Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum vorbim cu copilul despre pubertate

Actualizat la data de: 16 Noiembrie 2011

Necesitatea de a comunica din timp

Sus
Cum vorbim cu copilul despre pubertate

Astazi copiii sunt expusi la un volum destul de mare de informatii care abordeaza relatiile intime atat la tv cat si pe internet. Astfel, in momentul in care parintii doresc sa aiba cu ei discutii legate de ceea ce implica pubertatea, copiii ar putea sa fie deja familiarizati cu unele idei.

Multe dintre sursele de informare folosite de copii ar putea sa nu fie de incredere, de aceea ceea ce transmite parintele ar putea fi de un real ajutor pentru copilul sau aflat in aceasta etapa de transformari.

Parintii nu trebuie sa astepte ca viitorul adolescent sa-i puna diverse intrebari legate de corpul sau, intrucat acesta este un subiect sensibil. Este important sa se raspunda la toate intrebarile legate de pubertate sincer si deschis, fara sa se astepte initierea discutiei de catre copil.

Pana la varsta de opt ani, micutii trebuie sa stie ce schimbari fizice si emotionale sunt asociate cu pubertatea. Varsta ar putea parea mica, dar trebuie sa se tina cont de faptul ca dezvoltarea fizica a copiilor este din ce in ce mai accelelrata.

Cuprins articol

  1. Necesitatea de a comunica din timp
  2. Organizarea discutiilor cu fetele si baietii
  3. Ce trebuie sa spuna parintii
  4. Intrebari frecvente
  5. Citeste pe aceeasi tema

Organizarea discutiilor cu fetele si baietii

Sus

Cu fetele este vital ca parintii sa vorbeasca despre menstruatie inainte sa se instaleze menarha (prima menstruatie). Daca nu sunt constiente de ce se intampla si de normalitatea acestui fenomen, fetitele s-ar putea speria la vederea sangelui.

Prima zi a primului ciclu menstrual are loc la fetite in jurul varstei de 12-13 ani adica dupa aproximativ doi ani de la debutul pubertatii. Totusi perioada poate sa varieze, la altele prima menstruatie avand loc la aproximativ 9 ani iar la altele spre 15 ani.

In medie baietii experimenteaza manifestarile specifice pubertatii mai tarziu decat fetele (11-12 ani). Dar acestia pot sa se dezvolte sexual si sa sa inceapa sa ejaculeze inainte sa aparitia primelor fire de par facial.

Un rol destul de important il au si lectiile de educatie sexuala de la scoala. Este important ca fiecare dintre copii, indiferent de sexul acestuia sa invete despre modificarile ce apar la pubertate atat in cazul fetelor cat si ale baietilor.

Parintii ar trebui sa intrebe acasa copilul, ce anume a invatat la scoala la lectiile de educatie sexuala pentru a se asigura ca informatiile au fost percepute si intelese corect. Deseori, copiii au multe nelamuriri sau intrebari legate de aceste teme.

Ce trebuie sa spuna parintii

Sus

Atunci cand parintii vorbesc cu copiii despre pubertate este important sa nu-i ingrijoreze si sa le ofere siguranta ca aceste schimbari sunt perfect normale. Perioada pubertatii include multe schimbari si este usor pentru un copil sa se simta nesigur atunci cand se va confrunta cu multe din aceste modificari.

De multe ori, preadolescentii sau adolescentii isi vor exprima nesiguranta legat de aspectul lor, dar trebuie sa stie ca oricine va trece prin aceste lucruri care sunt firesti, dar exista posibilitatea ca unele aspecte sa varieze de la o persoana la alta.

Pubertatea ar putea debuta la fete inca din clasa a treia si poate fi deranjant pentru ea sa poarte sutien, de exemplu. Micuta se poate simti nesigura si incomod mai ales ca multe dintre priviri pot fi atintite asupra ei la vestiar.

La baieti se va schimba vocea si va creste parul facial. La fel ca si in cazul fetelor, daca dezvoltarea are loc destul de devreme la un baiat, acesta se poate simti deranjat de privirile colegilor sau de clasa.

Copiii trebuie sa cunoasca urmatoarele lucruri despre pubertate:
- formele fetelor se rotunjesc, mai ales soldurile si picioarele
- sanii fetelor incep sa creasca, la unele mai repede decat la altele
- atat la fete cat si baieti va incepe sa creasca parul pubian si axilar, iar parul de pe picioare va fi mai inchis la culoare si mai gros
- la ambele sexe posibil sa se manifeste acneea si transpiratia mai abundenta
- pubertatea este o perioada caracterizata printr-un puseu de crestere
- penisurile si testiculele baietilor isi maresc dimensiunile
- vocea baietilor se ingroasa si devine mai profunda
- la baieti creste parul facial si incepe sa se dezvolte masa musculara
- la baieti apare ejacularea in timpul somnului

Fetele trebuie sa fie informate legat de modalitatile de mentinere a igienei in timpul menstruatiei dar si despre perioada de ovulatie cand ar putea ramane insarcinate in cazul unui contact sexual neprotejat.

Intrebari frecvente

Sus

In mod deloc suprinzator, copiii pot pune parintilor destul de multe intrebari, pe masura ce invata despre pubertate. Parintii trebuie sa fie pregatiti sa le ofere raspunsurile adecvate. Printre cele mai frecvente intrebari se numera:
- Ce este aceasta umflatura dura de la nivelul pieptului meu? - Fetele pot observa uneori mici umflaturi sub sfarcuri, inainte ca sanii sa inceapa sa se dezvolte. Acest lucru este perfect normal.

- De ce sanii mei sunt atat de mici sau atat de mari? - Dimensiunea sanilor difera de la o persoana de sex feminin la alta. Fiecare parinte trebuie sa-si asigure fiica de faptul ca indiferent de marimea sanilor este frumoasa. Poate fi dificil pentru micute sa aprecieze acest lucru, intrucat fiecare persoana se dezvolta diferit. Marimea si forma sanilor unei fete se vor modifica pe masura ce aceasta va creste.

- De ce este atat de mic sau de mare penisul meu? - La baieti, accentul va fi pus pe marimea penisului. Deoarece nu toti baietii se dezvolta in acelasi ritm, copilul s-ar putea simti ingrijorat de faptul ca penisul sau este prea mare sau prea mic. Dimensiunea acestui organ se va modifica pe masura ce copilul se dezvolta. Penisurile au diferite forme si dimensiuni cand nu se afla in erectie.

- De ce nu am par pubian, inca? - Toti oamenii au par pubian, desi la unii adolescenti acesta apare mai tarziu decat la altii. La fel ca si dimensiunea sanilor, greutate sau inaltime, inclusiv parul pubian are ritmul sau personal de crestere.

- Sunt baiat, de ce imi cresc sanii? - Unii baieti, pot experimenta cresterea temporara a sanilor, in timpul pubertatii. Afectiunea poarta denumirea de ginecomastie si este cauzata de modificarile hormonale. De obicei, manifestarile dispar ori la cateva luni sau cativa ani de la debut.

- De ce nu am inca ciclu menstrual? - Intocmai ca si in cazul altor schimbari specifice pubertatii, ciclurile mensturale apar in momente diferite pentru fiecare dintre fete. De obicei, menstruatia se declanseaza cam dupa doi ani de la instalarea pubertatii. Pentru adolescenta poate fi dificil sa accepte aceste diferente daca majoritatea prietenelor ei au deja ciclu menstrual.


Medici specialisti Sexologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate