Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 solutii istete pentru ameliorarea durerilor din timpul verii

Actualizat la data de: 16 Iulie 2014

Generalitati

Sus
10 solutii istete pentru ameliorarea durerilor din timpul verii

In timpul verii, ameliorarea durerilor poate fi o prioritate pentru persoanele care sufera de dureri cronice, accentuate de caldura excesiva, umiditate si expunerea la radiatiile ultraviolete.

Un set de precautii menite sa previna disconfortul fizic ajuta la desfasurarea activitatilor placute din anotimpul cald in cele mai bune conditii!

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Accentuarea durerilor in sezonul cald
  3. Metode de combatere a durerilor cronice vara
  4. Citeste pe aceeasi tema

Accentuarea durerilor in sezonul cald

Sus

Pe masura ce temperaturile cresc, se modifica si presiunea atmosferica si nivelul umiditatii din aer. Aceste schimbari pot trece neobservate in cazul multor persoane, cu exceptia celor care sufera de dureri cronice.

Atunci cand presiunea barometrica scade, corpul poate reactiona prin cresterea nivelului fluidelor din organism, care ajung sa puna presiune pe nervi si oase. Astfel, se pot instala dureri accentuate, in special in regiunile sensibile.

Umiditatea crescuta din atmosfera este asociata cu durerile de cap mai frecvente. Pacientii care sufera de osteoartrita sau artrita reumatoida observa aparitia edemului la nivelul degetelor si articulatiilor, cauzat de caldura excesiva.

Disconfortul provocat de temperaturile caniculare conduce si el la surmenajul corpului, care este mai expus deshidratarii si pierderii sodiului prin transpiratie. Pe acest teren sensibil, durerile recurente devin mai dificil de suportat, mai ales in cazul persoanelor diagnosticate cu fibromialgie.

Vestea buna este ca pana si persoanele care sufera de dureri cronice se pot bucura de vara fara sa renunte la activitatile preferate, cu ajutorul catorva masuri de ameliorare a senzatiilor dureroase.

Metode de combatere a durerilor cronice vara

Sus

1. Nu va expuneti inutil factorilor care va agraveaza durerile

In zilele toride, cand calitatea aerului este scazuta, iar nivelul umiditatii din atmosfera atinge cote inalte, este de preferat sa petreceti cat mai mult timp in interior. Programati-va deplasarile in cursul diminetii, cand soarele nu este atat de puternic.

Daca nu puteti evita expunerea directa la caldura si umezeala, limitati nivelul efortului depus, luand mai multe pauze de odihna, in locuri umbrite, unde aveti acces la apa proaspata. Purtati haine lejere, din materiale vaporoase si protejati-va zona capului cu o palarie de soare cu borul lat si ochelari cu lentile anti-UV.

2. Hidratati-va din plin

Deshidratarea este un factor agravant al migrenelor, dar si o cauza a epuizarii, mai ales in conditiile unui disconfort termic accentuat. Hidratarea este si o conditie pentru reducerea nivelului inflamatiilor in corp, precursoarele durerii cronice.

Consumati cel putin doi litri de lichide pe zi (apa plata, sucuri naturale din fructe si ceaiuri din plante), evitand in acelasi timp bauturile diuretice (pe baza de cofeina, zahar sau alcool). Este esential sa nu asteptati niciodata pana la instalarea senzatiei de sete pentru a bea apa. In acest punct, corpul este deja afectat de deshidratare.

3. Dozati cu atentie efortul fizic

Cercetarile ultimilor ani au descoperit ca sportul ajuta la combaterea durerilor, mai ales in cazul celor cronice. Insa miscarea din timpul verii trebuie sa fie dozata cu atentie, altfel poate avea efectul contrar.

Nu faceti sport in aer liber cand soarele este puternic si aerul aproape irespirabil. Optati pentru inotul in interior sau faceti jogging dimineata devreme, inainte de ora 10. Plimbati-va cu bicicleta in zone umbrite, iar daca va bucurati de un joc de volei pe plaja, retrageti-va din cand in cand sub umbrela, pentru a va racori.

4. Odihniti-va suficient

Programati-va orele de somn potrivit recomandarilor medicilor cel putin 8 ore de odihna in fiecare noapte. Organismul va avea, astfel, mai multa rezistenta pentru a suporta conditiile meteorologice dificile.

5. Urmati o dieta sanatoasa

Abundenta de fructe si legume proaspete din timpul verii va ofera alternative excelente sa va hraniti sanatos. Alimentatia joaca si ea un rol-cheie in prevenirea durerilor cronice, deoarece produsele sarate, zaharul, cafeina, aditivii alimentari, conservantii si lactatele accentueaza in general disconfortul provocat de migrene sau diversele forme de artrita.

Lactatele, in mod special, accentueaza durerile articulare, atunci cand sunt consumate in perioadele cu umiditate excesiva in mediul ambient.

6. Scapati de dureri prin relaxare

Odata ce durerile s-au instalat, le puteti combate eficient si cu ajutorul tehnicilor de relaxare, precum meditatia, exercitiile de respiratie sau yoga. Aceste practici ajuta la diminuarea nivelului de stres resimtit in organism, un factor important de crestere a sensibilitatii la durere.

7. Apelati la terapia cu apa

Daca suferiti de dureri de spate sau de incheieturi, terapia cu apa s-a dovedit a fi extrem de eficienta in combaterea acestor simptome. Profitati de sezonul cald pentru a inota in piscina sau in mare, intr-un ritm moderat, fara sa va suprasolicitati.

8. Investiti in confortul termic din propria locuinta

O temperatura placuta acasa si un nivel optim al umiditatii din propria locuinta sunt esentiale pentru un bun control al durerilor pe timpul verii. Investiti intr-un aparat de aer conditionat sau intr-un ventilator performant, precum si intr-un dezumidificator. In acest mod, va puteti retrage intr-un mediu in care va simtiti bine si va asigurati si o odihna placuta pe timpul noptii, foarte importanta pentru prevenirea crizelor dureroase.

9. Consumati cat mai multe alimente usor de digerat

Alimentele care faciliteaza digestia sunt si cele care reduc nivelul inflamatiilor in corp, asadar previn debutul durerilor. Printre aceste tipuri de hrana se numara legumele cu frunze verzi, sursele de acizi grasi omega-3, sparanghelul, fructele sarace in zahar (ciresele, merisoarele, prunele sau ananasul) si produsele din soia.

10. Urmati intocmai tratamentul prescris de medic

Oricat de multe metode alternative ati folosi pentru ameliorarea durerilor din timpul verii, ramane esential sa urmati tratamentul prescris de medic si recomandarile sale. Nu excludeti varianta de a combina terapia medicamentoasa cu alte tratamente complementare (asa cum este acupunctura), pentru a culege cele mai bune rezultate.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate