Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ai probleme cu vocea? Afla care pot fi cauzele

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2024

Ce sunt afectiunile vocii

Sus
Ai probleme cu vocea? Afla care pot fi cauzele

Numeroase afectiuni pot evolua cu voce distorsionata sau cu diverse probleme ale vocii. O afectiune a vocii va modifica modul in care sunetele sunt produse, putand interfera serios cu limbajul si cu viata de zi cu zi.

Medicii specialisti in sfera ORL si specialistii in limbaj sunt cei care stabilesc diagnosticul si trateaza diferitele probleme ale vocii. Tratamentul depinde in primul rand de cauza modificarii vocii, iar cauzele sunt multiple.

Cuprins articol

  1. Ce sunt afectiunile vocii
  2. Cauze
  3. Tipologie
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Diagnostic
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Laringele este un mic organ alcatuit din tesut neted situat in interiorul gatului, deasupra traheei si la baza limbii.

Laringele contine cele 2 corzi vocale care, prin vibratia lor, sunt responsabile de aparitia vocii. Aerul care circula si atinge aceste corzi vocale le va apropia si va induce vibratia lor.

Un alt rol al corzilor vocale este inchiderea laringelui in timpul deglutitiei (inghitire), pentru a impiedica aspirarea de alimente in caile aeriene.

Tipologie

Sus

In orice situatie in care corzile vocale se inflameaza, acestea nu mai pot functiona normal si apare o problema a vocii.

Exista mai multe tipuri de disfunctii vocale, cele mai comune fiind:

Laringita

Laringita apare atunci cand corzile vocale se inflameaza, fiind un tip de disfunctie vocala in care vocea este ragusita. In cazurile severe, vocea dispare complet sau aproape complet, pe durata inflamatiei.

Laringita acuta este forma ce apare brusc, deseori din cauza unui virus din tractul respirator superior, dureaza doar cateva saptamani si tratamentul este bazat pe odihna si consum mare de lichide.

Forma cronica a laringitei este o forma indelungata a bolii, iar tratamentul se alege in functie de cauza.

Pareza sau paralizia corzilor vocale.

Corzile vocale pot fi paralizate total sau partial (pareza). Cauzele sunt diverse si includ infectii virale, leziuni ale nervilor, cancer, accident vascular cerebral. Respiratia poate fi ingreunata, iar vocea va lipsi aproape complet. Paralizia poate fi tratata sau poate disparea spontan, insa in unele cazuri aceasta devine permanenta.

Disfonia spasmodica.

O problema a nervilor responsabili de inervatia corzilor vocale, problema ce induce spasmul corzilor. Vocea poate deveni subtire, restrictionata sau ragusita. Perioadele de disfunctie vocala alterneaza, de cele mai multe ori, cu perioade in care pacientii au vocea normala.

Tratamentul include terapie de limbaj si injectii cu toxina botulinica la nivelul corzilor.

Cauze

Sus

Pentru ca vocea normala sa se produca, cele doua corzi vocale trebuie sa se atinga usor intre ele la nivelul laringelui. Orice tesut ce interfereaza cu miscarea de atingere va cauza o disfunctie a vocii. Din fericire, majoritatea acestor afectiuni pot fi tratate eficient, cand sunt diagnosticate precoce.

Cauzele disfunctiei vocale includ:

Formatiuni sau tesut aditional.

Atunci cand exista orice forma de tesut in plus, acesta poate deranja corzile vocale si va intrerupe miscarea lor fiziologica. Formatiunile pot fi chisturi (saculeti umpluti cu fluid), papiloame, noduli, mici tumori sau tesuturi inflamatorii precum granuloamele sau polipii.

Inflamatie si tumefiere.

Multe situatii patologice evolueaza cu inflamatie la nivelul corzilor vocale. Cele mai frecvente includ interventiile chirurgicale din sfera ORL, patologiile respiratorii, alergiile, boala de reflux gastro-esofagian, unele medicamente si toxice (alcool, fum de tigara).

Afectiuni nervoase.

Anumite afectiuni evolueaza cu lezarea nervilor ce controleaza corzile vocale. Acestea includ scleroza multipla, miastenia gravis, boala Parkinson, scleroza laterala amiotrofica, boala Huntington. Nervii pot fi afectati si din cauza inflamatiei locale.

Dezechilibre hormonale.

In special dezechilibrele tiroidiene si a hormonilor specifici de sex feminin sau masculin pot afecta corzile vocale.

Suprasolicitarea vocii.

Vorbirea excesiva, cantatul sau utilizarea vocii in exces, fara pauze, poate duce la leziuni prin suprasolicitare ale corzilor vocale. Chiar si tusea cronica induce o tensiune asupra laringelui si deci favorizeaza disfunctia vocala. In cazuri extreme, o coarda vocala se poate rupe in urma unei suprasolicitari, situatie ce necesita tratament imediat.

Factori de risc

Sus

In plus fata de cauzele organice ce constau in patologii diverse, exista o serie de factori ce pot creste riscul de a dezvolta leziuni ale corzilor vocale si astfel probleme ale vocii.

Acesti factori includ:
• Inaintarea in varsta
• Consumul de alcool
• Fumatul activ si pasiv
• Alergiile
• Boala de reflux gastro-esofagian
• Labilitatea sistemului nervos
• Tendinta la cicatrizare excesiva
• Tipatul si vorbitul tare
• Cancerul de gat
• Deshidratarea

Diagnostic

Sus

Pentru a diagnostica o disfunctie vocala, medicul are nevoie doar sa va auda cum vorbiti. Cauza este ulterior cautata in functie de profilul si istoricul fiecarui pacient. Medicul ORL poate utiliza cateva instrumente si teste paraclinice pentru a evalua sanatatea laringelui.

Acestea includ:

• Oglinda. Un instrument mic, asemanator oglindei dentare, pe care medicul il pozitioneaza in gura pentru a vizualiza mai multe structuri

• Laringoscopia flexibila. Un tub subtire dotat cu o lumina si o camera la unul dintre capete, acesta permite vizualizarea atenta a laringelui si a corzilor vocale. Tubul este flexibil si este intordus prin nasul pacientului.

• Laringoscopia rigida. Acelasi principiu ca si in cazul celei flexibile, insa instrumentul este introdus prin gura pacientului si avansat pana la nivelul laringelui.

• Videostroboscop. Un instrument modern ce contine o camera si o lumina puternica, permitand obtinerea unui videoclip a miscarilor corzilor vocale.

• Analiza sunetului. Daca vocea este foarte slaba sau daca diagnosticul de disfunctie vocala nu este clar, un program poate analiza calitatea sunetelor pe care le produc corzile vocale.

• Electromiografia laringiana: in cadrul acestui test ace foarte mici sunt inserate la nivelul gatului, acestea masurand curentii electrici din muschii laringieni

Concluzie

Sus

Corzile vocale sunt structuri mici si fragile, astfel ca orice tesut in plus sau proces inflamator le poate afecta, producand disfunctie vocala. Cauzele sunt diverse, de la formatiuni tumorale la patologii nervoase, iar tratamentul se alege in functie de cauza problemei vocale. Este esential sa incercati sa limitati factorii de risc pentru a evita disfunctiile vocii.

Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/voice-disorders
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/voice-disorders/symptoms-causes/syc-20353022


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate