Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Suplimentele de calciu cresc riscul aparitiei bolilor de inima cu 30%

Actualizat la data de: 05 August 2010
Suplimentele de calciu cresc riscul aparitiei bolilor de inima cu 30%

Cercetatorii avertizeaza ca suplimentele de calciu cresc riscul producerii unui atac de cord cu pana la 30% in cazul femeilor de varsta a doua. Aceasta concluzie a fost formulata in urma a 11 studii. Administrarea suplimentelor de calciu detin mai multe efecte negative decat pozitive, chiar daca mii de decese sunt cauzate de afectiunile oaselor.

Studiul a fost realizat pe un grupa format din 12.000 de persoane, iar potrivit rezultatelor suplimentele de calciul cresc riscul unui atac de cord cu pana la 30%. Dintr-o mie de persoane care au urmat un tratament cu suplimente din calciu timp de 5 ani, 14 au suferit un atac de cord, 10 accident vascular cerebral, 13 au decedat si a prevenit doar 26 cazuri de fracturi.

In cadrul studiului, publicat in British Medical Journal, a fost comparata starea generala de sanatate a persoanelor care au urmat un tratament cu 500 mg calciu cu cea a persoanelor ca nu au urmat un tratament cu un asemenea supliment. Astfel, s-a demostrat ca prin cresterea nivelului de calciul din sange creste si riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetatorilor, nivelul ridicat de calciu din sange conduce la rigiditatea arterelor, fapt care provoaca atacul de cord.

Agentia pentru Standarde Alimentare recomanda adultilor adoptarea unui regim alimentare care sa furnizeze 700 mg de calciu zilnic, prin consumul de lapte, branza, legume proaspete.

Cercetatorii au reanalizat si beneficiile suplimentelor de calciu pentru sanatatea oaselor. Avand in vedere avantajele modeste ale suplimentelor de calciu in scopul cresterii densitatii osoase si prevenirea fracturilor, o reevaluare a indicatiilor de suplimente de calciu in prevenirea si ameliorarea osteoporozei este justificata, au afirmat specialistii.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate