Tu stii sa mananci sanatos?
Stire medicala
Afla de la profesionisti reputati secretele alimentatiei sanatoase!
Peste 20 de speakeri, mai mult de 300 de persoane inscrise la eveniment: medici nutritionisti, medici de familie, medici cardiologi, internisti, diabetologi, pediatri, gastroenterologi, autoritati, cat si persoane interesate de sanatate prin alimentatie, toti prezenti la prima edite a Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie. Evenimentul a fost organizat sub egida Academiei Romane.
Conferinta Nationala Sanatate prin Alimentatie a fost structurata pe parcursul unei zile de dezbateri tematice, in cadrul careia s-au organizat sesiuni care au avut ca subiecte: Cultura nutritionala populationala, Siguranta alimentara, Suplimentele alimentare, Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in diverse afectiuni.
Temele din cadrul Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie au fost dezbatute de profesionisti reputati din domeniul sanatatii: Cultura nutritionala populationala (Prof.univ.dr. Nicolae Hancu), Alimentatia – determinant major al starii de sanatate (Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel), Principiile alimentatiei populationale optime (Prof.univ.dr. Mariana Graur), Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in bolile cardiovasculare (Dr. Claudiu Avram); Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in diabetul zaharat (Prof.univ.dr. Amorin Popa); Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in patologia metabolica (Prof.univ.dr. Maria Mota); Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in tulburarile de comportament alimentar (Prof.univ.dr. Gabriela Radulian); Rolul profilactic al alimentatiei sanatoase in oncologie (Prof.univ.dr. Nicolae Hancu), Principiile educatiei nutritionale populationale (Dr. Cristina Nita), Rolul lui Nicolae Paulescu in stiinta nutritiei (Prof.univ.dr. C. I Targoviste), Rolul sigurantei alimentare si expunerea omului modern la aditivii alimentari (Prof.univ.dr. Gheorghe Mencinicopschi), Rolul suplimentelor alimentare intr-o alimentatie sanatoasa (Prof.univ.dr.Marius Bojita), Suplimentele alimentare in Romania (Conf.univ.dr. Florian Bodog), Ce inseamna un aliment sanatos? (Dr. Maria Nitescu).
Unul din obiectivele principale ale Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie a fost si promovarea alimentelor sanatoase si incurajarea producatorilor sa investeasca in productia de alimente sigure, sanatoase si echilibrate. Astfel in cadrul manifestarii au mai fost prezentate sesiuni care au avut ca subiecte: Dobrogea Grup, partener pentru o alimentatie sanatoasa (Ing. Nicoleta Varvorea), Rolul companiilor responsabile in productia de alimente sigure (Radu Timis), Becel, o margarina cu beneficii metabolice (Rodica tenu), Intoleranta alimentara / cum se depisteaza (Dr. Cornelia Bala), Suplimentele alimentare intre mit, business si realitate (Dr. Simion Baltes).
„Consider ca initiativa noastra de a organiza o manifestare stiintifica despre principiile alimentatiei sanatoase la romani si-a atins scopul. Succesul acestui eveniment reiese din interesul aratat atat de companiile responsabile in promovare unui stil de viata sanatos, precum si de persoanele care s-au inregistrat in numar foarte mare la eveniment”, a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hancu. PR & Comunicare: Sanatatea Press Group
Educatia pentru o alimentatie sanatoasa detine un loc important in viata noastra, de aceea trebuie sa constientizam ca sanatatea se afla si in mainile noastre, iar daca vom adopta un stil de viata sanatos, acesta ne poate ajuta sa prevenim diverse afectiuni: de la excesul de greutate si obezitate, la afectiuni cardiovasculare, boli metabolice si diabet si chiar pana la apartia unor afectiuni oncologice a mai adaugat presedintele conferintei prof. univ. dr. Nicolae Hancu. In cadrul Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie, dr. Claudiu Avram a tras un semnal de alarma asupra incidentei bolilor cardiovasculare atat in Romania, cat si la nivel mondial.
Bolile cardiovasculare sunt printre principalele cauze ale mortalitatii, potrivit statisticilor OMS. Anual, 10% din populatia planetei moare din cauza acestor afectiuni. De asemenea, un alt semnal de alarma a fost tras de catre prof.univ.dr. Amorin Popa, seful Comisiei Nationale de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, care a subliniat faptul ca obezitatea a crescut de trei ori in ultimii zece ani la populatia din Romania si este una din principalele cauze de aparitie a diabetului zaharat de tip II, a hipertensiunii si bolilor cardiovasculare, afectiuni cu incidenta crescuta in Romania.
Prof.univ.dr. Maria Mota, presedinte ales Societatea Romana de Diabet a discutat in cadrul Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie despre impactul multiplu asupra individului, familiei, grupului profesional si social a bolilor metabolice populationale. Medicul Maria Mota a atras atentia si asupra importantei educatiei pentru a optimiza stilul de viata, scazand astfel riscul aparitiei patologiilor legate de metabolism.
In cadrul temei sustinute, Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel (Alimentatia – determinant major al starii de sanatate), a punctat faptul ca alimentatia are un rol determinat in ceea ce priveste sanatatea, iar sustinuta de o activitate fizica, alimentatia corespunzatoare contribuie la imbunatatirea calitatii vietii si la mentinerea unei stari bune de sanatate.
Prof univ dr Gheorghe Mencinicopschi a vorbit despre importanta sigurantei alimentare in viata omului contemporan precum si despre alimentele zilelor noastre.
Invitatul de onoare al Conferintei Nationale Sanatate prin Alimentatie a fost academicianul Eugen Simion, presedinte al Academiei Romane intre anii 1998-2006.
Academicianul prof. univ.dr. Eugen Simion a subliniat rolul importantei alimentatiei sanatoase in viata omului modern printr-un eseu.
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?