronala.
12. Trucuri anti-stres - stresul afecteaza memoria de scurta durata, motiv pentru care tot timpul trebuie sa aplicam trucuri care ajuta la ameliorarea stresului.
13. Observatia - la finalul zilei, persoana trebuie sa treaca in revista ce a observat in ziua respectiva (noul parfum al unui coleg, culoarea camasii pe care o purta directorul etc.) - lucruri marunte care stimuleaza memoria.

Exercitii fizice si mentale

Sus

De fapt, aceste exercitii sunt trucuri care ajuta la mentinerea sanatatii mintii.

14. Desenul - stimuleaza functionarea creierului din emisfera dreapta, zona rar folosita pentru realizarea activitatilor curente.
15. Jurnalul - tehnica utilizata de Leonardo da Vinci ajuta la patrunderea in propriul subconstient, ajutandu-va sa va cunoasteti mai bine.
16. Vocea interioara - acest exercitiu ajuta la imbunatatirea intuitiei. Astfel, pentru aceeasi problema se identifica 3 solutii, dupa o evaluare atenta a acestora, este pusa in practica cea mai buna solutie, aleasa bineinteles, prin intermediul intuitiei.
17. Jucati "acest lucru sau acela" - reusita acestui joc se numeste intuitie. Astfel, trebuie sa identificati munti, orase, tari etc. avand in fata o simpla fotografie, si o intrebare "este oras sau tara?" sau "este munte sau plaja?", in functie de modulul jocului.
18. Sedinte de automasaj - acest exercitiu de acupresura stimuleaza activitatea creierului, deci, implicit memoria, atentia, concentrarea etc.
19. Aerobicul - contribuie la buna oxigenare a sangelui si creste fluxul sanguin de la nivelul creierului, conducand la o relaxare neuronala.
20. Jucati "Rosu sau verde" - este un test care se bazeaza pe spontaneitate si intuitie. Culoarea rosu se asociaza cu nu/fals/stop iar culoarea verde cu da/adevarat/treci, dupa care primiti o intrebare la care trebuie sa raspundeti cu rosu sau verde.
21. Dansul - contribuie la imbunatatirea conditiei fizice, oferind noi provocari creierului.
22. Puzzle-urile - toate tipurile de puzzle ajuta la stimularea activitatii creierului.
23. Neurobica - exercitii fizice realizate numai cu ajutorul simturilor, ca de exemplu: imbracatul pe intuneric.
24. Crearea povestilor - ganditi-va la o poveste pe care o veti spune prietenilor, in care sa existe un fir epic, glume si alte detalii.
25. Teste grila de cultura generala - contribuie la imbunatatirea culturii generale prin acumularea zilnica de noi informatii.
26. Sudoku - este unul dintre cele mai solicitante exercitii pentru stimularea creierului.

Dieta

Sus

Exista alimente care contribuie la stimularea activitatii neuronale, iar consumarea regulata a acestora ajuta la o mai buna functionare cerebrala.
27. Afinele - datorita continutului ridicat de antioxidanti, afinele stimuleaza dezvoltarea celulelor.
28. Varza rosie - contine polifenoli, care imbunatatesc functionarea neuronala si scad riscul aparitiei accidentului vascular cerebral si a bolii Alzheimer.
29. Legumele crucifere - aceasta grupa de legume cuprinde: varza, conopida, broccoli, varza de bruxelles. Potrivit studiilor, consumul acestor legume impiedica declinul cognitiv cu pana la 40%.
30. Migdalele - contin fenilalanina, care stimuleaza producerea de dopamina, adrenalina si noradrenalina.
31. Alunele de padure - contin proteine, acizi grasi omega-3 si ajuta la ameliorarea depresiei si insomniei.
32. Somonul - contine acizi grasi omega-3 care ofera beneficii pentru buna functionare a creierului.
33. Iaurtul - contine tirozina care imbunatateste atentia si durata de reactionare a creierului.
34. Ceaiul verde - stimuleaza productia de dopamina si conexiunile interneuronale.
35. Asparagus - o cana de asparagus contine 70% din necesarul zilnic de acid folic, una dintre cele mai importantevitamine care stimuleaza memoria.
36. Capsunile - sunt bogate in antioxidanti care imbunatatesc capacitatea celulelor de a transmite mesaje la creier.
37. Ouale - contin proteine si coline, care imbunatatesc memoria;
38. Cimbrul - potrivit studiilor, cimbrul imbunatateste activitatea neuronala chiar si in cazul persoanelor in varsta.
39. Rosiile - ofera creierului carotenoizi valorosi care il ajuta sa se mentina tanar;
40. Alimentatie fara carbohidrati - alimentele bogate in carbohidrati conduc la instalarea oboselii, mai ales daca sunt si alimente care contin zahar alb.
41. Alimentatia regulata - potrivit studiilor, creierul persoanelor care sufera de anorexie este preocupat de perfectionare si detalii si nu de creativitate si impulsivitate.
42. Cofeina - aceasta ajuta la mentinerea temporara a starii de alerta si previne aparitia declinului cognitiv.

Somnul

Sus

Somnul este important deoarece asigura necesarul de energie pentru realizarea activitatilor zilnice si stimuleaza performanta cerebrala.

43. Trezirea dis-de-dimineata - "ziua buna de dimineata se cunoaste", astfel, treziti-va devreme pentru a avea timp sa va pregatiti in tihna, fara graba.
44. Atipitul - numai 6 minute daca reusiti sa atipiti, creierul se va simti revigorat, iar memoria va fi stimulata!
45. Somnul profund - dormiti atat cat este nevoie, pentru ca somnul dvs. sa atinga etapa REM cand un sfert din creier trimite informatii celorlalte parti care sunt de obicei stimulate de simturile noastre. Astfel, se ajunge la conexiuni si visare.
46. Respectarea programului de somn - un program regulat de somn va ajuta sa adormiti mai repede si sa va treziti mai usor, si bineinteles, odihniti.
47. Culcati-va devreme - potrivit studiilor, somnul dinainte de ora 24:00 este mult mai odihnitor si mai benefic creierului, decat cel de dimineata.

Socializarea

Sus

Stiati ca socializarea, petrecerea timpului in compania prietenilor, influenteaza starea de spirit si activitatea creierului? Va prezentam cateva activitati sociale cu impact asupra sanatatii creierului.

48. Voluntariatul - reduce stresul, va ajuta sa legati noi prietenii si sa invatati lucruri noi;
49. Organizarea petrecerilor - in astfel de situatii creierul se concentreaza pe un nou tip de detalii, si persoana in sine se va bucura de interactiunea sociala.
50. Impartasiti experientele - creierul este ajutat sa realizeze noi conexiuni prin repovestirea anumitor intamplari prietenilor.
51. Petrecerea timpului liber in compania prietenilor - relatiile si activitatile sociale imbunatatesc functia cognitiva si diminueaza stresul.
52. Aderati la un grup de discutii - aceste grupuri satisfac nevoia de socializare si ajuta orice persoana sa vada lucrurile dintr-o noua perspectiva.
53. Inscrieti-va la cursuri cu prietenii - invatatul in echipa imbunatateste functia cognitiva a creierului, prin repetarea in grup a lucrurilor invatate.
54. Interactiunea cu alte persoane - nu fiti sociabili doar cu cunoscutii, creierul dumneavoastra va avea numai beneficii si atunci cand interactionati si cu alte persoane, de exemplu: puteti saluta atat vecinii, cat si strainii.

Invatatul

Sus

Persoanele care invata constant ceva nou prezinta un risc mai scazut ca odata cu inaintarea in varsta sa sufere de tulburari de memorie, sau de alte afectiuni degenerative.

55. Inscrieti-va la noi cursuri - explorati domenii noi pentru a va pune creierul in fata unor noi provocari, de exemplu: practicati gandirea critica.
56. Memorati poezii - memorati o poezie in fiecare zi, iar seara spuneti-o unei alte persoane;
57. Lectura - cititul stimuleaza functia cognitiva si, totodata, dezvolta intuitia.
58. Invatati versurile melodiilor preferate - stimuleaza memoria.
59. Metoda brainstorming - aceasta metoda stimuleaza creativitatea. Principiul desfasurarii acestei metode este: cantitatea genereaza calitatea.
60. Echilibrul cunoasterii - analizarea excesiva a unui subiect conduce la inhibarea creativitatii, deci din cand in cand o pauza este bine venita.
61. Limitarea statului in fata televizorului - desi exista si programe educationale la televizor, potrivit studiilor omul invata mai bine si mai repede daca se implica activ intr-o activitate;
62. Scrieti! - chiar daca nu sunteti scriitori, pentru stimularea creativitatii este indicat ca in fiecare zi sa asterneti pe hartie cateva idei.
63. Aplicarea - puneti in practica toate abilitatile nou dobandite, pentru ca, creierul dvs. sa se obisnuiasca cu noile strategii si moduri de a gandi.
64. Alegerea lecturilor - pentru a pune creierul in fata unei noi provocari sunt recomandate revistele despre stiinta sau despre calatorii, in detrimentul romanelor politiste.
65. Experimentati cat mai mult posibil - chiar daca va ganditi ca este o idee nechibzuita pentru solutionarea problemei, experimentarea ajuta la mentinerea creativitatii.
66. Notitele - persoanele care iau notite isi amintesc usor informatiile acumulate deoarece asociaza evenimentele si subiectele din timpul cursului cu subiectul in sine.
67. Intrebati! - puneti intrebari ori de cate ori nu intelegeti ceva, aceasta activitate va antreneaza in discutie si va ajuta sa va amintiti mai usor subiectele in jurul carora s-au purtat discutiile.

Obiceiurile

Sus

Va prezentam cateva obiceiuri care ajuta la imbunatatirea activitatii creierului.

68. Respirati profund - ajuta ca oxigenearea fluxului sanguin, care implicit, ajunge la creier.
69. Meditatia - va ajuta sa va eliberati de alte ganduri, si va invata cum sa va conectati asupra prezentului, pe care il traiti.
70. Utilizarea degetelor - folosirea degetelor conduce la stimularea creierului, astfel, se recomanda utilizarea pixului pentru a scrie, in locul calculatorului, sau rasucirea stiloului intre degete.
71. Igiena orala - sanatatea orala precara conduce la aparitia declinului cognitiv.
72. Lista - conceperea listelor ajuta la realizarea de conexiuni dar si la analizarea sarcinilor atat vizual, cat si prin folosirea memoriei.
73. Varietatea - spuneti NU rutinei deoarece nu este benefica creierului; astfel, diversitatea este cuvantul de ordine si se impune in alegerea: alimentatiei, filmelor, locurile pentru petrecerea timpului liber etc.
74. Renuntati la fumat - nicotina reduce capacitatea de functionare a creierului prin restrictionarea fluxului de sange care ajunge la creier.
75. Limitati consumul de alcool - alcoolul afecteaza sanatatea mentala pe termen scurt, si totodata, consumul frecvent de alcool conduce la declinul cognitiv pe termen lung.
76. Incredere in sine - intuitia si puterea naturala a creierului sunt stimulate numai prin increderea in instinctele proprii.
77. Scrierea - numai simpla notare a faptelor, evenimentelor, cursurilor ajuta la memorarea lor.
78. Jurnalul - tinerea unui jurnal inseamna asigurarea unor noi conexiuni la sfarsitul zilei.
79. Traducerile - daca vorbiti o alta limba sau pur si simplu incercati sa invatati o alta limba, incercati sa traduceti conversatii, scene de la televizor sau din filme.

Provocarile

Sus

Stimulati activitatea cerebrala prin aflarea limitelor creierului.

80. "Foloseste cealalta mana" - acest exercitiu se potriveste cu zicala romaneasca "te scarpini la urechea stanga, cu mana dreapta". Deci, fortati creierul sa se concentreze asupra unei activitati care de regula este realizata in mod involuntar.
81. Calatoriile - acestea inseamna pentru creier noi provocari, noi experiente, peisaje, sunete etc.
82. Jucati scrabble - acest joc determina creierul sa faca multiple conexiuni si sa gaseasca cele mai eficiente solutii in cazul anumitor provocari.
83. Amintire-Reamintire - prin aducerea aminte a unor fapte, detalii importante sau conversatii din ultimile zile, creierul este stimulat si activitatea neuronala imbunatatita.
84. Drumul spre serviciu/scoala - schimbarea traseului inseamna evitarea unei rutine, ceea ce contribuie la cresterea activitatii neuronale.
85. Extra responsabilitati - asumarea unei responsabilitati in plus inseamna o noua provocare pentru creier, astfel, nu desemnati toate sarcinile subordonatilor!
86. Memorarea numerelor de telefon - creierul va fi angajat intr-un efort intens cand incercati sa va amintiti un numar de telefon.
87. Reamenajarea mobilei din casa - este uimitor cat de mult creierul se poate obisnui cu un anumit mediu, dar daca totul este rearanjat acesta va trai o noua experienta odata cu intrarea in fiecare incapere.
88. Realizarea aleatorie a sarcinilor - evitati rutina prin indeplinirea aleatorie a sarcinilor.
89. Intervievarea - intrebarile legate de locul de munca sau relatii ajuta la improspatarea informatiilor si stimuleaza procesul de invatare.
90. Implicare fizica si mintala - creierul se implica mai mult intr-o activitate fizica atunci cand este combinata cu o activitate mintala, si invers; ca de exemplu: rasucicea unui creion in timp ce cititi.
91. Teste - rezolvarea testelor din diferite domenii contribuie la descoperirea punctelor slabe si la gasirea solutiilor pentru imbunatatirea acestora.
92. Noile mijloace de comunicare - utilizati noile mijloace de comunicare pentru a interactiona; de exemplu, daca o persoana este obisnuita sa vorbeasca la telefon cu clientii sai, poate incerca sa foloseasca posta electronica pentru a dobandi o noua experienta.
93. Memorarea numelor proprii - se merge pe acelasi princiu ca memorarea numerelor de telefon, astfel, se recomanda ca la fiecare petrecere sau eveniment social sa incercati sa retineti numele tuturor invitatilor.

Vitaminele

Sus

Creierul, ca si alte organe ale corpului, are nevoie de vitamine pentru mentinerea sanatati si imbunatatierea activitatii.

94. Vitamina E - o cantitate suficienta de vitamina E in organism ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.
95. Complexul de vitamine B - previne degenerarea neuronala la persoanele varstnice.

Stilul de viata

Sus

Un stil de viata sanatos mentine mintea ascutita la orice varsta!

96. Mentinerea sanatatii - consumul ridicat de grasimi saturate sau diabetul zaharat de tip 2 afecteaza sanatatea creierului.
97. Mentinerea unui nivel optim de energie - exercitiile fizice si dieta sanatoasa asigura persoanelor nivelul necesar de energie pentru indeplinirea activitatilor cotidiene.
98. Sanatatea inimii - alimentele recomandate pentru mentinerea sanatatii inimii si activitatile fizice sunt, de asemenea, utile pentru mentinerea sanatatii creierului.
99. Remediile naturiste - pentru a evita aparitia efectelor secundare provocate de anumite remedii naturiste se recomanda consultul medical!
100. Protectie in timpul exercitiilor fizice - de exemplu, daca obisnuiti sa mergeti cu bicicleta se recomanda utilizarea unei casti de protectie, deoarece fiecare comotie suferita creste riscul de dementa.

Concluzie

Sus

Doar adoptand un stil de viata sanatos, imbinand medicatia cu exercitiile fizice si alimentatia sanatoasa, vom descoperi mai multe moduri prin care ne putem stimula activitatea creierului.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate