Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 lucruri care iti incetinesc metabolismul

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2016
10 lucruri care iti incetinesc metabolismul

Metabolismul uman este mai activ in copilarie si incetineste odata cu avansarea spre varsta maturitatii.

Exista insa si alti factori care iti pot lenevi metabolismul.

Hormonii

Hormonii sunt substante secretate de glandele endocrine, pentru a stimula si coordona activitatea anumitor organe sau chiar a intregului organism.

Hormonii secretati de glanda tiroida, de exemplu, au un rol esential in mentinerea unei bune functionari a metabolismului. O tiroida activa ne ajuta sa ardem grasimile in mod eficient si sa avem energie.

Cand functia tiroidiana este perturbata, apar dereglari metabolice, arderile scad in intensitate si tu te simti obosit, fara vlaga si chiar depresiv.

Genele

Exista persoane care au predispozitie spre tulburari metabolice si, implicit spre ingrasare. Vestea buna este ca aceste predispozitii nu produc efecte, atunci cand adopti un stil de viata sanatos si renunti la obiceiurile care iti fac rau.

Activitatea fizica si alimentatia corecta sunt cele mai mari arme pe care le poti folosi in acest sens.

Privarea de somn

Atunci cand esti obosit, organismul tau isi incetineste "motorul", pentru a conserva energia si a-ti da ocazia sa rezisti treaz.

Din pacate, noptile albe isi pun amprenta asupra sanatatii tale mai mult decat crezi. Nu numai ca te ingrasi, din cauza incetinirii metabolismului, dar poti experimenta diferite stari negative precum lipsa de concentrare, nervozitate, dureri de cap sau de stomac.

Sarea de mare

Desi este folosita de bucatarii experimentati, sarea de mare nu contine iod, un element indispensabil bunei functionari a tiroidei, glanda care raspunde direct de functia metabolica.

Folosirea pe termen lung a sarii de mare si eliminarea din alimentatie a sarii iodate duce la o deficienta de iod in organism si, implicit, la dereglari ale glandei tiroide.

Dietele de infometare

Organismul adultului este facut sa functioneze cu aproximativ 2.000-2.500 de calorii, in cazul femeilor, respectiv 3.000-3.500 de calorii, in cazul barbatilor.

Cand tii diete severe, bazate pe reducerea numarului de calorii, organismul tau reactioneaza in consecinta: incepe sa consume mai putin din calorii, pentru a-si conserva energia si a face fata regimului de infometare.

Hidratarea deficitara

Apa este esentiala pentru buna functionare a metabolismului. Cand nu bei suficient de multa apa, organismul este fortat sa se descurce cu ce are si incepe sa-si incetineasca toate procesele.

Cafeaua fara cofeina

Studiile au demonstrat ca o ceasca de cafea bauta dimineata are puterea de a accelera metabolismul, determinandu-l sa arda grasimi mai eficient. Prin urmare, alegerea cafelei decofeinizate nu este inspirata, din acest punct de vedere.

Caldura

Caldura te moleseste, asta este clar. Aceasta moleseala este chiar consecinta incetinirii metabolismului.

Atunci cand se confrunta cu temperaturi peste nivelul de confort termic, organismul face eforturi sa se adapteze. Isi incetineaste functiile pentru a avea mai multa energie sa regleze temperatura corpului.

Medicamentele antidepresive

Specilistii au ajuns la concluzia ca anumite medicamente, precum antidepresivele sau antipsihoticele, au un efect de incetinire a arderilor in organism. Un efect similar il au si tratamentele pentru incetinirea ritmului cardiac.

Discuta cu medicul tau despre aceste efecte adverse si stabiliti impreuna care sunt cele mai bune metode de a-ti pastra metabolismul activ.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate