Abordarea discutiei despre sex cu adolescentii
Generalitati
SusPe masura ce adolescentii intra in perioada pubertatii, incep sa se intalneasca mai des cu un partener de sex opus si multi dintre ei devin activi sexual.
Pentru multi dintre ei, impulsurile sexuale sunt cele mai intense in timpul adolescentei.
Mai mult de jumatate dintre adolescenti si-au inceput viata sexuala pana la varsta de 17 ani. Pana la varsta de 18 ani, 65% dintre fete si 68% dintre baieti si-au inceput viata sexuala.
Cuprins articol
Abordarea de catre parinti a discutiilor despre sex cu proprii lor copii
SusChiar daca sunt activi sexual sau nu, adolescentii au nevoie de suport pentru a lua decizii responsabile referitoare la sex. Discutiile despre sex nu incurajeaza activitatea sexuala in randul adolescentilor; de fapt, unele studii arata ca o discutie deschisa si onesta despre sex, poate preveni sarcinile nedorite la adolescenti sau poate chiar sa intarzie debutul inceperii vietii sexuale. Purtarea unei discutii deschise, sincere cu adolescentul va depinde in mare masura de relatia parinte-adolescent construita pana in acel moment. Ideal, ar trebui incepute discutiile despre sex cat timp adolescentul se afla in scoala generala. O buna modalitate de a incepe o discutie referitoare la sex, este de a admite in primul rand ca o conversatie despre sex poate fi incomoda, dar adolescentului n-ar trebui sa-i fie frica sa puna intrebari. Totusi discutiile cu adolescentii despre sex si sexualitate nu ar trebui sa fie singulare. Pe masura ce cresc sau se maturizeaza, copiii in mod normal isi pun intrebari legate de sexualitate. Cu cat pot fi indrumati mai bine, cu atat vor fi mai bine pregatiti sa ia decizii responsabile. Daca se intampina o nesinguranta pentru inceperea unei astfel de discutii, sa se foloseasca ca exemplu o situatie din viata de zi cu zi pentru a sparge gheata. Se pot folosi exemple de la televizor sau exemplul unei sarcini accidentale la o adolescenta pentru a deschide o conversatie despre sex sau intalniri.
Biblioteca proprie, biserica, alte institutii clerice sau diverse organizatii pot constitui o sursa de informatii ajutatoare in discutiile cu copiii despre sex sau alte probleme familiale. Organizatiile ofera atat pentru adolescenti cat si pentru parinti, consiliere si cursuri despre sex, intalniri si despre alte probleme importante.
Contraceptia
SusDiscutiile despre prezervative sau alte forme de contraceptie sunt adesea bazate pe principiile familiale si pe atitudine. Totusi, este esential sa se asigure ca adolescentii inteleg cum sa evite bolile care se transmit sexual, cum apare o sarcina, cum sa evite o sarcina nedorita, prin abstinenta sau prin utilizarea prezervativelor si a altor forme de contraceptie.
Abuzul sexual si violul
SusAcordarea adolescentului de informatii despre viol este importanta. Una din patru fete de liceu sau unul din zece baieti de liceu raporteaza un abuz fizic sau sexual in antecedente. Experienta unui abuz sexual expune adolescentul unui risc crescut de abuz sexual sau fizic la o intalnire.
Se recomanda adolescentului urmatoarele:
- sa evite locurile retrase (izolate): sa aleaga locurile populate, unde adolescentul se simte confortabil si in siguranta; sa nu aleaga domiciliul uneia dintre parti ca si loc de intalnire; acestea sunt locurile cele mai familiare unde violurile se produc
- sa aiba incredere in instinct: daca exista o senzatie de vulnerabilitate, aceasta poate fi intemeiata; de exemplu, sa evite petrecerile unde baietii sunt in numar mai mare ca si fetele
- sa nu ezite in a fi nepoliticos: daca intalnirea degenereaza sau adolescentul se simte agitat, se recomanda confruntarea partenerului imediat sau parasirea locului respectiv cat mai repede posibil
- sa evite alcoolul sau drogurile: acestea compromit abilitatea si luarea de decizii responsabile in timpul intalnirii sa recurga la intalniri duble sau in grup: in mod special de prima data, o intalnire in grup poate fi mai confortabila sau mai putin riscanta; cand adolescentii se afla in compania prietenilor de incredere, tind sa se simta in siguranta chiar daca incalca reguli.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Importanta educatiei sexuale
- Sindromul Down - mongolismul
- Pornografia si relatia de cuplu
- Astmul bronsic la copii
- Infectia cu Chlamydia trachomatis
- Dependenta de internet: un fenomen in crestere
- Stenoza Mitrala – abordare a patologiei valvulare cardiace
- Combaterea cresterii ponderale prin abordarea unui stil de viata sanatos
- Abordarea acneei in sarcina