Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Zeci de romani aduc acasa, in fiecare an, boli grave "de import"

Publicat la data de: 13 August 2008

Zeci de romani plecati in strainatate - in concediu, la munca sau in scopuri umanitare - se intorc cu boli grave precum malaria, meningita virala sau febra galbena, iar riscul de a contracta o astfel de boala este in crestere, potrivit specialistilor in boli infectioase.

"Exista boli diverse, in special virale, care se pot contracta prin muscaturi de insecte, altele decat tantarul care transmite malaria, sau prin capuse, precum si numeroase boli parazitare care se pot contracta prin consumul apei contaminate sau printr-o igiena precara. Gradul de risc de a contracta o boala infectioasa este in crestere, in ultima perioada, in conditiile in care tot mai multi romani pleaca in strainatate", a declarat, pentru NewsIn, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, prof. dr. Sorin Rugina.

Potrivit medicilor, romanii care calatoresc in zona bazinului mediteraneean, in tari precum Italia, Spania sau Grecia, pot contracta Leishmaniaza cutanata sau viscerala, din ce in ce mai frecvent diagnosticata. Aceasta este o boala parazitara care se manifesta prin leziuni ulceroase, la nivelul bratelor si picioarelor, sau afecteaza ficatul, splina si ganglionii.

"Fara tratamentul corect, Leishmaniaza este o boala letala", precizeaza Simin Florescu, medic specialist in boli infectioase la Spitalul Clinic de Boli Infectioase "Victor Babes" din Capitala.

In fiecare an, la Spitalul "Victor Babes" se interneaza aproape 30 de persoane care sufera de diferite boli contractate in strainatate, cea mai frecventa dintre acestea fiind malaria.

Turistii care isi petrec concediile pe litoral se pot intoarce acasa cu boli cum ar fi tulburarile acute de tranzit intestinal, toxiinfectiile alimentare si meningitele virale.

"Totusi, cea mai grava boala care se poate <> este malaria, in special in cazul celor care calatoresc in Nigeria sau India si nu urmeaza un tratament de preventie corect. Importanta este informarea inainte de calatorie si consultul medical la intoarcerea in tara", a adaugat prof. dr. Rugina.

Medicii recomanda, inainte de plecarea din tara spre destinatii exotice, preventia prin vaccinare, iar la intoarcere - o vizita la medicul de familie, pentru a se verifica daca a fost contractata vreo boala.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate