Sfaturi pentru cei care acorda ingrijiri
Generalitati
SusMulte persoane au in grija un membru al familiei care este bolnav cronic. Ingrijirea unei persoane poate fi plina de satisfactii mai ales daca se stie ca are un efect pozitiv.
Ingrijirea unui bonav cronic nu e usoara si exista trei sfaturi cheie care trebuie avute in vedere:
- in primul rand trebuie avut grija de propria persoana
- nu trebuie ajutat exccesiv
- efortul nu trebuie facut de o singura persoana
- aceasta tema va dezvolta cele 3 sfaturi si va fi de folos atat persoanei care acorda cat si celei care primeste ajutor.
Cuprins articol
Sfatul numarul 1
SusIn primul rand trebuie avut grija de propria persoana
Pentru acordarea unor ingrijiri de buna calitate trebuie ca persoana care acorda ingrijiri trebuie sa aiba grija de ea insasi. Cei care ingrijesc persoane cronic bolnave au tendinta sa isi nege propriile necesitati. Aceasta strategie poate fi buna pe tremen scurt. Pe termen lung acesta strategie va duce sigur la probleme.
Problemele care pot apare daca cel care acorda ingrijiri se neglijeaza sunt:
- devin bolnavi la randul lor
- devin depresivi
- prezinta sindromul de "burn out" si vor inceta sa acorde ingrijiri.
Aceste probleme au efecte negative atat pentru cel care acorda cat si cel ce primeste ingrijiri.
Pe de alta parte daca cel care acorda ingrijiri are grija si de sine atunci se vor intampla lucruri bune cum sunt:
- se evita problemele de sanatate
- au o parere mai buna despre ei insisi
- au mai multa energie si entuziasm pentru a-i ajuta pe altii si a ingriji
- cand cineva isi i-a raspunderea sa acorde ingrijiri timpul devine principala resursa.
Ingrijirea unei persoane bolnave cronic este o activitate ce necesita foarte mult timp, putand chiar sa ocupa chiar tot timpul liber al unei persoane.
Cea mai buna modalitate de a evita frustrarile, depresiile sau resemnarea celui care ingrijeste este ca acesta sa isi acorde pauze zilnic. Daca persoana care ingrijeste isi duce la indeplinire indatoririle legate de persoana bolnava cronic in prima instanta nu va mai avea timp pentru sine. Este bine ca persoana care ingrijeste sa isi calculeze minimul de timp pentru necesitatile proprii de baza. Acest timp trebuie scos din programul acordat ingrijirilor.
Exista cateva lucruri esentiale care trebuie sa le faca persoana care ingrijeste:
1. Sa faca exercitii fizice de cateva minute de mai multe ori pe zi. Exercitiile fizice pot fi un energizant excelent atat pentru fizic cat si pentru psihic.
2. Sa tina o dieta sanatoasa. Datorita timpului redus, persoanelor care acorda ajutor le e mai usor sa manance de la fast-food-uri ignorand o dieta sanatoasa si fara multe grasimi. Urmarea unei diete sanatoase da mai multa energie celui care ingrijeste.
3. E bine sa se faca timp pentru o activitate placuta cum ar fi: cititul, ascultatul muzicii, pictatul sau cantatul la un instrument chiar daca se face doar pentru cateva minute. Daca persoana care acorda ingrijiri doreste sa mearga la biserica sau sa urmeze cursuri e bine sa roage un membru al familiei sau un prieten sa ii tina lucul pentru o ora o data sau de doua ori pe saptamana.
4. Recunoasterea stresului si contracararea acestuia este extrem de importanta. Necesitatea de relaxare creste in timpul acordarii de ingrijiri. Pentru mai multe informatii se poate consulta capitolul de management al stresului.
5. Este importanta de asemenea recunoasterea si infruntarea semnelor de depresie. Depresia este foarte comuna la cei ce ingrijesc persoane bolnave cronic. Cel mai important lucru care poate fi facut este mentinerea unei imagini pozitive despre sine. Cand apar primele semne ale depresie este bine sa se caute ajutor suplimentar. Daca aceasta tactica nu functioneaza este necesar ajutorul de specialitate.
De asemenea este important sa se caute semne de depresie si la persoana ingrijita. Depresia este comuna la adultii in varsta bolnavi cronic sau cu handicapuri. Prin incurajarea persoanei ingrijite sa caute ajutor de specialitate persoana care acorda ingrijiri isi usureaza sarcina. Pentru mai multe informatii se poate consulta capitolul dedicat depresiei.
6. Este important ca sa nu se evite aspectele importante ale vietii. Prin acordarea de ingrijiri viata celui care o face capata alte dimensiuni dar acesta nu trebuie sa opreasca parcursul normal al vietii. Problemele familiale, profesionale si financiare trebuie rezolvate. Acordarea de timp pentru problemele personale dar si pentru planificarea viitorului reprezinta o componenta importanta a ingrijirii celui care ingrijeste.
7. Efortul pentru mentinerea legaturilor cu pritenii si membrii familiei este extreme de important. Lipsa senzatiei de vina si constientizarea propriilor limite este probabil cel mai important lucru ce poate fi facut. Senzatia de vina este semnul ca cel care ingrijeste trebuie sa ia o pauza iar familia sau prietenii trebuie sa se implice.
Sfatul numarul 2
SusNu ajutati prea mult!
Cea mai mare greseala care poate fi facuta de cei care acorda ingrijiri este sa ajute prea mult. Oamenilor, chiar daca nu recunosc, le place sa fie ajutati. De fiecare data cand cineva face ceva pentru o persoana care ar fi putut face de unul singur acel lucru se inregistreaza o dubla pierdere. In primul rand efortul celui care ajuta este in van iar in cel de-al doilea rand cel ajutat rateaza o oportunitatea de a se ajuta pe sine insusi.
In ingrijirea unui bolnav cronic cel mai inalt tel trebuie sa fie permiterea si ajutarea, pe cat posibil, a bolnavului sa duca o viata cat mai independenta. Fiecare act de independenta a persoanei ingrijite reprezinta o mare victorie a celui care ingrijeste. Exista cateva lucruri care pot fi facute pentru a creste independenta persoanei ingrijite. Asteptandu-se la mai mult, persoana care ingrijeste da un impuls celei ingrijite deoarece oamenilor nu le place sa insele asteptarile celorlalti. De exemplu daca persoana care ingrijeste se asteapta ca persoana ingrijita sa se imbrace singura, sa aiba grija de plantele din casa sau sa gateasca feluri simple de mancare aceasta o va face. Este bine sa se limiteze capacitatea de ajutor. Daca persoana care ingrijeste nu este intotdeauna disponibila atunci cel ingrijit este obligat sa faca mai multe singur.
Simplificand lucrurile cel ce ajuta da o independenta mai mare celui ajutat. De exemplu: daca cel ajutat sufera de o forma usoara de dementa e bine ca actiunile complexe sa fie impartite in actiuni mai simple. In cazul prepararii micului dejun acesta ar trebui impartit in mai multe actiuni mai simple: turnarea laptelui, scoaterea cutiei de cereale.
Unul dintre cele mai productive lucruri ce pot fi facute de cei care ingrijesc este sa aduca modificari casei celui ajutat si sa faca rost de unelte care pot fi folosite de cel ingrijit de unul singur.
Un alt lucru important este acceptarea greselilor si a rezultatelor altfel decat perfecte. Desi e foarte greu sa lasi pe cineva sa faca ceva de unul singur stiind ca personal ai face-o mai bine trebuie acceptat. Greselile sunt bune in astfel de cazuri.
Cel ce ingrijeste trebuie sa recompenseze atat efortul cat si rezultatul. De asemenea trebuie sa-l faca pe cel ingrijit sa se simta bine pentru lucrurile pe care le face singur.
Celui ingrijit ii trebuie lasat dreptul la cat mai multe decizii cum ar fi: cu ce sa se imbrace, ce sa manance sau cand trebuie sa mearga la culcare. Persoana ingrijita trebuie ajutata sa detina cat mai mult control.
Unele studii au aratat ca persoanele asistate la domiciliu care au responsabilitatea ingrijirii unei plante sau a unui animal de casa traiesc mai mult si sunt mai independente.
Sarcinile trebuie corelate cu abilitatile. Abilitatile persoanei asistate trebuie identificate si corelate cu sarcinile care pot fi executate independent. Riscurile acceptabile trebuie asumate. Cateva vase sparte sau cateva zgarieturi reprezinta un risc acceptabil pentru a vedea de ce e in stare cineva. Toate riscurile nu pot fi eliminate fara a elimina toate oportunitatile.
Sfatul numarul 3
SusEfortul nu trebuie facut de o singura persoana
Unora dintre persoanele care ajuta le place sa traiasca sub impresia ca sunt singurii care pot ajuta. Fals. De obicei exista si surse alternative de ajutor care pot face din asistarea unui bolnav cronic o sarcina mult mai usoara. O persoana care asista un bolnav cronic, daca vrea sa fie buna in ceea ce face, trebuie sa stie unde sa caute ajutor. Cu cat mai mult ajutor are cel care asista cu atat e mai mare sansa sa aiba succes. Exista cateva servicii ce pot fi folositoare celor ce asista persoane bolnave.
Serviciul de inlocuitori poate fi cel mai important. Acest serviciu asigura personal care sa inlocuieasca pe perioade scurte pe cei care asista bolnavi cronici. Daca persoana din grija necesita tratament medical se poate aranja ca aceasta sa stea intr-un azil daca cel ce o ingrijeste nu e disponibil cateva zile.
Exista de asemenea centre de zi pentru adulti. Aceste centre sunt locuri unde adultii care nu necesita ingrijire individuala pot fi lasati in timpul orelor lucratoare. Acest serviciu poate sa nu fie disponibil in weekend-uri. In aceste centre este oferita masa, activitati de socializare precum si personal de asistenta. Casele cu ingrijire si masa sunt case private ce asigura asistenta 24 din 24.
Azilurile asigura de obicei asistenta de 2 niveluri. Asistenta intermediara include asistenta la mersul la toaleta, imbracat sau nevoi personale ale celor fara nevoi medicale deosebite. Asistenta de nivel superior este destinata celor cu nevoi medicale speciale sau pentru cei care au fost externati de putin timp. Unele aziluri au sectii speciale pentru cei ce sufera de dementa.
Programele paliative asigura asistenta sociala, personala si servicii medicale pentru pacientii aflati in stadiu terminal si care doresc sa-si petreaca ultimele clipe intr-un mediu mai putin formal decat la spital sau la un azil.
Grupurile de sprijin ofera posibilitatea celor ce ingrijesc persoane sa discute si sa-si impartaseasca experienta cu altii care sunt in aceeasi situatie.
Cei care ingrijesc persoane bolnave sau cu handicapuri trebuie sa fie mandri. A face acest efort nu este deloc usor. Daca cei ce ofera ingrijiri urmaresc sfaturile date se vor simti mai bine si vor considera de mai mare folos ajutorul pe care il dau. Trebuie tinut minte: sa se aiba grija de sine in primul rand, persoana trebuie ajutata sa fie independenta acesta fiind un castig pentru ambele parti, sa se ceara ajutor ori de cate ori e nevoie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Arsura la nivelul limbii - sfaturi utile
- Beneficiile somnului din timpul zilei
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Cum sa imbatranim sanatos
- Tulburarea reactiva de atasament
- Comunicare, terapie si relatie
- Ingrijirea pacientilor muribunzi
- Malaria
- Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima
Citeste pe aceeasi tema
- Sfaturi pentru ingrijirea pacientilor cu Boala Alzheimer
- Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja
- Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba)
- Remedii la domiciliu pentru pielea uscata
- Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top