Structurile de primiri urgente din spitale vor fi evaluate de o comisie din Ministerul Sanatatii
Stire medicala
Unitatile si centrele de primi urgente vor mai primi bani de la stat numai dupa evaluarea lor de o comisie specializata, pentru a se evita finantarea unitatilor care nu sunt decat simple camere de garda, a declarat, luni, pentru NewsIn, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.
Potrivit unui proiect de ordin supus, de luni, dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Sanatatii, Unitatile de Primiri Urgente (UPU) si Centrele de Primiri Urgente (CPU) din cadrul spitalelor de urgenta vor fi evaluate, anual, din punct de vedere al organizarii si dotarii, iar cele din cadrul unitatile sanitare care nu au statut de spital de urgenta vor fi evaluate o data la sase luni.
Evaluarile vor fi facute de o comisie de specialitate din minister, formata din reprezentanti ai autoritatilor de sanatate publica si directori de program de rezidentiat in medicina de urgenta.
Proiectul mai prevede ca structurile de primiri urgente din cadrul spitalelor de urgenta sa fie finantate din bugetul de stat si din fodurile proprii ale Ministerului Sanatatii. "in cazul structurilor de primiri urgente care se afla in spitale care nu sunt de urgenta, finantarea din bugetul de stat si din fondurile ministerului se va face numai dupa evaluare si numai daca in acele unitati se desfasoara activitati specifice UPU si CPU. Am descoperit de multe ori astfel de unitati care se dadeau drept UPU sau CPU, dar ele semanau mai mult cu o camera de garda", precizeaza dr. Arafat.
Proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii propune si infiintarea in spitalele judetene si regionale a serviciului de urgente medico-dentare, unde pacientii se pot adresa in afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicina dentara.
"Speram sa se infiinteze un astfel de serviciu de urgenta medico-dentara macar in spitalele judetene. Nu este obligatoriu ca toate spitalele sa aiba un astfel de cabinet, dar speram ca cel putin in spitalele judetene sa se infiinteze cate unul, pentru a acoperi urgentele dentare", mai spune subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii.
Citeste pe aceeasi tema
- Legatura dintre spiritualitate si medicina
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru medicina
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania