Durerile in gat - cauze si remedii naturiste
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati
SusDurerea la nivelul gatului putem spune ca este cel mai banal simptom intalnit in zilele noastre, insotit de neplacerile cauzate de diverse afectiuni.
Se caracterizeaza prin senzatii de iritare permanenta, arsuri si/sau raceala la nivelul gatului si poate fi insotita uneori de raguseala specifica inflamatiei.
Cauze
SusCele mai multe dureri de gat sunt cauzate de infectii virale, ca de pilda banala raceala, dar si gripa poate determina aparitia unei iritatii la nivelul gatului. De asemenea, faringitele si laringitele de cauze virale au ca prim simptom durerea in gat.
Infectiile cauzate de bacterii localizate la nivelul amigdalelor sau oriunde in cavitatea bucala sunt responsabile si ele de aparitia durerii in gat.
Streptococul sau stafilococul sunt doar doi dintre germenii destul de frecvent depistati la un exsudat faringian. In plus, o durere in gat poate fi cauzata de orice factor ce poate irita membranele mucoasei bucale, laringiene sau faringiene.
Unii iritanti pot fi chiar anumite medicamente, operatii, terapie cu diverse radiatii, fum, praf, gaze, mancare sau bauturi fierbinti, infectii gingivale sau dentare, inclusiv lucrari dentare.
O alta cauza frecventa a durerilor de gat este tusea cronica, intalnita in randul pacientilor cu afectiuni pulmonare cronice, cum ar fi BPOC, astm bronsic, TBC, dar si vorbitul foarte tare produce iritatia coardelor vocale si senzatia de durere dupa efortul depus.
O simpla inflamatie la nivelul gatului poate dura de la cateva zile la cateva saptamani daca nu este tratata.
Unele dureri in gat pot anticipa o raceala, o gripa, o boala contagioasa, cum este mononucleoza infectioasa cu virusul Epstein-Barr, herpesul, precum si unele boli ale copilariei, cum ar fi pojarul si varicela.
In cazuri mai rare, dar posibile, o banala durere de gat poate ascunde si un sindrom de oboseala cronica, o epiglotita, o gingivita netratata corespunzator, abces amigdalian sau chiar cancer laringian.
Remedii medicale si naturale
Sus1. Antiinflamatoarele sunt printre cele mai utilizate medicamente impotriva durerii in gat si la indemana oricui deoarece sunt eliberate si fara prescriptie medicala. Administrate in dozele necesare, aceste medicamente au rol de a reduce inflamatia si de a diminua durerea.
2. Comprimatele masticabile pentru durerile de gat sub diverse arome sunt si ele des utilizate deoarece reduc durerea in cateva minute, cu mentiunea ca trebuie administrate si de 5-6 ori pe zi pentru un efect eficient si pe o durata de cateva zile.
3. Spray-urile de gat atat cu efect anestezic usor, cat si cu rol antibacterian si antiviral sunt si recomandate tot mai des deoarece sunt usor de utilizat.
4. Antibioticele sunt recomandate in situatiile in care simptomele persista, iar la exsudatul faringian a iesit o anumita bacterie patogena ce trebuie eradicata prin antibioticoterapie.
In cazul in care medicul va recomanda un anumit antibiotic, trebuie sa ii spuneti daca sunteti alergic la anumite substante, pentru a sti sa va inlocuiasca antibioticul.
O alta mentiune importanta este si faptul ca acesta trebuie administrat conform recomandarii specialistului, fara a depasi doza si fara a intrerupe tratamentul, chiar daca simptomele au disparut.
Dupa finalizarea tratamentului se face o pauza de 7-10 zile si se repeta exsudatul faringian.
5. Siropul de tuse, alaturi de pastilele pentru tuse sunt recomandate celor care sufera de o tuse fie seaca si iritativa, fie semiproductiva cronica.
6. Gargara cu apa si sare, dar si cu bicarbonat are un efect uimitor in reducerea durerilor de gat deoarece apa sarata omoara bacteriile patogene si reduce inflamatia locala sau excesul de mucus nedorit.
Medicii recomanda pentru gargara jumatate de lingura de sare, dizolvata intr-un pahar cu apa, amestecata cu o lingurita mica de bicarbonat. Daca nu suportati gustul, puteti adauga o lingura de miere de albine, ce are rol cicatrizant asupra mucoasei iritate.
7. Gargara cu ceai de radacina de nalba sau frunze de zmeur ajuta la reducera durerilor in gat si calmeaza senzatia de mancarime.
Daca nu puteti face gargara pentru ca va vine sa vomati, puteti bea ceai cald, dar nu fierbinte, de echinaceea sau de cimbrisor, deoarece ajuta la cresterea imunitatii.
8. Odihna si supa de pui sunt dintre cele mai vechi remedii utilizate inca de pe vremea bunicilor nostri, care nu au dezamagit pe nimeni pana acum.
Recomandari
SusGatiti alimentele pana se inmoaie, iar fierberea si gatirea la aburi sunt metode bune pentru a pastra suculenta.
Taiati mancarea in bucati mici si mestecati incet si cu grija, pentru a nu rani mai tare mucoasa deja inflamata. Daca este nevoie, tocati mancarea sau faceti-o piure, pentru a va fi mai usor sa inghititi.
Evitati sa consumati alimente condimentate, sarate, fierbinti sau acide deoarece riscati ca durerea sa se intensifice.
Este recomandat si consumul suplimentar de vitamine asimilate fie din fructe, fie din suplimente. Vitamina C joaca un rol important deoarece ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.
Schimbati periuta de dinti deoarece multe dintre bacterii se iau de pe periuta de dinti. Periutele de dinti ar trebui sa fie inlocuite lunar si dupa orice tip de boala infectioasa. Intre folosiri, pastrati periuta de dinti in apa oxigenata pentru a distruge microbii.
Respiratia in aer prea uscat ar putea intensifica durerea dumneavoastra de gat si, de aceea, se recomanda folosirea unui umidificator sau vaporizator pentru a umezi aerul mai mult.
Nu ezitati sa cereti parerea medicului daca inflamatia in gat este insotita de vreunul din urmatoarele simptome:
- febra persistenta si ridicata peste 38,8 grade Celsius;
- urticarie sau eruptie la nivelul pielii;
- durere de cap severa si redoare a cefei;
- raguseala prelungita.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Medic specialist Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Mr. dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- 15 remedii simple pentru durerile de urechi
- Cum poate fi ameliorata durerea de dinti
- Durerile sinusale – simptome si remedii
- Remedii pentru atenuarea disconfortului creat de spondiloza cervicala
- Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei!
- Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar
- Ingrijirea picioarelor
- Sindroame gripale
- Raguseala poate semnala o problema mai grava decat te-ai astepta?