Sute de pacienti au disparut din evidentele medicilor, din cauza sistemului informatic al CNAS
Stire medicala
Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate creeaza probleme medicilor de familie, cum ar fi disparitia din baza de date a unor pacienti, a retetelor si a evidentei vaccinarilor, au declarat, pentru NewsIn, surse din Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti.
Medicii de familie reclama, practic, pierderea unor date sau chiar a tuturor informatiilor despre unele persoane, in conditiile sistemul a fost gandit pentru a facilita accesul la dosarele electronice ale pacientilor, adica la datele de identificare si la istoricul medical.
Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis, dr. Horia Cristian, a recunoscut ca, de la intrarea in functiune a sistemului, in aprilie 2008, s-au facut modificari lunare la acesta, pentru a corecta diferite probleme.
"De la implementarea sistemului, a trebuit ca toate datele sa fie mutate in SIUI si multe dintre ele s-au pierdut. Mai multi medici de familie s-au plans ca nu isi gasesc sute de pacienti pe liste. Noi actualizam zilnic baza de date a pacientilor, incercam sa remediem problemele, o mare parte dintre acestea fiind deja rezolvate", a precizat dr. Horia Cristian.
Potrivit directorului CJAS Timis, cazuri de invalidare, in care pacienti sau date ale lor sunt de negasit, ar fi cauzate si de faptul ca aproximativ 1,5 la suta dintre cei aflati in baza de date isi schimba medicul de familie.
"Principala problema cu care ne confruntam este raportarea agentilor economici in SIUI. in vechea aplicatie pe care o foloseam, raportarea era mai simpla. Angajatorul venea cu lista angajatilor si contributia de sanatate si, in cazul in care se depistau erori, acestea erau modificate pe loc. Folosind raportarea in SIUI, care este un sistem automatizat ce nu permite corectii, angajatorul este obligat sa isi ia lista si sa o refaca singur", a explicat dr. Horia Cristian.
Seful Directiei Tehnologiei Informatiei din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Mihai Bejat, sustine ca in modul de functionare a SIUI apar diferente, de la judet la judet, in functie de volumul de date existent si de aptitudinile medicilor de a folosi noul sistem.
"SIUI a fost implementat in toate judetele din tara, inca de la 1 ianuarie 2008. Sistemul functioneaza satisfacator, insa, data fiind complexitatea lui, ne mai confruntam cu probleme pe care speram sa le eliminam pana la sfarsitul anului", a declarat Mihai Bejat.
Sistem informatic unic integrat al CNAS presupune o evidenta medicala a fiecarui asigurat, cu toate datele personale si istoricul medical al acestuia, in sistem online. "in acest sistem unic, medicii si prestatorii de servicii introduc toate consultatiile, bolile si tratamentele pacientilor asigurati", spune presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Accesul la sistemul informatic unic integrat (SIUI) se face cu ajutorul unui cod unic, pe care il primeste fiecare prestator de servicii (farmacii, spitale, cabinete medicale), impreuna cu un kit cu aplicatiile de raportare pentru colectarea datelor, in vederea decontarii serviciilor de catre CNAS.
Costurile pentru achizitionarea si intretinerea SIUI se ridica la peste 100 milioane de euro, dintre care aproape 40 de milioane au fost platite, pana in luna februarie a acestui an, iar restul, in urmatorii 13 ani. Castigatorii licitatiei pentru proiectul SIUI sunt Hewlett Packard si Siveco.