Cum putem preveni disfonia si care sunt cauzele aparitiei?
Ce este disfonia
SusDaca vocea dumneavoastra suna ragusit in mod constant, daca are caracter iritant si cateodata va pierdeti vocea, este foarte posibil sa aveti disfonie. Poate ati vorbit prea tare cu o seara inainte, poate ati alergat intr-un mediu rece, sau poate aveti o afectiune medicala de fond, ce cauzeaza disfonie.
Vocea ragusita ar trebui sa treaca de la sine dupa putin timp, dar daca dureaza mai mult de 3 saptamani, trebuie sa faceti o vizita medicului.
Disfonia este, prin definitie, o tulburare a vocii ce duce la modificarea acesteia. Vocea va suna aspru, aspirativ, ragusita si uneori pot aparea momente de lipsa a vocii. Intensitatea si tonalitatea vocii vor fi diferite fata de vocea obisnuita. Desi cauzele disfoniei sunt numeroase, majoritatea nu sunt severe si pot fi tratate cu usurinta.
Cuprins articol
Cum functioneaza vocea?
SusVocea este rezultatul vibratiei sonore ce ajunge la nivelul corzilor vocale si a laringelui. Laringele este un organ al caii respiratorii situat chiar deasupra traheei. Corzile vocale sunt doua benzi fine musculare, atasate laringelui, ce delimiteaza un orificiu intre ele.
Corzile se inchid si se deschid, formand un ciclu. Atunci cand aerul iese din plamani prin bronhii, trahee, ajungand la laringe si la corzile vocale, acestea vibreaza si se formeaza sunetele. Atunci cand corzile vocale sunt relaxate si scurtate, vocea are tonalitate joasa, iar cand sunt contractate si intinse, vocea va avea tonalitate inalta.
Disfonia este foarte comuna. Aproximativ o treime din oameni experimenteaza disonia la un moment dat.
Factori de risc
SusAbsolut orice persoana, de orice varsta, de la copii la varstnici, poate avea disfonie.
Exista insa cateva categorii de oameni ce experimenteaza mai des disfonia, si anume fumatorii cronici si persoanele ce isi folosesc intens vocea, zilnic, persoane precum profesorii, cantaretii, operatorii de telefonie si agentii de vanzari.
Cauze ale disfoniei
SusMulte dintre cauzele disfoniei, desi reprezinta afectiuni medicale, nu sunt severe si astfel nu trebuie sa sperie pacientul.
Cauzele includ:
- Folosirea excesiva a vocii. Daca vorbiti pentru o perioada lunga de timp, cantati mult, aclamati tare sau vorbiti cu o tonalitate inalta, se poate instala disfonia. Pragul de timp dupa care apare disfonia depinde de fiecare persoana, unii dintre noi fiind obisnuiti sa vorbeasca mult, iar altii avand probleme chiar si dupa o zi de utilizare prelungita a vocii. De asemenea, corzile vocale se modifica cu varsta, iar vocea devine mai aspra si mai groasa cu timpul, ceea ce este perfect normal.
- Raceala sau sinuzita
- Laringita. Inflamatia laringelui va cuprinde automat si crozile vocale, care vor fi tumefiate si vor modifica vocea. Laringita poate aparea in contextul unei alergii sau unei infectii de tract respirator superior
- GasRefluxul gastroesofagian sau RGE este afectiunea in care acidul din stomac reflueaza in esofag. Uneori acidul poate ajunge si mai sus, pana la nivelul laringelui, cauzand disfonie.
- Hemoragia corzilor vocale. Daca ramaneti brusc fara voce, sau daca observati ca puteti vorbi, dar nu puteti canta, hemoragia corzilor vocale poate fi suspectata. Aceasta apare prin ruptura unui vas de sange de la nivelul corzilor, umpland tesutul muscular cu sange.
- Unele boli neurologice. IDaca ati avut un accident vascular cerebral sau daca aveti boala Parkinson, aceste afectiunii neurologice pot influenta si laringele. Astfel poate aparea disfonia, printr-un mecanism de control neurologic.
- Nodulii, polipii si chisturile vocale. La nivelul corzilor vocale pot aparea aceste 3 tipuri de formatiuni tumorale benigne, fara risc de malignizare si cancer. Acestea apar de obicei datorita unui grad mare de presiune la nivelul laringelui.
- Paralizia de corzi vocale. In cadrul acestei afectiuni, una sau ambele corzi vocale nu pot functiona: fie nu se pot deschide, fie nu se pot inchide. Etiologia exacta a acestei paralizii nu este complet cunoscuta.
- Cancer laringean. Desi este o forma rara de cancer, disfonia severa cu durata lunga de timp, mai mult de 3 saptamani, trebuie investigata si pentru a exclude un posibil cancer.
- Papilomatoza laringeala, o afectiune ce implica numerosi
- Disfonia spasmodica. Acest tip de disfonie este unul special, fiind cauzat de tensiunea crescuta din muschii laringelui si cei ce inconjoara laringele. Aceasta disfonie se poate dezvolta in timpul laringitei sau poate fi consecinta altor afectiuni sau a stresului prelungit.
Metode de diagnostic
SusIn functie de simptome, medicul dumneavoastra va va recomanda sa mergeti la un consult ORL, cel mai probabil. Dupa o anamneza si un istoric medical, medicul specialist ORL se va orienta in functie de cateva intrebari si raspunsuri.
Intrebarile cele mai comune includ:
- De cat timp aveti disfonia?
- Simptomele au inceput brusc sau s-au instalat gradat?
- Ati avut recent o infectie de tract respirator superior?
- Exista si alte simptome?
- Sunteti fumator?
- Daca da, de cat timp fumati?
- Consumati alcool?
Dupa aceasta discutie, medicul va dori sa va asculte vocea mai atent si sa va examineze gatul si capul. Medicul va palpa ganglionii limfatici si orice alta formatiune suspicionata la nivelul gatului. De asemenea, medicul poate folosi un laringoscop pentru a examina in detaliu corzile voale. Laringoscopul este un instrument special, dotat cu o lumina puternica in capat, ce va fi inserat catre spatele faringelui.
Daca exista uun motiv de ingrijorare dupa examenul fizic, medicul va cere urmatoarele teste:
- Biopsie
- Computer Tomograf
- RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara)
Cum putem preveni disfonia?
SusExista cateva modalitati usoare de preventie a unei voci ragusite. Aceste obiceiuri ar trebui adoptate in special de catre persoanele cu profesii in care isi utilizeaza mult vocea in fiecare zi. Pentru a evita aparitia disfoniei, incercati urmatoarele:
- Nu fumati. Daca sunteti fumator, incercati sa renuntati la fumat. Stati departe si de alti fumatori sau de medii in care se fumeaza, fiindca fumatul pasiv este la fel de periculos.
- Evitati consumul excesiv de cofeina si alcool, fiind substante ce deshidrateaza organismul
- Consumati multa apa
- Folositi un umidificator de aer in locuinta
- Evitati alimentele picante
- Aveti grija de vocea dumneavoastra. Nu abuzati de intensitatea si durata la care puteti ajunge
Cand ar trebui sa merg la medic?
SusPerioada de timp in care disfonia poate ramane netratata de catre un medic este de 3 saptamani. In acest timp se va tine cont de recomandarile de preventie, pentru a imbunatati recuperarea laringelui. Dupa 3 saptamani, daca disfonia nu da semne de imbunatatire, trebuie sa mergeti la medic. Acesta va face mai multe investigatii si va face un plan de tratament. De asemenea, daca asociat disfoniei, experimentati si alte simptome, apelati la ajutor medical. Simptomele grave ce pot insoti disfonia sunt: lipsa de aer, durere atunci cand vorbiti sau inghititi, tuse, lipsa completa a vocii timp de cateva zile.
Concluzie
SusDisfonia are numeroase cauze medicale si non-medicale, cauze ce trebuie identificate. De obicei disfonia dispare de la sine in cateva zile, pana la 3 saptamani. Daca perioada se prelungeste mai mult de 3 saptamani, disfonia devine o problema serioasa si trebuie investigata in detaliu, de catre un medic specialist ORL.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17105-hoarseness
https://www.verywellhealth.com/what-is-dysphonia-5093379
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente?
- Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?
- Care sunt cauzele atacurilor de panica si cum le facem fata
- Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta ...
- Mergi des la toaleta? Iata care sunt cauzele
- Cum putem preveni deteriorarea parului
- Raguseala poate semnala o problema mai grava decat te-ai astepta?
- Disfonia (raguseala)
- Remedii la domiciliu pentru tratarea raguselii