Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Stimularea metabolismului

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2012

Ce este metabolismul?

Sus
Stimularea metabolismului

Rata metabolica este cantitatea de energie (caloriile) de care organismul are nevoie pentru a functiona in conditii optime. Metabolismul este un proces complex care se desfasoara la nivelul muschilor si organelor, vizeaza in mod direct viteza de actiune a intregului organism, iar rezultatul acestuia consta in ceea ce se numeste "arderea caloriilor".

De ce este necesar ca metabolismul sa fie rapid?
Cel mai important avantaj al unui metabolism rapid este mentinerea greutatii corporale chiar daca, cantitatea alimentelor consumate este mai mare. Metabolismul ridicat presupune un consum ridicat de energie!

Cuprins articol

  1. Ce este metabolismul?
  2. Ce factori influenteaza metabolismul?
  3. Cum stimulati metabolismul?
  4. Ficatul si metabolismul
  5. Alimente care stimuleaza metabolismul
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ce factori influenteaza metabolismul?

Sus

Rata metabolica este determinata de trei factori:
1. Cantitatea de energie utilizata de organism pentru desfasurarea proceselor vitale, cum ar fi respiratia.
2. Cantitatea de energie consumata (caloriile arse) in timpul activitatilor fizice.
3. Cantitatea de energie folosita in timpul procesului de digestie. In desfasurarea digestiei sunt implicate mai multe organe (rinichi, ficat, intestin, etc.), pentru ca metabolismul sa fie rapid, functionarea eficienta a acestor organe este foarte importanta.

Cum stimulati metabolismul?

Sus

1. Alimentele trebuie sa stationeze cat mai putin timp in intestin. Consumul ridicat de alimente procesate sau produse din carne, determina formarea unei aciditati ridicate in intestin si suprasolicita ficatul.

2. Faina alba impiedica absorbtia substantelor nutritive din alimente, prin mucoasa intestinala. Mucoasa intestinala, care este acoperita de flora intestinala, reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor; acesta este motivul potrivit caruia pot aparea afectiuni ale sistemului digestiv, carente nutritionale si retentia apei in organism. Majoritatea infectiilor recurente din organism apar din cauza florei intestinale afectate care permite eliberarea toxinelor in fluxul sanguin.

3. Pentru asigurarea sanatatii intestinale se recomanda, o data la 2 saptamani, adoptarea unei diete pentru detoxifierea organismului de o zi. In ziua respectiva vor fi evitate alimentele grele: carnea, ouale, prajelile, muraturile, bauturile carbogazoase, etc.; se vor consuma: fructe si legume, sucuri naturale, supa de pui fara grasime, cereale integrale.

Sfat!
Consumati in fiecare dimineata un pahar cu apa calduta.

Ficatul si metabolismul

Sus

Ficatul este organul cu cea mai mare importanta in procesul de digestie. Un ficat lenes va determina un metabolism scazut, acumularea rapida de grasime, lipsa energiei, boli de piele, inflamatii la nivelul corpului si picioarelor si dificultati in pierderea in greutate. Cateva sfaturi pentru un ficat sanatos:

Consumati cat mai multe fibre - Fibrele insolubile ajuta la controlarea greutatii corporale si la reducerea nivelului de zahar din sange. Fibrele stimuleaza metabolismul prin actiunea asupra insulinei. Un nivel ridicat de fibre contin: cojile de fucte, ovazul si orezul brun.
Mancati frecvent, portii mici - Consumul de alimente declanseaza digestia, iar procesul digestiei presupune arderea caloriilor; in acest mod, poate avea loc accelerarea metabolismului.
Servirea meselor - Rezultatele studiilor sustin ca se poate pierde in greutate daca consumati mic dejun substantial, o masa de pranz copioasa si o cina usoara. Se recomanda ca cina sa fie servita cu 4 ore inainte de culcare.
Program de exercitii fizice - Aerobicul creste ritmul cardiac si stimuleaza metabolismul. Unii experti considera ca acest tip de activitate fizica mentine metabolismul ridicat pentru cateva ore, deoarece muschii continua sa arda caloriile pentru a se reface. Daca mentineti acest stil de viata, beneficiile pentru sanatate vor fi de lunga durata si nu numai ca veti pierde in greutate dar veti castiga masa musculara si veti avea din ce in ce mai multa energie. Starea generala de sanatate va fi una excelenta!
Consumati carbohidrati cu un continut ridicat de fibre - Prin consumul carbohidratilor care au un nivel scazut de fibre, digestia se va imbunatati, dar in timpul procesului digestiv nu se ard un numar mare de calorii. In mod contrar, carbohidratii cu un continut ridicat de fibre, necesita o perioada mai indelungata pentru a fi digerate, iar procesul cosuma un numar mai mare de calorii.
Consumati cat mai multe proteine - organismul arde mai multe calorii pentru digerarea proteinelor decat pentru descompunerea carbohidratilor si a grasimilor.
Practicati exercitii cardio - Activati sistemul cardiovascular prin exercitii de genul: ciclism, jogging, canotaj. Astfel, metabolismul va fi accelerat in doua moduri: prin intermediul exercitiilor cardiovasculare veti pierde destul de multe calorii, metabolismul dvs. se mentine ridicat chiar si dupa incetarea acestora.
• Consumul de lichide - Un organism aflat in stadiu de deshidratare, se va afla in imposibilitatea de a efectua unele procese importante. Consecinta acestei situatii este reducerea metabolismului. In concluzie, consumul de apa, la intervale regulate ale zilei, va ajuta sa fiti hidratati si asigura un nivel ridicat al metabolismului.

Alimente care stimuleaza metabolismul

Sus

1. Grapefruit - Dieta cu grapefruit nu este un mit, cercetatorii au confirmat ca persoanele care consuma o jumatate de grapefruit zilnic pot pierde in greutate. Proprietatile chimice ale acestui fruct reduc nivelul de insulina, favorizand pierderea in greutate.
2. Mere si pere - Consumul acestor fructe contribuie la scaderea in greutate.
3. Broccoli - Studiile au demonstrat ca broccoli nu doar este bogat in calciu, vitamina C dar are si cantitati ridicate de vitamina A, acid folic si fibre. Aceasta leguma cu foarte putine calorii, cotine si substante fitochimice care stimuleaza imunitatea si protejeaza impotriva bolilor.
4. Iaurtul semi-degresat - Produsele lactate pot favoriza scaderea in greutate daca au un nivel scazut de grasimi. Bogat in calciu, iaurtul contine 12 g de proteine, substante nutritive dar si "bacterii prietenoase" pentru tractul digestiv.
5. Carne de curcan - Nenumarate studii au demonstrat ca proteinele ajuta la stimularea metabolismului si arderea grasimilor. O portie de 100 g de piept dezosat, fara piele, contine 120 de calorii, 1 g grasime si 0 g de grasimi saturate.
6. Fulgi de ovaz - Acestia mentin sanatatea inimii si reprezinta un factor important in lupta cu colesterolul (fibrele solubile in grasimi) si ofera energia necesara pentru majoritatea activitatile fizice. Se recomanda consumul de ovaz integral deoarece isi mentine doza de vitamine, minerale si fibre.
7. Ardeiul iute - Aceasta leguma accelereaza metabolismul si diminueaza apetitul. Efectul se datoreaza capsaicinei (o substanta chimica din componenta ardeiului iute) care stimuleaza eliberarea temporara a hormonilor de stres, fapt ce accelereaza metabolismul si conduce la arderea unei cantitati mai mari de calorii.


Medici specialisti Gastroenterologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate