10 secrete care va ajuta sa nu va imbolnaviti
Generalitati
SusFrecventa cu care va imbolnaviti pe tot parcursul anului depinde in mare masura de modul in care reusiti sa va menajati starea de sanatate prin obiceiuri zilnice sanatoase. Randamentul sistemului imunitar in fata agentilor patogeni din mediu poate fi imbunatatit printr-o serie de metode simple, care s-au dovedit a fi eficiente in cadrul studiilor de specialitate.
In sezonul rece, cea mai importanta metode de prevenire a infectiilor respiratorii este vaccinarea antigripala. In orice anotimp, insa, alte cai de protectie a organismului impotriva bolilor sunt cheia unei imunitati de fier si a unei stari generale de bine.
Cuprins articol
Metode demonstrate de crestere a imunitatii organismului
SusCercetarile oamenilor de stiinta au demonstrat, de-a lungul anului, ca exista mai multe secrete ale cresterii imunitatii organismului, mai ales in perioadele epidemiei de gripa si raceala. Aceste obiceiuri sanatoase va ajuta sa nu va imbolnaviti, chiar si atunci cand virusurile plutesc peste tot in aer.
1. Miscarea in aer liber
Miscarea in aer liber este o adevarata sursa de sanatate, mai ales in anotimpul rece. Conceptia comuna a oamenilor este aceea ca prevenirea imbolnavirii pe timpul rece consta in izolarea de frig si petrecerea timpului in interior, la caldura. In realitate, tocmai acest obicei poate favoriza evolutia unei infectii respiratorii, deoarece germenii se inmultesc la temperaturi ridicate si sunt transmisi mai usor de la o persoana la alta in spatii mici si inchise.
Astfel, atunci cand iesiti la aer curat, va izolati de germenii care circula intr-un spatiu inchis. Mai mult decat atat, miscarea in mediul exterior ajuta la stimularea productiei de monocite si neutrofile, celule de aparare prin care functia imuna lupta cu succes impotriva virusurilor si bacteriilor cu care organismul intra in contact.
2. Relaxarea
Relaxarea este necesara creierului si corpului din numeroase motive, inclusiv pentru cresterea imunitatii. Este important sa faceti din relaxare o prioritate, daca doriti sa va reduceti considerabil sansele de imbolnavire.
Stresul gestionat necorespunzator creste susceptibilitatea la contactarea unei raceli sau gripe, avertizeaza specialistii, deoarece stimuleaza productia de hormoni ai stresului, asa cum sunt glucocorticoizii. Acestia din urma impiedica organismul sa produca citokine, molecule care transmit sistemului imunitar ca este momentul sa reactioneze.
Odihna suficienta, activitatile placute efectuate in timpul liber si tehnicile de relaxare (exercitii de respiratie, meditatie, yoga etc.) va ajuta sa dobanditi atat un echilibru psihic, cat si o imunitate de fier.
3. Igiena fara cusur a mainilor
Bolile infectioase se transmit printr-un canal principal: mainile murdare care au atins obiecte contaminate. Raceala si gripa se raspandesc foarte usor pe aceasta cale, de aceea este important sa nu va atingeti ochii, nasul sau gura fara sa va spalati foarte bine pe maini inainte.
Apa din abundenta si sapunul sunt doua arme importante in lupta impotriva imbolnavirilor. Germenii se pot inmulti pe suprafata unui sapun solid, de aceea este de preferat sa utilizati unul lichid, cu ingrediente antibacteriene.
Spalati mainile cu sapun cel putin 20 de secunde inainte de clatire si uscati-va bine palmele cu un prosop curat (mainile umede pot imprastia mai usor bacteriile decat cele uscate).
4. Programul sanatos de somn
O noapte in care odihna a fost deficitara nu va avea consecinte semnificative asupra starii de sanatate, insa un program haotic de somn, prelungit pe o perioada mai lunga de timp, afecteaza major randamentul sistemului imunitar.
Cu toate ca expertii spun ca nevoia de odihna variaza de la o persoana la alta, studiile de specialitate au demonstrat ca mai putin de 7 ore de somn in fiecare noapte tripleaza riscul contactarii unei infectii, pe fondul sistemului imunitar slabit.
5. Consumul moderat de alcool
Alcoolul consumat in exces (mai mult de 1-2 pahare pe zi) nu este cel mai bun aliat al imunitatii organismului. Intrucat afecteaza capacitatea de odihna, poate sa conduca la privarea de somn, un factor de risc important in scaderea rezistentei organismului in fata bolilor.
6. Consumul bogat de lichide
Hidratarea optima a organismului este o conditie esentiala a mentinerii starii de sanatate pe termen lung, in orice anotimp. In sezonul rece, consumati frecvent ceaiuri din plante cu miere si lamaie. Inhalarea aburilor stimuleaza cilii nazali (foliculii de par din nas), cu rol in evacuarea rapida a germenilor care incearca sa patrunda in organism prin intermediul cailor respiratorii. Mierea are excelente proprietati antibacteriene, iar lamaia ajuta la fluidificarea mucusului.
7. Suplimentarea proteinelor in dieta
Cercetatorii au demonstrat ca dietele sarace un proteine scad randamentul sistemului imunitar. In perioadele prolifice imbolnavirilor sezoniere, introduceti in alimentatie sursele principale ale acestor nutrienti, precum ouale, carne, pestele sau lactatele.
8. Igienizarea echipamentelor de fitness
In vreme ce sportul este recomandat pentru intarirea imunitatii organismului, este bine sa il practicati in conditii de siguranta. Daca frecventati o sala de fitness, este important sa va asigurati ca nu intrati in contact direct cu suprafete potential contaminate cu germeni. Acoperiti echipamentele pe care le folositi cu un prosop personal curat si dezinfectati manerele acestora cu servetele antibacteriene, inainte sa le atingeti.
9. Curatarea obiectelor uzuale
Toate obiectele pe care le atingeti frecvent (sau sunt manevrate si de alte persoane), precum tastatura computerului, imprimanta de la birou, manerele usilor sau butoanele liftului, sunt posibile purtatoare de agenti patogeni. De aceea, este foarte important sa le dezinfectati frecvent chiar daca par sa fie curate. Rinovirusurile pot supravietui pana la 48 de ore pe suprafete diverse.
10. Inlocuiti sticlele din plastic
Sticlele din plastic ajung sa fie reutilizate in repetate randuri, fiind potentiale surse de imbolvavire. Materialul din care sunt confectionate poate gazdui bacterii si virusuri, uneori imposibil de eliminat prin simpla spalare a acestor recipiente. Specialistii recomanda inlocuirea lor dupa prima utilizare, pentru prevenirea instalarii infectiilor gastro-intestinale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- 10 alimente care contin grasimi sanatoase
- Obiceiuri care va afecteaza creierul
- 5 secrete ale oamenilor care nu se imbolnavesc niciodata
- Cele mai contagioase boli pe care le poti lua in spatiile comune
- 5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea
- 10 pericole la care te expui daca nu bei suficienta apa
- Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care suferi
- Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti ...
- Prevenirea riscului de imbolnavire in stomatologie
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top