Tot ce trebuie sa stii despre Berberina
Berberina este un compus gasit in mai multe plante, inclusiv in Berberis vulgaris struguri Oregon si curcuma.
Cercetarile au sugerat ca berberina poate ajuta la tratarea diabetului, obezitatii si inflamatiei, printre alte afectiuni. Cu toate acestea, efectele secundare pot include supararea stomacului si greata.
Berberina a facut parte din medicina chineza si ayurvedica de mii de ani. Functioneaza in mai multe moduri in corp si este capabila sa faca modificari in celulele corpului.
Studiile sugereaza ca berberina are o „distributie armonioasa” in mai multe tinte din organism, ceea ce ii permite sa combata anumite afectiuni provocand in acelasi timp efecte secundare minime.
Multe studii asupra berberinei au indicat ca poate trata mai multe afectiuni metabolice de sanatate, inclusiv diabet, obezitate si probleme cardiace.
Beneficii pentru sanatate ale berberinei:
Infectii bacteriene
Berberina ar putea fi un agent antimicrobian eficient. Un studiu de laborator a descoperit ca berberina a ajutat la inhibarea cresterii Staphylococcus aureus.
S. aureus poate cauza multe probleme de sanatate, inclusiv sepsis, pneumonie, meningita si o serie de afectiuni ale pielii.
Un alt studiu a descoperit ca berberina are capacitatea de a deteriora ADN-ul si proteinele anumitor bacterii.
Inflamatie
Inflamarea este un factor cheie in mai multe afectiuni de sanatate, inclusiv boli de inima si diabet.
Unele cercetari sugereaza ca berberina are proprietati antiinflamatorii, ceea ce inseamna ca ar putea ajuta la tratarea diabetului si a altor afectiuni de sanatate legate de inflamatie.
Diabet
Cercetarile au aratat ca berberina poate functiona ca tratament pentru diabet. Studiile au descoperit ca poate avea efecte pozitive asupra glicemiei, trigliceridelor si insulinei.
O meta-analiza a indicat ca berberina era mai buna decat un placebo la scaderea glicemiei.
Aceeasi analiza a constatat ca o combinatie de berberina si medicamente care scad zaharul din sange este mai eficienta decat medicamentele singure.
Conform altor cercetari, berberina arata un potential tratament pentru diabet, in special pentru cei care nu pot lua medicamente antidiabetice existente, din cauza bolilor de inima, insuficientei hepatice sau a problemelor renale.
O alta meta-analiza a descoperit ca berberina combinata cu modificarile stilului de viata au functionat mai bine pentru a scadea glucoza din sange decat modificarile de viata singure.
Berberina pare sa activeze proteina kinaza activata de AMP, care poate ajuta la reglarea modului in care organismul foloseste glicemia. Cercetatorii considera ca aceasta activare poate ajuta la tratarea diabetului si a problemelor legate de sanatate, cum ar fi obezitatea si colesterolul ridicat.
Colesterol marit
Nivelurile ridicate de lipoproteina cu densitate joasa (LDL) si colesterol si trigliceride pot creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
Unele dovezi sugereaza ca berberina ar putea ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL si trigliceride. Conform unei analize, studiile efectuate atat la animale, cat si la oameni indica faptul ca berberina are efecte de scadere a colesterolului.
Poate ajuta la reducerea colesterolului LDL sau „rau” si la cresterea lipoproteinei cu densitate ridicata sau a colesterolului „bun”.
O meta-analiza a descoperit ca berberina combinata cu modificarile stilului de viata functioneaza mai bine decat modificarile stilului de viata singur in tratarea colesterolului ridicat.
Mai mult, un studiu realizat pe hamsteri a observat ca berberina ajuta la mutarea excesului de colesterol in ficat, unde organismul il poate prelucra si elimina. La randul sau, aceasta ajuta la scaderea nivelului total al colesterolului si al trigliceridelor.
Cercetatorii considera ca efectele berberinei ar putea fi similare cu cele ale medicamentelor care reduc colesterolul ridicat, in timp ce berberina nu provoaca aceleasi reactii adverse.
Tensiune arteriala crescuta
Hipertensiunea arteriala este o cauza principala a bolilor de inima.
O meta-analiza a descoperit ca berberina combinata cu un medicament care scade tensiunea arteriala a fost mai eficienta decat medicamentul singur.
De asemenea, rezultatele unui studiu la sobolani indica faptul ca berberina ar putea intarzia debutul tensiunii arteriale ridicate si, atunci cand s-a dezvoltat, ar putea ajuta la reducerea gravitatii acesteia.
Obezitatea
Obezitatea este o afectiune obisnuita care poate creste riscul de diabet de tip 2, boli de inima, hipertensiune arteriala si colesterol ridicat.
Un studiu a raportat ca persoanele care au luat 750 de miligrame (mg) de mure de doua ori pe zi timp de 3 luni au avut o scadere semnificativa in greutate. Barberry este o planta care contine cantitati mari de berberina.
De asemenea, un studiu dublu-orb a descoperit ca indivizii cu sindrom metabolic care au luat 200 mg de mure de trei ori pe zi au inregistrat scaderi ale citirii indicelui de masa corporala.
Echipa din spatele unui alt studiu a observat ca berberina poate activa tesutul adipos brun. Acest tesut ajuta organismul sa transforme alimentele in caldura corporala, iar activarea crescuta poate ajuta la tratarea obezitatii si a sindromului metabolic.
Unele cercetari sugereaza ca berberina functioneaza similar cu metformina medicamentului, pe care medicii le prescriu adesea pentru a trata diabetul de tip 2. De fapt, berberina poate avea capacitatea de a schimba bacteriile din intestin, ceea ce ar putea ajuta la tratarea atat obezitatii, cat si diabetului.
Sursa articol: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325798#summary
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Dieta de vara a persoanelor cu diabet
- Diabetul si impotenta
- Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat
- Legatura stresului si a alimentatiei cu diabetul
- Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie
- Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
- Alimentatie pentru o viata lunga
- Topul vitaminelor pentru iarna
- 10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre