Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Este reala dependenta de dulciuri?

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2017
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Este reala dependenta de dulciuri?

Dependenta de dulciuri este o forma de adictie in care substanta implicata este zaharul. De obicei, cantitatile majore de zahar si dulciuri declanseaza in creierul persoanelor senzatia de dorinta, iar aceasta duce la senzatia de recompensa atunci cand persoana mananca zahar.

Aceasta actiune este similara cu dorintele persoanelor dependente de droguri.

Dependenta de dulciuri este in stransa corelatie cu neurotransmitatorul denumit dopamina. Dopamina este substanta secretata de creier, ce ofera senzatia de placere din corp si poate fi activata de o serie de factori, precum cocaina sau heroina, dar - surprinzator - aceeasi senzatie este data si de zaharul care se gaseste in dulciuri atunci cand se folosesc cantitati mari pentru o perioada indelungata de timp.

Studiile recente au demonstrat ca un total de 10-20% din populatia globului prezinta simptome de adictie la zahar, iar aceasta proportie este egala cu procentajul persoanelor dependente de cocaina sau heroina.

In prezent, un numar din ce in ce mai mare de persoane de pe tot globul declara ca mananca o cantitate mare de zahar sub forma de dulciuri pentru senzatiile extrem de satisfacatoare pe care acestea le au asupra corpului.

In acelasi timp, zaharul este un mecanism de aparare in fata stresului, durerii si oboselii si chiar a ameliorarii starii de disconfort psihic (stare de spirit proasta sau afectare negativa).

O parte importanta a acestui grup este formata din adolescenti cu risc ridicat de a suferi de forme de depresie cauzata de factorii psiho-sociali, precum probleme la scoala sau in familie, dificultati emotionale sau neacceptare sociala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Efectele zaharului asupra corpului
  3. Cum scapam de dependenta de zahar
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Efectele zaharului asupra corpului

Sus

Dependenta de zahar incepe in momentul in care corpul cere produse bogate in zahar. Mancatul de zahar declanseaza o productie naturala de opioide, substante ce produc efecte de ameliorare a durerii, ce ofera o stare de bine consumatorului.

Consumul excesiv de zahar poate produce o serie de probleme de sanatate ce pot fi impartite in doua categorii: risc crescut de dezvoltare a unor afectiuni si schimbari de comportament.

Risc crescut de a dezvolta o afectiune medicala: Riscul de a dezvolta o boala creste in raport cu cantitatile de zahar pe care corpul le ingereaza.

Astfel, creste riscul de aparitie al cancerului prin hranirea celulelor canceroase, creste riscul aparitiei diabetului prin marirea nivelului de glucoza din sange. Obezitatea si cresterea tensiunii arteriale sunt rezultate directe ale consumului excesiv de zahar.

In plus, s-au observat multe deficiente precum: cefalee, migrena, ameteli, probleme ale tractului intestinal, alergii la diferite tipuri de mancare, risc marit de aparitie al bolii Alzheimer, afectarea dentitiei si a gingiilor si deficitul de absortie al mineralelor esentiale din corp.

Modificari de comportament: Zaharul este responsabil pentru o multitudine de schimbari psihologice ce afecteaza relatiile cu ceilalti oameni. Printre acestea se numara: hiperactivitatea si anxietatea, dificultatile de concentrare, somnolenta sau agitatia (in special in cazul copiilor mici), reducerea capacitatii de invatare si atentie si cresterea riscului de comportament antisocial.

Cum scapam de dependenta de zahar

Sus

Dependenta de zahar este o problema reala si a fost demonstrata stiintific in mediu controlat. In societatile moderne se observa o dezvoltare continua a alimentelor care contin zahar ce duc la probleme majore de sanatate pentru un numar semnificativ de persoane.

Cu toate acestea, dependenta de zahar se poate elimina complet printr-o serie de metode:

Tehnica libertatii emotionale (TLE) este o metoda simpla care da rezultate concrete. Este formata dintr-o serie de acupresiune psihologica, ce ajuta balansul emotional si reduce dorinta de consum de zahar. Este demonstrat ca ajuta psihicul de eliberare a traumelor, scapare de fobii si in special diminueaza nevoia de zahar.

Echilibru emotional. Dependenta de dulciuri se afla in stransa legatura cu emotiile persoanei, dar aceasta poate fi tinuta sub control printr-o modalitate simpla. Adesea oamenii isi ignora sentimentele si aleg o dieta dezechilibrata in locul uneia sanatoase.

Exercitii fizice zilnice. Pentru a avea un corp sanatos este nevoie de miscare. Aceasta, impreuna cu un nivel echilibrat de vitamina D, somnul linistit si un nivel redus de stres pot diminua nevoia de zahar. Exercitiile fizice imbunatatesc nivelul de insulina din corp, reduc stresul zilnic si cresc metabolismul.

Concluzie

Sus

Dependenta de dulciuri a devenit una dintre problemele majore ale societatii in ultimele decenii. Multitudinea de alimente cu nivel crescut de zahar, de diferite marimi, culori sau gusturi fac aproape imposibil sa refuzam consumul lor zilnic, dar odata iesiti din acest cerc vicios vom observa o activitate psihica mai buna, un nivel crescut de sustenabilitate fizica si, poate cel mai important, un nivel de stres scazut.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate